Media news

Η Ρένα Βλαχοπούλου στους «Ρεπόρτερς»

29 Ιουλίου 2018

Σαν σήμερα πριν από 14 χρόνια «έφευγε» από κοντά μας η αξέχαστη ηθοποιός. Ήταν 29 Ιουλίου 2004…

Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας τη μνήμη της Ρένας Βλαχοπούλου, ψηφιοποίησε και ανέβασε στην ιστοσελίδα της και σε αυτή τη διεύθυνση ένα απόσπασμα από την εκπομπή «Ρεπόρτερς», με τον Χρήστο Οικονόμου και τον Νάσο Αθανασίου, που προβλήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 1976.

Στο συγκεκριμένο απόσπασμα, ο αρχισυντάκτης της εκπομπής Δημήτρης Λιμπερόπουλος συνομιλεί με τον Αλέκο Σακελλάριο, τη Ρένα Βλαχοπούλου και τον Γιάννη Μιχαλόπουλο, με αφορμή τα γυρίσματα του σίριαλ «Μια Αθηναία στην Αθήνα», που θα ξεκινούσε να προβάλλεται από την ΕΡΤ στις 17/1/1976. Το τελευταίο επεισόδιο της σειράς μεταδόθηκε στις 12 Ιουλίου 1976.

Η Ρένα Βλαχοπούλου, που κρατά τον πρωταγωνιστικό ρόλο, μιλάει για τη συμμετοχή της στη σειρά και για τους λόγους που δέχτηκε να παίξει για πρώτη φορά στην τηλεόραση, ύστερα από πρόταση του Αλέκου Σακελλάριου. Μέχρι τότε είχαν συνεργαστεί στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ο Αλέκος Σακελλάριος, που υπογράφει το σενάριο και τη σκηνοθεσία, μιλά για την υπόθεση της σειράς και τους συντελεστές της. Επρόκειτο για μια κωμική σειρά, η οποία ολοκληρώθηκε σε 25 αυτοτελή επεισόδια, στην οποία η Ρένα Βλαχοπούλου υποδυόταν μια εύθυμη και χαριτωμένη ζωντοχήρα που ζούσε σε μια πολυκατοικία της Αθήνας με το σκυλάκι της τον Μπαμ, έχοντας υπό την προστασία της τον τεμπέλη ανιψιό της, ο οποίος εκμεταλλεύεται την αδυναμία που του έχει για να της ζητάει χρήματα. Στο απέναντι διαμέρισμα μένει ο γείτονάς της κύριος Σκορδίλλης, ο οποίος συμπαθεί τη Ρένα, αλλά αντιπαθεί τον σκύλο της. Στη Ρένα συμβαίνουν, πολλά εύθυμα περιστατικά, με την ίδια άλλοτε να συγκρούεται και άλλοτε να φλερτάρει το γείτονά της. Αγωνίζεται να συνετίσει τον τεμπέλη ανιψιό της και γενικά αντιμετωπίζει τα προβλήματα και τις δυσκολίες της καθημερινότητας, πάντοτε με μπρίο, κέφι και καλή διάθεση.

Εκτός από τον Γιάννη Μιχαλόπουλο τη Ρένα Βλαχοπούλου πλαισίωναν και άλλοι γνωστοί ηθοποιοί ανάμεσά τους οι: Ευαγγελία Σαμιωτάκη, Έλντα Αθανασάκη, Βαγγέλης Πρωτόπαππας. Σε ορισμένα επεισόδια είχαν συνεργαστεί, επίσης, οι συγγραφείς: Πολύβιος Βασιλειάδης, Ναπολέων Ελευθερίου, Λάκης Μιχαηλίδης, Κώστας Παπαπέτρος, Στέφανος Σακελλάρης, Δημήτρης Κωνσταντάρας και Διονύσης Τζεφρώνης. Τη μουσική υπέγραφε ο Ζακ Μεναχέμ.

Καθώς δεν έχει διασωθεί κανένα επεισόδιο της σειράς «Μια Αθηναία στην Αθήνα», σχετικές πληροφορίες καταγράφονται μόνο στα τεύχη του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση» του 1976, δείγμα των οποίων συμπεριλαμβάνεται στο αφιέρωμα του Αρχείου της ΕΡΤ, όπως και ένα ηχητικό απόσπασμα από τη ραδιοφωνική μεταφορά του μυθιστορήματος «Το Τρίτο Στεφάνι» του Κ. Ταχτσή, που μεταδόθηκε σε 78 συνέχειες από το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ το 1979. Η διασκευή και η σκηνοθεσία ήταν του Γιώργου Παυριανού, ενώ το ρόλο της Νίνας ερμήνευσε η Ρένα Βλαχοπούλου και της Εκάβης η Σμάρω Στεφανίδου. 

Στην ίδια κατηγορία