Αν «το ταίρι ξέρει» ο… δημοσιογράφος ξέρει περισσότερα!

Αν «το ταίρι ξέρει» ο… δημοσιογράφος ξέρει περισσότερα!
Ακολουθήστε μας στο Google news

Είναι σαφές ότι έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο με πολλούς να κάνουν υπολογισμούς και εκτιμήσεις…

13 Σεπτεμβρίου 2018

Του Σωτήρη Μανιάτη

Και αυτό δεν το πράττουν μόνο οι πολιτικοί αλλά και αρκετοί δημοσιογράφοι. Οι οποίοι έχουν αρχίσει να πιθανολογούν και για το πότε θα γίνουν οι εκλογές. Οι αναλύσεις, οι εκτιμήσεις ακόμα και τα συμπεράσματα και οι πιθανολογήσεις είναι μέρος της δουλειάς των δημοσιογράφων.

Σε κάθε περίπτωση όμως δουλειά των δημοσιογράφων δεν είναι να μιλούν εκ μέρους του λαού. Να προσπαθούν να πείσουν ότι ξέρουν τι θέλει ο λαός, ποιες είναι οι επιλογές, ποιες είναι οι προτιμήσεις του. Και τελευταία εμφανίζονται μια σειρά –γνωστών και μη εξαιρετέων- δημοσιογράφων οι οποίοι όχι μόνο έχουν μετατραπεί σε «ντουντούκες» κομμάτων αλλά επιχειρούν πλέον να πείσουν ότι γνωρίζουν τι θέλει ο κόσμος.

Για παράδειγμα, το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται δημοσιογράφοι που υποστηρίζουν ότι ο κόσμος διαφωνεί με τη συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό, τελεία και παύλα. Και δεν δέχονται αντιρρήσεις. Σε ορισμένα πάνελ μάλιστα ακούγονται αυτά χωρίς να υπάρχει κανένας αντίλογος. Άλλοι το πάνε και παρακάτω μιλώντας για δημοσκοπήσεις που αποδεικνύουν ακριβώς αυτό που υποστηρίζουν. Κι αυτά ακούγονται από συγκεκριμένους δημοσιογράφους και για μια σειρά άλλων θεμάτων…

Μόνο που οι δημοσκοπήσεις είναι ξεκάθαρο ότι δεν αποδεικνύουν τίποτα. Ακόμα κι αν υπάρχουν είναι μια κάποια ένδειξη κι όχι μια… αναμφισβήτητη πραγματικότητα. Όχι κάτι δεδομένα. Χώρια του ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έχουν πέσει μέσα σε κάτι αλλά έχει αποδειχτεί ότι απέχουν τις περισσότερες φορές εξαιρετικά από τα πραγματικά αποτελέσματα (εκλογές, δημοψήφισμα) και πάει λέγοντας.

Αν οι πολιτικοί έχουν το… δικαίωμα να εκπροσωπούν (ή να θεωρούν ότι εκπροσωπούν) μερίδες πολιτών, οι δημοσιογράφοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα σε καμία περίπτωση. Κι αν… «το ταίρι ξέρει» ο δημοσιογράφος οφείλει να μαθαίνει, να ερευνά, να εξακριβώνει, να επαληθεύει. Μπορεί να κάνει αναλύσεις, να επιχειρεί εκτιμήσεις, να καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εμφανίζεται ως… απόλυτος γνώστης του τι θέλουν οι πολίτες.