Απ' την καταστροφή στην... τελειότητα υπάρχει τεράστια απόσταση

Απ' την καταστροφή στην... τελειότητα υπάρχει τεράστια απόσταση
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ακόμα και οι... αντικρουόμενες θέσεις για την ΕΡΤ δείχνουν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα...

09 Οκτωβρίου 2018

Του Σωτήρη Μανιάτη

Από τη μια υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν ότι όλα έχουν καταρρεύσει στη δημόσια ραδιοτηλεόραση και ούτε λίγο ούτε πολύ ξαναδείχνουν προς ένα νέο… μαύρο. Από την άλλη υπάρχουν εκείνοι που θεωρούν (ή... θέλουν να πείσουν ότι πιστεύουν) πως όλα είναι... έξοχα στην ΕΡΤ και αποφεύγουν να δουν τα προβλήματα που εντοπίζουν ακόμα και έμπειρα στελέχη της.

Λένε συχνά πως η αλήθεια βρίσκεται σχεδόν πάντα κάπου στη μέση. Με την ΕΡΤ όμως τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι έτσι. Είναι ξεκάθαρο ότι όσοι δείχνουν και πάλι προς ένα νέο λουκέτο ή σε μια εξαιρετική συρρίκνωσή της δεν μπορεί να έχουν στο μυαλό τους την εξυγίανση της δημόσιας τηλεόρασης και το σχεδιασμό ενός δυναμικού, δημιουργικού οπτικοακουστικού οργανισμού. Όμως και όσοι δεν θέλουν για διάφορους λόγους να δουν τα σημαντικά προβλήματα της ΕΡΤ είναι σαφές ότι... στρώνουν το δρόμο των προαναφέρομενων και την οδηγούν και πάλι σε αδιέξοδα.

Η ΕΡΤ έχει σαφέστατα κάνει βήματα και βέβαια για να επουλωθούν οι ζημιές που προκάλεσε το "λουκέτο" χρειάζεται αρκετός χρόνος. Τρία χρόνια μετά την επαναλειτουργία της όμως δυστυχώς εξακολουθεί να μη διαθέτει φιλοσοφία και ξεκάθαρο σχεδιασμό. Οι διαρκείς παρατηρήσεις, καταγγελίες, διαμαρτυρίες για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται πρόσωπα και εκπομπές σε μικτές παραγωγές που ολοένα και αυξάνονται, για την υποβαθμισμένη εσωτερική παραγωγή και αξιοποίηση στελεχών εκ των έσω, την επικράτηση παλαιοσυνδικαλιστικών νοοτροπιών, τις... οριακές αποφάσεις για σειρά ζητημάτων της διοίκησης και πάει λέγοντας θα έπρεπε αν μη τι άλλο να είχε χτυπήσει ένα καμπανάκι.

Κάτι δεν πάει καλά, αν μη τι άλλο με τη διοίκηση της ΕΡΤ και αυτό έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί. Ότι προγράμματα ρίχνονται όπως να 'ναι σε ΕΡΤ-1 και ΕΡΤ-2 δίχως σαφή προσανατολισμο θα έπρεπε να προβληματίζει. Όπως και οι διαρκείς αλλαγές που δημιουργούν σύγχυση. Ότι το μπάτζετ του 2018 είχε από τον περασμένο Μάιο ξοδευτεί θα έπρεπε να έχει θορυβήσει κάποιους για το πρόγραμμα που παρουσιάζεται. Και οι διαρκείς συγκρούσεις κάτι δείχνουν. Δεν μπορεί όλα να βαίνουν καλώς στην ΕΡΤ και να συμβαίνουν αλλεπάλληλα επεισόδια. Και δεν μπορεί όλα αυτά να φορτώνονται απλά στον αντιπολιτευτικό σχεδιασμό της ΝΔ και άλλων που δήθεν συμβαδίζουν μαζί της...

Κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας και όσο ορισμένοι, εντός και εκτός ΕΡΤ, αποφεύγουν να το δουν και να επιχειρήσουν να το αντιμετωπίσουν, οδηγούν τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε νέες περιπέτειες...