Ανεβαίνουν τα «Adult Contemporary» ραδιόφωνα σε Ελλάδα και εξωτερικό

Ανεβαίνουν τα «Adult Contemporary» ραδιόφωνα σε Ελλάδα και εξωτερικό
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι μουσικοί σταθμοί με «τραγούδια για ενήλικες» παίζουν mainstream επιτυχίες προηγούμενων δεκαετιών μαζί με νέες κυκλοφορίες.

24 Οκτωβρίου 2018

Όπως αναφέρει σε άρθρο του το Rolling Stone, τα AC ραδιόφωνα όχι μόνο κερδίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού από 25 ετών και πάνω, που άλλωστε είναι και το target group τους, αλλά έχουν ανέβει στις προτιμήσεις και των μικρότερων σε ηλικία ακροατών, στους νέους από 18 εως 24. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα «Adult Contemporary» ραδιόφωνα ήταν εκείνα με τις μεγαλύτερες ακροαματικότητες στις 50 μεγαλύτερες ραδιοφωνικές αγορές των ΗΠΑ, στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ειδικά οι «Hot AC» σταθμοί -εκείνοι που παίζουν πιο πολλά νέα hits και λιγότερο παλιά- αναδεικνύουν πιο εύκολα μια επιτυχία που θα διαρκέσει στο χρόνο, σε σχέση με τα Top 40 ραδιόφωνα, και δεν «λιώνουν» στην επανάληψη τις νέες κυκλοφορίες λόγω του πιο διευρυμένου και επιλεκτικού playlist, με αποτέλεσμα να έχουν αποδοχή και από τους νέους και από τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Παρόμοιο σκηνικό υπάρχει και στη Μεγάλη Βρετανία. Σύμφωνα με τις μετρήσεις του RAJAR για το δεύτερο τέταρτο του 2018, οι AC ραδιοσταθμοί βρίσκονται στις πρώτες θέσεις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτό του BBC Radio 2, που σε εθνικό επίπεδο είναι το Νο.1 σε ακροαματικότητα με μερίδιο 17,9%, πολύ πιο μπροστά από το νεανικό Radio 1 (5,9%).

Την ίδια καλή πορεία ακολουθούν και οι άμεσοι ανταγωνιστές του, όπως ο Heart FM (6,7%) και το Smooth Radio (3,9%). Οι υπόλοιποι που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά είναι το ενημερωτικό BBC Radio 4 (11,7%) και το νεανικό Capital Radio (4,1%).

Και οι ελληνικοί Hot AC ραδιοσταθμοί όμως έχουν επεκταθεί στα νεανικά κοινά. Ο Kiss 92.9 και ο Hit 88.9, με επί μέρους διαφορές στο ρεπερτόριό τους, με βάση τα ευρήματα της μηνιαίας μέτρησης του περασμένου Σεπτεμβρίου είναι αμφότεροι στην πρώτη δεκάδα στα κοινά 13-17 με πάνω από 10%. Ο Hit 88.9 πετυχαίνει το ίδιο και στα κοινά 18-24, με τον Kiss 92.9 να τον ακολουθεί μια θέση πιο κάτω, ενδέκατος.

Από την άλλη ο Easy 97.2 και ο Galaxy 92 επικεντρώνονται στα πιο μεγάλα σε ηλικία κοινά, από τους 35άρηδες μέχρι τους 50άρηδες. Στη Θεσσαλονίκη ο Velvet 96.8 και ο Rainbow 89 είναι μόνιμα στην πρώτη δεκάδα, έχοντας στην πιο πρόσφατη μέτρηση της Bari-Focus από 7,3%, με τον RSO 91.7 να βρίσκεται λίγο πιο κάτω.