«Ηταν μια ελευθερία την οποία δεν διάλεξα, ούτε είχα ζητήσει ποτέ»

«Ηταν μια ελευθερία την οποία δεν διάλεξα, ούτε είχα ζητήσει ποτέ»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Πάνος Κατσιμίχας με αφορμή τις εμφανίσεις που ξεκινάει τη «Σφίγγα» μίλησε μεταξύ άλλων και για τον αδελφό του Χάρη.

25 Νοεμβρίου 2018

Είναι πιο εύκολο ή πιο δύσκολο τελικά να συνεργάζονται δύο αδέλφια μεταξύ τους;
Εξαρτάται. Εξαρτάται από πάρα πολλά πράγματα. Οπως τον χαρακτήρα του καθενός, το είδος της σχέσης που έχουν μεταξύ τους, τη διαφορά ηλικίας, τα προσωπικά ζητούμενα και στόχους που βάζει ο καθένας στη ζωή του.

Εσύ και ο Χάρης, λοιπόν;
Εγώ κι ο Χάρης δεν είχαμε αυτή την πολυτέλεια. Βλέπετε, ήμασταν αναγκασμένοι να συνεργαστούμε από την κοιλιά για να επιζήσουμε και να γεννηθούμε. Επρεπε να μοιραστούμε τα πάντα επί 9 ολόκληρους μήνες. Θέλαμε-δεν θέλαμε, μάθαμε να συνυπάρχουμε. Ετσι συμβαίνει με όλους τους δίδυμους. Από κει και πέρα, είχαμε την ευτυχία και την τύχη να έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα στη ζωή μας και το ίδιο ταλέντο πάνω στη μουσική. Αν όμως δεν υπήρχε αυτή η ταύτιση σε καλλιτεχνικό επίπεδο, ίσως να μη συνεργαζόμασταν ποτέ. Πάλι αγαπημένοι θα ήμασταν, πάλι αδέρφια θα ήμασταν, αλλά δεν θα γνωρίζατε τον Χάρη και τον Πάνο ως συνδημιουργούς.

Οταν συνέχισες μόνος σου ένιωσες πιο ευάλωτος;
Ευάλωτος σίγουρα δεν ένιωσα, γιατί αυτόματα γεννήθηκε μέσα μου η αντίδραση να συνεχίσω και για τους δυο μας. Απλά μου έλειπε η παρέα μου, ο κολλητός μου και στο δημιουργικό στάδιο της προσπάθειας (στη δημιουργία δηλαδή των τραγουδιών και των δίσκων) και στις συναυλίες. Κι αυτό μου έκανε μια αφόρητη μοναξιά. Σιγά σιγά όμως συνήθισα. Ευτυχώς με βοήθησε η έμφυτη τάση μου, να μην τα παρατάω διόλου εύκολα.

Ενιωσες πιο απελευθερωμένος μήπως;
Δεν νομίζω ότι συνέβη κάτι τέτοιο. Ηταν μια ελευθερία την οποία δεν διάλεξα, ούτε είχα ζητήσει ποτέ. Μια χαρά ήμουν μαζί με τον αδερφό μου. Παρ’ όλα αυτά συνέχισα. Δεν βαριέσαι. Υστερα από πορεία τόσων χρόνων, κατάλαβα ότι τελικά σχεδόν τίποτα δεν επιλέγουμε. Τα πιο πολλά μάς τα επιβάλλουν η ανάγκη και η ζωή η ίδια.

---------------------------------------------------

ΕΔΩ ολόκληρη η συνέντευξη του Πάνου Κατσιμίχα στην Εφημερίδα των Συντακτών. Για όλα τα Σάββατα του Δεκεμβρίου, στη μουσική σκηνή «Σφίγγα» (Ακαδημίας και Ζωοδόχου Πηγής στο κέντρο της Αθήνας), τρεις τραγουδοποιοί από διαφορετικές γενιές, ο Πάνος Κατσιμίχας, ο Κώστας Λειβαδάς και ο Δημήτρης Καρράς, ενώνουν δυνάμεις και τραγούδια. Ωρα έναρξης: 22.30. Τιμή εισόδου στο μπαρ: 15 ευρώ με μπίρα ή κρασί. Συμμετέχει και η Νατάσα Καμπαστάνα.