Στα δικαστήρια ραδιοσταθμός και GEA για τα συγγενικά δικαιώματα

Στα δικαστήρια ραδιοσταθμός και GEA για τα συγγενικά δικαιώματα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Ενωση Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΕΝΙΡΣ) Μακεδονίας και Θράκης με ανακοίνωσή της εναντίον του μη κερδοσκοπικού οργανισμού GEA.

27 Ιανουαρίου 2019

Εκδικάζεται αυτή την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, στο Εφετείο Πλημμελημάτων Θεσσαλονίκης, η μήνυση για απάτη που έχει υποβάλει ραδιοφωνικός σταθμός της Θεσσαλονίκης σε βάρος των μελών της διοίκησης του GEA (GRAMMO, ΕΡΑΤΩ, ΑΠΟΛΛΩΝ, Ενιαίος Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Είσπραξης του Συγγενικού Δικαιώματος των δισκογραφικών εταιρειών και των Ερμηνευτών / Εκτελεστών Καλλιτεχνών).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΝΙΡΣ, «η μήνυση υποβλήθηκε για τα αναληθή οικονομικά στοιχεία που εισέφερε ο GEA σε δίκη προηγούμενης αίτησής ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος του ραδιοφωνικού σταθμού και τα οποία παραπλάνησαν τη δικαστή».

Υποστηρίζει, έτσι, πως «ο GEA καταθέτοντας εκατοντάδες παρόμοιες αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα, πετυχαίνει επανειλημμένα να του επιδικάζονται μεγαλύτερα χρηματικά ποσά από όσα δικαιούται, καθώς υποβάλλει στα δικαστήρια αναληθή οικονομικά στοιχεία».

Η Ενωση Ιδιωτικών Ραδιοφωνικών Σταθμών (ΕΝΙΡΣ) Μακεδονίας και Θράκης καταγγέλλει και για άλλα πράγματα τον GEA:
«- Καταθέτει αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων σε βάρος των χρηστών για τη χρήση μουσικής σε προγενέστερες χρήσεις (2000 μέχρι και σήμερα). Κι ενώ η τακτική αυτή αποτελεί κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, στις περιπτώσεις που δεν μπορεί ο χρήστης να σηκώσει το οικονομικό βάρος της άμυνας και δεν παρίσταται στο δικαστήριο, ο GEA με τα ψευδή στοιχεία κερδίζει τις δίκες και προχωρά σε κατασχέσεις! Μάλιστα, ακόμη και όταν οι σχετικές αιτήσεις του απορρίπτονται, ο GEA συνεχίζει την καταχρηστική συμπεριφορά του!
- Επιδίδεται στην κατάθεση "ομαδικών" αιτήσεων, στρεφόμενος με το ίδιο δικόγραφο σε βάρος περισσότερων της μίας και άσχετων μεταξύ τους επιχειρήσεων, παραβιάζοντας έτσι τη νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς οι χρήστες για να αποδείξουν το μη νόμιμο των απαιτήσεων του GEA πρέπει να προσκομίσουν οικονομικά τους στοιχεία, τα οποία, όμως, καλύπτονται από το φορολογικό απόρρητο.
- Επιβάλλει μονομερώς, μη νόμιμα ελάχιστες κατά συγκεκριμένο ποσό αμοιβές, παρότι ο νόμος αναφέρει ρητά ότι η αμοιβή για τη χρήση μουσικής πρέπει να υπολογίζεται βάσει ποσοστού είτε επί του τζίρου είτε επί των κερδών των χρηστών.
- Επιπλέον, η ελληνική δικαιοσύνη έχει ήδη δεχτεί ότι το αμοιβολόγιο του GEA είναι υπερβολικό, δεδομένης και της οικονομικής κρίσεως που ακολούθησε τη δημοσίευσή του.
- Παρά το γεγονός ότι εκ του νόμου υποχρεούται σε διαπραγμάτευση, ο GEA πιέζει με την άμεση, χωρίς καμία διαπραγμάτευση, προσφυγή στη δικαιοσύνη τους χρήστες να του καταβάλουν τα μονομερώς από αυτόν αξιούμενα ποσά».