Ο Michael Jackson και η ζωή που ήθελε να έχει, αλλά δεν είχε

Ο Michael Jackson και η ζωή που ήθελε να έχει, αλλά δεν είχε
Ακολουθήστε μας στο Google news

Κάποιοι απολαμβάνουν το έργο του, κάποιοι ορέγονται την περιουσία του.

12 Μαρτίου 2019

Του Δημήτρη Παπαδόπουλου

Ένα τουρνουά πόκερ ξεκινά με όλους τους παίκτες να έχουν ίσο αριθμό από μάρκες. Το παιχνίδι ξεκινά, και συνεχίζεται έως ώτου μείνει ένας παίκτης που έχει μαζέψει τις μάρκες όλων των υπολοίπων.Όταν έχεις εμπλακεί σε «χέρια» που σου στέρησαν πολλές από τις μάρκες σου, πρέπει να βρεις ένα τρόπο να τις πάρεις πίσω, ώστε να μπορέσεις να συνεχίσεις το παιχνίδι. Αναγκαστικά, το παιχνίδι σου γίνεται πιο επιθετικό, οι μπλόφες σου συχνότερες και η ποικιλία των χεριών που θα παίξεις πιο μεγάλη.

Παραλληλίζοντας, ρίχνω μια ματιά στην παρτίδα του ενός από τους δύο «πρωταγωνιστές» και φερόμενου ως θύμα παιδικής κακοποίησης από τον Michael Jackson, του Wade Robson. Στη διάρκεια του «τουρνουά» της επαγγελματικής του ζωής: Το 2005, όταν κατέθεσε ΥΠΕΡ του MJ για τη δίκη περί παιδοφιλίας και κακοποίησης, θα μπορούσε να βγάλει εκατομμύρια δολάρια, καταθέτοντας αυτά που ισχυρίζεται τώρα. Αντιθέτως τον στήριξε, και ζήτησε από τον MJ να του επιτρέψει ο επερχόμενος γάμος του να γίνει στη Neverland (!). (αλήθεια, ποιος λογικός άνθρωπος θα ήθελε να νυμφευτεί στο μέρος που βιάστηκε ως παιδί; )

Το 2011 πλησίασε τον John Branca, διαχειριστή της περιουσίας του MJ, και ζήτησε να χορογραφήσει την παραγωγή Circue Du Soleil /One. Δήλωσε μάλιστα πως τη δουλειά την ήθελε ΠΑΡΑ πολύ. Δυστυχώς επελέχθη κάποιος άλλος. Εκτέθηκε δημόσια, από προσωπικούς λάθος χειρισμούς, κοινοποιώντας στα ΜΜΕ πως «πήρε τη δουλειά». Το 2012, ο Wade καταρρέει ψυχολογικά, και παραδέχεται πως έχει εμμονή με την επιτυχία και τη δόξα. Όμως, όπως λέει ο ίδιος, η καρριέρα του πηγαίνει όλο και πιο κάτω. Την ίδια χρονιά, έχει μείνει σχεδόν άφραγκος, και ο γάμος του τελεί υπό διάλυση. Γράφει ένα βιβλίο (να μου επιτρέψετε προσωπικά να εκφράσω την άποψη πως ένας άνθρωπος αυτού του επιπέδου και να θέλει δεν μπορεί να γράψει μόνος του βιβλίο, χρειάζεται Ghost Writer), όπου ισχυρίζεται πως κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον MJ. Δεν βρέθηκε κανένας εκδότης να συνεργαστεί.

Την περίοδο 1992-1999, διατηρεί ερωτική σχέση με την ανιψιά του Michael Jackson και κόρη του μεγαλύτερου σε ηλικία αδερφού των Jackson 5, Jackie Jackson. Η γνωριμία τους έγινε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του video clip του Black or White (ο Wade ζήτησε από τον MJ να μεσολαβήσει ώστε να γνωριστούν). Η Brandi Jackson τον χαρακτηρίζει νάρκισσο, εγωπαθή, και αλαζόνα. Την απάτησε με την Britney Spears, τη σύζυγο ενός διάσημου που δεν κατονομάζει, και, κατά τη γνώμη της, με αρκετές ακόμη. Να αναφερθεί εδώ, πως η Brandi Jackson είχε κληθεί να δώσει συνεντεύξεις στα μεγάλα Αμερικανικά Δίκτυα. Λίγες ώρες πριν την προβολή του «Leaving Neverland», οι προσκλήσεις ακυρώθηκαν.

Το 2013, μήνυσε το Michael Jackson Estate για την υποτιθέμενη κακοποίηση, ζητώντας 1.2 δισεκατομμύρια δολλάρια. Οι δικαστές δεν έκριναν την κατηγορία βάσιμη και απορρίφθηκε η παραπομπή σε δίκη. Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα, αλλά είναι ανατομικής και παθολογικής φύσης, και ακατάλληλα γι αυτό το κείμενο θαρρώ.

Ο δεύτερος μάρτυρας-θύμα-κατήγορος, είναι ο James Safechuck. Ισχυρίζεται πως είχε αποφασίσει να «πάρει το μυστικό στον τάφο του» αλλά κάτι (ή κάποιος) του άλλαξε τη γνώμη, και αποφάσισε να το δημοσιοποιήσει. Πέρασα αρκετές ώρες παρατηρώντας τη συμπεριφορά του στις ζωντανές εμφανίσεις του, τόσο στο καθ' αυτό ντοκιμαντέρ, όσο και σε άλλες εκπομπές. Προσωπικά, μου έδωσε την αίσθηση πως βιαζόταν να δώσει το λόγο στον Robson, που προφανώς είναι ο πιο μαχητικός.

Η τρίτη και πιο ενδιαφέρουσα πλευρά είναι το ίδιο το ΗΒΟ και ο σκηνοθέτης του «Leaving Neverland», Dan Reed. Πρόκειται για έναν επαγγελματία που κέρδισε το τζακ-ποτ αυτό τον καιρό, με τη δημοσιότητα που γνωρίζει το έργο του. Από όσα γνωρίζω, όταν στρέφεσαι εναντίον ενός ανθρώπου, οφείλεις να φιλοξενήσεις και την άποψή του (του ίδιου πρακτικά εδώ είναι αδύνατο, αλλά υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι). Αυτό, φυσικά, δε συνέβη, αν εξαιρέσει κανείς 2-3 λεπτά χρόνου που προβλήθηκαν μερικοί πραγματικά γραφικοί και αστείοι τύποι προς το τέλος του δεύτερου επεισοδίου. Δεοντολογικά λοιπόν, κρίνεται μεταξεταστέος.

Ηθικά μιλώντας το «ντοκιμαντέρ» αυτό πραγματεύεται, πέρα από το προφανές, τη δυστυχία των παιδιών που έζησαν κακές εμπειρίες σε ευαίσθητη ηλικία. Αντίστοιχα, αναρωτιέμαι, πώς αυτός ο «άγγελος του καλού» δημιουργεί τραύμα στα ίδια τα παιδιά του MJ, με μία τόσο ευθεία και μονόπλευρη επίθεση (ο Prince Michael Jackson είναι σήμερα 17 χρονών, ανήλικος δηλαδή).

Ας το δούμε ειλικρινά το θέμα: η οικογένεια Jackson, ως μορφές, είναι αντιπαθέστατοι. Προσωπικά, χωρίς δεύτερη σκέψη, τον πατέρα Jackson, τον χαρακτηρίζω από τους πιο λάθος γονείς που θα μπορούσε να έχει κανείς. Κανένα από τα παιδιά δεν έπαιξε, δεν έζησε την ανεμελιά, δεν πρόλαβε να κάνει σκανταλιές. «Μυρίστηκε» χρήμα και θυσίασε τα παιδιά του. Και απλά στατιστικά να το δει κανείς, το ένα από τα πέντε θα ήταν πιο ευαίσθητο και θα «έσπαγε» και αυτό συνέβη με τον MJ, και τη ζωή που ήθελε να έχει, αλλά δεν είχε.

Είτε αθώος είτε ένοχος, πλέον είμαστε στα δέκα χρόνια από το θάνατό του. Είτε είναι σωστό είτε όχι, δικάστηκε και αθωώθηκε. Και άφησε πίσω του δύο πράγματα: το έργο του και την περιουσία του. Κάποιοι απολαμβάνουμε το έργο, κάποιοι ορέγονται την περιουσία. Σε αυτή τη φάση του τουρνουά, ο Wade και ο James είναι «All In». Ας μην κρίνουμε ώσπου ανοίξει και το τελευταίο χαρτί της παρτίδας.

___________________________________________________

Όποιες απόψεις δεκτές, και κάθε διάλογος επιθυμητός. [email protected]