Μετέτρεψε τους καλλιτέχνες σε «γλάστρες» ο Μητσοτάκης

Μετέτρεψε τους καλλιτέχνες σε «γλάστρες» ο Μητσοτάκης
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μία συνάντηση με συνθέτες και στιχουργούς για τα πνευματικά δικαιώματα έγινε αισχρό προεκλογικό σποτ από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας...

17 Απριλίου 2019

Χωρίς ιερό και όσιο το επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας, έσπευσε να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεύμα που είχε ο πρόεδρος του κόμματος με τους εκπροσώπους των Σωματείων των Δημιουργών, συνθετών και στιχουργών. Το γεύμα που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τους Δημιουργούς (Διονύσης Σαββόπουλος, Νίκος Πορτοκάλογλου, Χρήστος Νικολόπουλος, Φίλιππος Πλιάτσικας, Φοίβος Τασσόπουλος, Φοίβος Δεληβοριάς, Στάθης Δρογώσης, Δήμος Αναστασιάδης και οι στιχουργοί Ελένη Γιανατσούλια και Ηλίας Φιλίππου), χρησιμοποιήθηκε για μικροκομματικούς σκοπούς.

Ανέβασε μάλιστα και μονταρισμένο βίντεο στο Twitter o κ.Μητσοτάκης, βάζοντας τους καλλιτέχνες φόντο στο κάδρο του προεκλογικού του αγώνα.

Είχαν προηγηθεί βέβαια και μία ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία γεμάτη ψεύδη και ανακρίβειες. Ιδού ένα παράδειγμα: «Εγιναν πολλά λάθη με τα πνευματικά δικαιώματα, λάθη τα οποία μεγάλωσε, αντί να λύσει η σημερινή κυβέρνηση αλλάζοντας τρεις υπουργούς Πολιτισμού σε τέσσερα χρόνια, και διχάζοντας ακόμη και τους Έλληνες δημιουργούς». Ιδού κι ένα ακόμα: «Να δημιουργηθεί τους αμέσως επόμενους μήνες ένας ανεξάρτητος οργανισμός συλλογής πνευματικών δικαιωμάτων. Ένας οργανισμός τον οποίο θα διοικούν οι ίδιοι οι τραγουδοποιοί μας, με απόλυτη διαφάνεια και χωρίς καμία εμπλοκή του κράτους, όπως εσφαλμένα πρότεινε η κυβέρνηση». Πότε έγιναν όλα αυτά κι εμείς που ασχολούμαστε χρόνια με το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων δεν τα πήραμε χαμπάρι;

Οπως σωστά γράφει και ο Νίκος Μωραϊτης, «είχαν συναντήσει οι άνθρωποι προηγουμένως την κυρία Γεννηματά και τον κύριο Κουτσούμπα. Κανείς δε διανοήθηκε να τους βάλει σε προεκλογικό σποτ του κόμματός του. Πού να φανταστούν τι θα πάθαιναν στο τρίτο ραντεβού...»

Οι αντιδράσεις από τους καλλιτέχνες είναι σφοδρές από χθες το βράδυ. Καταρχάς από το «ΑΣΜΑ 450+», το πιο μεγάλο Σωματείο Δημιουργών με εκατοντάδες μέλη. «Διαχωρίζουμε εντελώς τη θέση μας, οι δημιουργοί του ΑΣΜΑ που εμφανιζόμαστε στο βίντεο αυτό (ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Χρήστος Νικολόπουλος είναι μάλιστα εκλεγμένοι Πρόεδρος και μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΥΕΔ, άρα και απόλυτοι έξωθεν εκπρόσωποί μας) από την ανάγνωση της συζήτησης από τον κύριο Μητσοτάκη και ζητάμε επιτέλους –με όλη την αγωνία στην οποία έχουμε περιέλθει- να μην γίνεται αυτή προεκλογικό παιχνίδι, και εμείς συνεχώς μπαλάκι ανάμεσα σε διάφορα συμφέροντα. Δεν αξίζει στην τόσων ετών προσφορά μας».

Και απαντά το «ΑΣΜΑ 450+» ευθέως στον κ.Μητσοτάκη.
1) Στο αν η κυβέρνηση αυτή... μεγάλωσε τα λάθη με τα πνευματικά δικαιώματα: «Σε όλους επίσης περιγράψαμε καταλεπτώς τη γνωστή ιστορία της κακουργηματικής διαχείρισης Ξανθόπουλου, τον έλεγχο που επιτέλους διέταξε το 2015 ο Νίκος Ξυδάκης, αλλά και το αίτημά μας –με πρωτεργάτη τον Σταύρο Ξαρχάκο- στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να μας στηρίξει με τοποθέτηση Επιτρόπου στην ΑΕΠΙ και αργότερα στη δημιουργία νέου φορέα, αιτήματα που ικανοποιήθηκαν άμεσα».
2) Στο θέμα της ΕΥΕΔ που εσφαλμένα, όπως υποστηρίζει η Νέα Δημοκρατία, πρότεινε η κυβέρνηση: «Η ΕΥΕΔ το αναγκαίο μεταβατικό στάδιο για να γίνει ο φορέας μας έχει κριθεί από όλους εξαιρετική ως τώρα, νιώθουμε δε αμέριστη ευγνωμοσύνη προς το επιτελείο της, που πραγματικά αντιμετώπισε για λογαριασμό μας από το παλαιό καθεστώς Ξανθόπουλου μέχρι τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις ανταγωνιστικού οργανισμού και αλλοτρίων συμφερόντων εναντίον μας».

Αντέδρασε φυσικά και ο Φοίβος Δεληβοριάς: «Θα ήθελα να διαχωρίσω τη θέση μου από την χρήση της εικόνας μου σε ένα σποτ που κύριος σκοπός του είναι η προεκλογική χρήση. Επειδή δεν έχει δε χρησιμοποιηθεί ποτέ η εικόνα μου σε προεκλογικό σποτ οποιουδήποτε κόμματος, παρακαλώ να αποσυρθεί. Θα είμαι σε όλες τις συναντήσεις των δημιουργών, ξεκάθαρος και αγωνιζόμενος όπως τα τελευταία 8 χρόνια και δεν θέλω ούτε εγώ ούτε τα τραγούδια μου να εξυπηρετήσουν ποτέ άλλους σκοπούς από αυτούς που επιλέγει το ανεξάρτητό μου ήθος».

Αλλά και ο συνθέτης Κώστας Καλδάρας αντέδρασε επίσης. «Αισθάνομαι αγανακτισμένος από την διαστρέβλωση και την ωμή εκμετάλλευση των αγώνων μας για τα πνευματικά δικαιώματα. Η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε αντικείμενο προεκλογικής καμπάνιας, με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να φτιάχνει ένα σποτάκι – (μετά την συνάντηση κι όχι με δηλώσεις παρουσία των δημιουργών), γεμάτο δυστυχώς από τεράστιες ανακρίβειες».

(Η φωτογραφία προέρχεται από το Γρεφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας - Eurokinissi - ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)