«Μια ροκ ζώνη, μέσα στο Κανάλι Ένα 90.4, A dream within a dream»

«Μια ροκ ζώνη, μέσα στο Κανάλι Ένα 90.4, A dream within a dream»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος, ένας εκ των τεσσάρων παραγωγών της περίφημης Ροκ Ζώνης του ραδιοσταθμού του Δήμου Πειραιά «Κανάλι 1 90.4» μιλάει στο e-tetRadio.

21 Απριλίου 2019

Εξήγησε στους αναγνώστες τι ακριβώς είναι η Ροκ Ζώνη στο Κανάλι Ενα 90.4 του Πειραιά;
Η ροκ ζώνη είναι μια πολύ ωραία ιστορία. Πολύ πέρα από πρόσωπα και ατομικές επιδιώξεις καριέρας δηλαδή. Είναι κάτι, που τελικά, στη δική μου ανάγνωσή έστω, μοιάζει να λειτουργεί μάλλον αυτόνομα τις περισσότερες φόρες. Τρέχει από το 1993, όχι, από το 1994, όχι, από το 2000, όχι, από το 2002. Κάτι σαν ένα παράλληλο (ραδιοφωνικό) σύμπαν.

Τι εννοείς, παράλληλο (ραδιοφωνικό) σύμπαν;
Στη δουλειά αυτή, όπως και στη ζωή γενικότερα, υπάρχουν όντως εκλεκτικές συγγένειες. Αυτές οι θαυμάσιες στιγμές που καθορίζουν πράγματα με τη μία. Μια τέτοια στιγμή λοιπόν, ήταν η συνάντησή μου με τον Τριαντάφυλλο Δραβαλιάρη το 1992, η ίσως στο κλείσιμο του '91, κάπου εκεί, στο Κανάλι Ένα 90.4 fm. O Τριαντάφυλλος, είναι λοιπόν τότε στο «τιμόνι», καθώς εγώ «τρέχω» την εκπομπή μου ήδη από το 1987. Οι πληροφορίες (στους διαδρόμους) δεν είναι καλές. Έχει μόλις αναλάβει και τα νέα λένε πως θα υπάρξει σάρωση, γενικά. Σαν να μην έφτανε αυτό, μαθαίνω επίσης, πως ένα σημαντικό μέρος από τον κύκλο των προσωπικών του επαφών - γνωριμιών, έχει να κάνει με παραγωγούς που πάνω/κάτω, κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με εμένα, με την εκπομπή μου, με αυτά που παίζω. Ροκ. 

Και τι έγινε λοιπόν;
Οι μέρες περνούν, οι ώρες τον εκπομπών μου τρέχουν, οι εβδομάδες κυλάνε. Σιωπή. Έπεφτε βαθιά σιωπή, που λέει και το τραγούδι. Μέχρι, που κάποια στιγμή, με φωνάζει στο γραφείο του να τα πούμε κτλ, κάπου 2-3 μήνες μετά την πρώτη μας επαφή. Η συζήτηση μας εκείνη λοιπόν, η πρώτη μας, κράτησε 2-3 λεπτά. Τόσο μας πήρε. Τόσο χρειάστηκε.

Τα πήγατε τόσο καλά;
Εκεί, γνώρισα έναν από τους πιο (ουσιαστικά) ευγενικούς και ακομπλεξάριστους ανθρώπους, που έχω συναντήσει στη ζωή μου. Ένα παιδί μάλαμα να το πω πιο απλά. Επίπεδο και τίποτα δήθεν. Καμία πόζα. Ένα παιδί λαϊκό, αυθεντικό, βαθιά καλλιεργημένο, με κοινωνική μόρφωση και ήθος που έκανε μπαμ. «Θα πας εκεί, πολύ καλή η εκπομπή σου» μπλα μπλα μπλα «κάνε μια ροκ ζώνη ρε Δημήτρη!» μου λέει. «Μάλιστα...» λέω μέσα μου. «Κατέβηκαν τα alien, οι εξωγήινοι, ο τύπος το εννοεί, αγαπάει όντως τη ροκ μουσική».

Γίνατε φίλοι;
Με τον Τριαντάφυλλο, δεν βγήκα ποτέ για καφέ ή φαγητό στα χρόνια που ακολούθησαν. Δεν γίναμε «φίλοι». Γιατί ήμασταν από πάντα φίλοι. Για αυτό μάλλον. Δεν χρειαζόταν έτσι, να παίξουμε το παιχνίδι αυτό. Μιλούσαμε άλλωστε με τα μάτια, μετά από εκείνη τη συνάντησή μας. Ήξερε και ήξερα, πως η κουβέντα μας, ο λόγος μας, αυτό που λέμε πιο απλά, ήταν συμβόλαιο. Τέλος.

Ναι αλλά μετά έφυγε από το Κανάλι Ενα, όπως θυμόμαστε.
Ο Τριαντάφυλλος, δεν πρόλαβε να «περάσει» στο επόμενο πρόγραμμα τη «ροκ ζώνη» που ο ίδιος μου πρότεινε ως τίτλο, ως ιδέα, καθώς, διάφορες υποχρεώσεις του, τον οδήγησαν μακριά από το Κανάλι Ένα 90.4 fm λίγο μετά. 'Ομως κράτησα στο μυαλό μου αυτόν τον τίτλο. Έτσι. Μου καθόταν καλά, μου έκανε κλικ. Μου άρεσε. Από το 1993 λοιπόν, η εκπομπή μου πια, είχε αυτό το όνομα. Ροκ ζώνη.

Και οι υπόλοιποι της Ροκ Ζώνης;
Ένα χρόνο μετά, ο Τάσος Πάλλας, ήρθε σε πλαϊνές /κοντινές ώρες με τις δικές μου και βγήκε κι εκείνος με τον ίδιο τίτλο. «Welcome on board'» σκέφτηκα. «Καλύτερα δύο, από ένας». Απλό.

Σαν να χτίστηκε ένα ραδιόφωνο μέσα σε ένα ραδιόφωνο δηλαδή...
Μια ροκ ζώνη, μέσα στο Κανάλι Ένα 90.4 fm. A dream within a dream. Κάτι τέτοιο.

Και η συνέχεια;
Για να φτάσουμε τελικά στο 2000 (απίστευτο το ότι πέρασαν είκοσι ολόκληρα χρόνια από τότε) όπου η ροκ ζώνη, είναι πλέον όντως καθημερινή ζώνη, με την είσοδο του Νίκου Ξανθάκου σε αυτή την πια, καθώς μάλιστα, ούτε ξέρω (!) ούτε θυμάμαι, μα πολύ περισσότερο ούτε με νοιάζει, το γιατί και πως αποφασίσαμε να κρατήσουμε αυτόν τον τίτλο τότε. Λίγο μετά, 2001, η 2002 ίσως, ο Γιώργος Πατριάρχης μπήκε κι αυτός στο καράβι και η ιστορία αυτή τρέχει από τότε με τη σημερινή της μορφή. Η ροκ ζώνη, είναι μια ραδιοφωνική ζώνη λοιπόν, 20 ετών.

Δεν είναι μια εκπομπή επομένως...
Είναι τέσσερις. Τέσσερις διαφορετικές εκπομπές.

(Στη φωτογραφία ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μαζί με τον Rudi Protrudi από τους Fuzztones)