Δημοσιογραφική δεοντολογία άλα ελληνικά

Δημοσιογραφική δεοντολογία άλα ελληνικά
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πήραμε κάποια σημεία από τον νέο Παγκόσμιο Χάρτη Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και βάλαμε δίπλα τους τα ελληνικά πρότυπα (πρότυπα, ναι) που τους ταιριάζουν γάντι.

04 Ιουνίου 2019

Ο δημοσιογράφος οφείλει να μην υποκρύπτει πληροφορίες ουσιαστικής σημασίας ---) καμία σχέση με τον Γιάννη-μάς είπαν να μην τα πούμε-Πρετεντέρη και τη Μαρία-τα πήρα στο μαξιλάρι μου-Σπυράκη.

Οι δημοσιογράφοι πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν αναπαράγουν υλικό το οποίο δημοσιοποιούν ιδιώτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ---) καμία σχέση με τον Γιάννη Λοβέρδο που πριν ανεβάσει οτιδήποτε στο facebook το ελέγχει εξονυχιστικά.

Ο δημοσιογράφος δημοσιοποιεί αναφορές που βασίζονται αποκλειστικά σε στοιχεία, των οποίων γνωρίζει την προέλευση ---) όπως τα συριζόπουλα στο φονικό σκάφος της Αίγινας.

Οι δημοσιογράφοι οφείλουν να χρησιμοποιούν μόνο θεμιτές μεθόδους για να λάβουν πληροφορίες, φωτογραφίες, έγγραφα και στοιχεία, γνωστοποιώντας πάντα τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα ---) ουδεμία ομοιότητα με το περούκα gate στη Νέα Υόρκη.

Η έννοια της επείγουσας και άμεσης μετάδοσης των πληροφοριών δεν υπερέχει της αναγκαίας επιβεβαίωσης των πηγών και της δυνατότητας να υπάρξει απάντηση ---) όλα, σχεδόν, τα ελληνικά sites κάνουν πρωταθλητισμό στο copy paste πεθαίνοντας π.χ. τον Κώστα Γαβρά.

Ο δημοσιογράφος οφείλει να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να επανορθωθούν τα όποια λάθη ή δημοσιευμένες ανακριβείς πληροφορίες ---) όλα τα ελληνικά sites εξαφανίζουν, απλώς, τη λάθος είδηση κατεβάζοντας την ανάρτηση.

Ο δημοσιογράφος οφείλει να αποφεύγει να ενεργεί ως αρωγός της αστυνομίας ή των άλλων υπηρεσιών ασφάλειας του κράτους ---) καλύτερα ας μην πούμε τίποτε στην κατηγορία αυτή...

Ο δημοσιογράφος οφείλει να μη χρησιμοποιεί την ελευθερία του Τύπου για να εξυπηρετήσει άλλα συμφέροντα ---) δεν αφορά τους εφοπλιστές που έγιναν εκδότες λόγω της αγάπης τους για την αγνή δημοσιογραφία.

Ο δημοσιογράφος οφείλει να μην αναλαμβάνει δραστηριότητες ή εργασίες που ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία του ----) εξαιρούνται οι δημοσιογράφοι στα γραφεία Τύπου, εννοείται.

Από την Εφ.Συν.