Manifesto δημοσιογραφίας

Manifesto δημοσιογραφίας
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το χρονικό έχει ως εξής: ένα καινούργιο site που λέγεται tomanifesto.gr δημοσιεύει μια είδηση που αποδεικνύεται ψευδής. Σημείωνε μάλιστα πως ήταν και «Αποκλειστικό»!

24 Ιουλίου 2019

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Ιδού: «18 Ιουλίου 2019, πριν από τρεις μέρες, στο πολυτελές Club21. Τρεις γνωστές φιγούρες, γευματίζουν και συζητούν με πάθος. Οσοι τους αναγνώρισαν-δεν ήταν και πολύ δύσκολο-κατάλαβαν, ότι “κάτι τρέχει”. Τον τόνο της συζήτησης τον έδινε ο γηραιότερος της παρέας και οι δύο νεότεροι άκουγαν και κυρίως συμφωνούσαν. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του tomanifesto.gr, στο ίδιο τραπέζι έτρωγαν και τα έλεγαν, πριν από τις προγραμματικές δηλώσεις, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης, ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά».

Το αποκλειστικό αποδεικνύεται, τελικά, μούφα. Εντελώς όμως. Συμβαίνει θα πείτε και στις καλύτερες οικογένειες. Εντάξει, θα συμφωνήσω μαζί σας.

Ακολουθεί ένας κακός χαμός με το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να προαναγγέλλει προσφυγή στη Δικαιοσύνη κάνοντας λόγο για «κατάπτυστο fake news». Σημείωνε, σχετικά, στην ανακοίνωσή του (με το γνωστό, φυσικά, κόλλημά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ): «Τη μονταζιέρα που εγκατέλειψε ο κ. Τσίπρας στα υπόγεια του Μαξίμου, τη χρησιμοποιεί ήδη το σύστημα του κ. Μητσοτάκη. Ας καταλάβουν καλά ότι δεν “μασάμε” από τέτοιες άθλιες πρακτικές. Οσο για τους φυσικούς αυτουργούς θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη».

Το tomanifesto.gr στην αρχή σφυρίζει αδιάφορα, λίγο μετά τα μαζεύει κάπως, μέχρι να φτάσει στο σημείο να ζητήσει συγγνώμη.

Διαβάστε: «Κατά την ενδελεχή διαδικασία επανεπιβεβαίωσης του ρεπορτάζ διαπιστώθηκε εκ των υστέρων ότι οι πηγές μας δεν ήταν δυνατόν να μας παράσχουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για την απόλυτη διασταύρωση και τεκμηρίωση του ρεπορτάζ. Ως εκ τούτου θεωρούμε δεοντολογικά ορθό να ζητήσουμε συγγνώμη, δεδομένου ότι ο στόχος μας δεν ήταν να θίξουμε ή να προσβάλλουμε την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ή οποιαδήποτε άλλη πλευρά».

Δεν είναι όμως μόνο τα παραπάνω, εξόχως προσβλητικά για τη δημοσιογραφία. Δεν είναι μόνο αυτό το ανεκδιήγητο «οι πηγές μας δεν ήταν δυνατόν να μας παράσχουν περισσότερα αποδεικτικά στοιχεία για την απόλυτη διασταύρωση και τεκμηρίωση του ρεπορτάζ».

Είναι κι άλλα, ακόμα χειρότερα: «Είναι σαφές ότι ο σημερινός χαρακτήρας της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας δεν επιτρέπει πάντοτε την απόκτηση όλων των στοιχείων που συνιστούν ένα απόλυτα μη αμφισβητήσιμο ρεπορτάζ».

Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου. Παραδέχονται στο tomanifesto.gr πως έτσι λειτουργούν τα sites, έτσι λειτουργούν επομένως και αυτοί. Δεν χρειάζεται για να γράψεις κάτι να έχεις στοιχεία που θα καθιστούν το ρεπορτάζ σου ακριβές γιατί έτσι είναι «ο σημερινός χαρακτήρας της ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας».

Ολοι το κάνουν, να ανεβάζουν ό,τι κι ό,τι δηλαδή, αλλά αυτοί το παραδέχονται κιόλας. Αναγκάζονται να το παραδεχτούν για να είμαστε ποιο ακριβείς μια και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. έδειχνε να μην αστειεύεται.

Η κατακλείδα της συγγνώμης τους είναι αστεία από μόνη της: «Θεωρούμε ότι η υπερβολική αντίδραση του ΚΙΝΑΛ και η απόδοση συκοφαντικών χαρακτηρισμών δεν μας αγγίζει γιατί είναι γνωστή στους παροικούντες η δημοσιογραφική πορεία μας». Τι να πεις...

Από την «Εφημερίδα των Συντακτών»

Σημείωση: Δεν είναι το λάθος που κάνει ένα site. Συμβαίνει σε όλους. Το χειρότερο είναι πως ζητάς συγγνώμη μετά. Αν είσαι ειλικρινής ή όχι. Αυτό κατακρίνουμε βασικά και όχι ένα λάθος. Είναι ανάλογη περίπτωση σαν της Athens Voice χωρίς φυσικά τη χυδαιότητα του σχολίου της τελευταίας και της χυδαίας συγγνώμης τους.