Ρένα Βλαχοπούλου και Γεωργία Βασιλειάδου σε ένα σπάνιο ραδιοφωνικό ντοκουμέντο

Ρένα Βλαχοπούλου και Γεωργία Βασιλειάδου σε ένα σπάνιο ραδιοφωνικό ντοκουμέντο
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σήμερα στις 6 το απόγευμα ακούμε, με συγκίνηση, Δεύτερο Πρόγραμμα...

29 Ιουλίου 2019

Γράφει ο Σιδερής Πρίντεζης

Ισως ο Γιώργος Παυριανός κατηφορίζοντας την Πανεπιστημίου να τη σκέφτηκε τη Ρένα Βλαχοπούλου ως Νίνα για τη ραδιοφωνική μεταφορά του μυθιστορήματος του Κώστα Ταχτσή «Το τρίτο στεφάνι» στο χατζιδακικό Τρίτο Πρόγραμμα το 1979. Ο Παυριανός είχε μόλις εισπράξει άρνηση από τη Μελίνα Μερκούρη (που επεκτεινόταν και στη Δέσπω Διαμαντίδου), όταν λίγη ώρα πριν είχε ζητήσει από την πρώτη τη συμμετοχή τους στη ραδιοφωνική σειρά ως Νίνα και Εκάβη αντίστοιχα.
Τη Νίνα λοιπόν την είχε βρει. Για Εκάβη σκέφτηκε τη Γεωργία Βασιλειάδου. Ενημερώθηκε και ο Ταχτσής και όλοι μαζί βρέθηκαν στα στούντιο του Τρίτου Προγράμματος για τα δοκιμαστικά.

Η ιστορία λέει πως η Βασιλειάδου ήταν ήδη αρκετά μεγάλη (απεβίωσε μετά από έναν χρόνο) και, παρά την αρχική της διάθεση να το προσπαθήσει, φάνηκε τελικά πως δε θα τα έβγαζε πέρα με τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης ηχογράφησης.
Η Εκάβη τελικά βρέθηκε στο πρόσωπο της Σμάρως Στεφανίδου, η σειρά ηχογραφήθηκε και μεταδόθηκε το 1979, ενώ ξαναμεταδόθηκε το 2008 με τη φροντίδα της εξαιρετικής συναδέλφου μου στην ΕΡΑ κ. Αιμιλίας Κτενά.

Πριν από λίγες μέρες, η καλή συνάδελφος Χρυσάνθη Κλωνή από το τμήμα Δισκοθήκης –Ταινιοθήκης της Ραδιοφωνίας, που εδώ και καιρό ακούει και επιχειρεί να τεκμηριώσει το περιεχόμενο ταινιών στις οποίες αναγράφονται ελάχιστες πληροφορίες, μου ζήτησε να τη βοηθήσω στην εύρεση στοιχείων για μία ταινία του Τρίτου Προγράμματος που το μόνο που έγραφε ήταν «Το τρίτο στεφάνι». Είχε αναγνωρίσει ήδη τη φωνή της Ρένας Βλαχοπούλου, αλλά δεν αναγνώριζε την άλλη γυναικεία φωνή. Έσπευσα να της πω πως θα επρόκειτο μάλλον είτε για τη Σμάρω Στεφανίδου, είτε για την Άννα Παναγιωτοπούλου (που έπαιζε την κόρη της Νίνας-Βλαχοπούλου). Μου απάντησε πως δεν πρέπει να είναι καμία από τις 2 και πως πρόκειται για ταινία που περιέχει πρόβες και όχι ολοκληρωμένο επεισόδιο. Εκεί είναι που… τα είδα όλα. Και μετά από λίγο τα άκουσα κιόλας.

Ο Γιώργος Παυριανός έλεγε πως είχαν χαθεί οι πρόβες με τη Γεωργία Βασιλειάδου και εγώ τώρα την άκουγα πεντακάθαρη και όχι μόνο αυτή. Τον Κώστα Ταχτσή δίπλα της να μιλά για τη μεταφορά του έργου του στο ραδιόφωνο, αλλά και κάποιους διαλόγους του εκτός προβών με τις μέχρι τότε πρωταγωνίστριές του.

Και αυτό μάλιστα συνέβη λίγες μέρες πριν από τη σημερινή επέτειο της «αναχώρησης» της Ρένας Βλαχοπούλου. Όσες και όσοι λοιπόν έχετε το ενδιαφέρον να ακούσετε αποσπάσματα από αυτή τη σπάνια ραδιοφωνική συνύπαρξη που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (Βλαχοπούλου και Βασιλειάδου δεν είχαν συναντηθεί ούτε κινηματογραφικά), ενημερώνω πως θα αποτελέσουν τμήμα των ραδιοφωνικών ηχογραφήσεων που θα ακουστούν Δευτέρα, 29/7, στις 6 το απόγευμα στο Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στην εκπομπή «Θίασος ποικιλιών», στο ωριαίο αφιέρωμα στη Ρένα Βλαχοπούλου, ακριβώς 15 χρόνια από τη μέρα που έφυγε από τη ζωή και 40 χρόνια από την πρώτη φορά που μεταδόθηκε «Το τρίτο στεφάνι» στο ραδιόφωνο.

Τα συγκεκριμένα αποσπάσματα πιθανότατα θα ακουστούν για πρώτη φορά στον «αέρα»… κι εύχομαι να τα ακούσουν και οι ίδιες εκεί που βρίσκονται.