Τι ακριβώς συμβαίνει με τα Ellinika Hoaxes;

Τι ακριβώς συμβαίνει με τα Ellinika Hoaxes;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αποχώρησε από τη θέση του «επιστημονικού συμβούλου» στα «Ellinika Hoaxes» ο Νίκος Σαραντάκος και αποκαλύπτει διάφορα...

29 Ιουλίου 2019

Ο Νίκος Σαραντάκος είναι συγγραφέας και μεταφραστής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -σπούδασε Χημικός Μηχανικός και Φιλόλογος- κι εμείς τον γνωρίζουμε από το site sarantakos.wordpress.com με κείμενα κυρίως για τη γλώσσα, την ετυμολογία και την ιστορία της λογοτεχνίας.

Ως λόγο αποχώρησης ανέφερε το γεγονός ότι οι διαχειριστές των «Ellinika Hoaxes» δεν τηρούν την απαιτούμενη ουδετερότητα και ότι παίρνουν πολιτική θέση και μάλιστα με οξύ τρόπο. Εδωσε μάλιστα μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην «Αυγή» της Κυριακής, στην Αγγελα Νταρζάνου. Ιδού μερικά ενδιαφέροντα αποσπάσματα:

1) Αν υλικό θεωρηθεί ψευδές από τα Hoaxes τότε έχει χαμηλότερη σειρά στη ροή ειδήσεων στο Facebook, δηλ. πολύ μικρότερη διάδοση. Παρόμοια αξιολογούνται και τα sites που διαδίδουν το περιεχόμενο αυτό, χάνοντας αναγνώστες.
2) Δεν υπάρχει κάποιου είδους «ποινολόγιο» για τις ιστοσελίδες -που αναπαράγονται και στο Facebook- οι οποίες μεταδίδουν fake news. Θα έπρεπε η διαδικασία να είναι διαφανής - και δεν είναι.
3) Η όλη λειτουργία καλύπτεται από πέπλο αδιαφάνειας.
4) Δεν υπάρχει Μητρώο των Αποφάσεων ώστε να μπορούμε να δούμε αν υπάρχει μεροληψία.
5) Δεν φαίνεται να υπάρχει η δυνατότητα έφεσης.

Και δίνει κι ένα παράδειγμα που τα «Ellinika Hoaxes» δεν έκαναν τίποτε: Ρεπορτάζ του ΑΠΕ για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Μέι δεν είχε λέξη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ένα θέμα που όμως είχε συζητηθεί από τους δυο ηγέτες και περιλαμβανόταν στο αγγλικό ανακοινωθέν. «Αυτό το φανερό κρούσμα παραπληροφόρησης δεν φαίνεται να απασχόλησε τα Hoaxes» λέει ο Νίκος Σαραντάκος.

Τα «Ellinika Hoaxes» δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα, να απαντήσουν στις καταγγελίες