Η ΕΡΤ και τα cd του (πρώην) προέδρου της

Η ΕΡΤ και τα cd του (πρώην) προέδρου της
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σύμπτωση σαφώς, αλλά το διάστημα που ο διαπρεπής συνθέτης Χρήστος Λεοντής ήταν πρόεδρος της ΕΡΤ είχαμε και προώθηση του έργου του από το Δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα...

18 Σεπτεμβρίου 2019

Πώς; Είτε με συναυλίες με τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ, είτε με δικά του cd (με έργα του εννοούμε) που αγόρασε η ΕΡΤ με δική της δαπάνη. Ετσι τιμάται ένας μεγάλος συνθέτης.

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά π.χ. αρχές Νοεμβρίου 2018, όπως έγραφαν τα ΝΕΑ, ο Χρήστος Λεοντής πήρε τη Λαϊκή Ορχήστρα του Χρήστου Λεοντή και από κοινού με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, παρουσίασαν τα μουσικά έργα του Χρήστου Λεοντή «Καταχνιά» και «Καπνισμένο τσουκάλι». Το σύνολο των δυο ορχηστών διηύθυνε -ποιος άλλος;- ο Χρήστος Λεοντής.

Λίγο πιο πριν, 10 Μαΐου 2018, όπως βλέπουμε στη Διαύγεια, η ΕΡΤ προχωρούσε στην «έγκριση δαπάνης ποσού 800€ μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ στο "ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ" για την αγορά συλλογών cd, τα οποία θα προσφέρονται ως εθιμοτυπικό δώρο σε εκπροσώπους της Δημόσιας Τηλεόρασης κρατών που επισκέπτονται τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, καθώς και σε στρατηγικούς συνεταίρους στο πλαίσιο διεθνών συμπαραγωγών».

Ρωτήσαμε τους υπεύθυνους του Μετρονόμου τι ακριβώς περιείχαν εκείνα τα cd και μας είπαν πως ήταν με έργα του Χρήστου Λεοντή. Δηλαδή η ΕΡΤ επί προεδρίας Χρήστου Λεοντή αγόρασε cd του τότε προέδρου της; Είναι δυνατόν; Εκτός και αν ο πρόεδρος ήθελε να τα δώσει κάπου συγκεκριμένα, στα μέλη μίας ξένης ορχήστρας. Ας τα αγόραζε τότε ο ίδιος...

Το ακόμα πιο ωραίο της υπόθεσης, το ακόμα πιο παράλογο για την ακρίβεια, είναι που η ΕΡΤ διαθέτει μεγάλο στοκ με ανάλογους δίσκους ώστε να προσφέρονται για δώρα στους καλεσμένους της εκάστοτε ηγεσίας της. Εκατοντάδες cd του Κουρουπού, εκατοντάδες βινύλια του Γιάννη Χρήστου, περισσότερα από 1000 cd με παραδοσιακή μουσική, όργανα και οργανοπαίκτες. Αλλά και Φλέρυ Νταντωνάκη (1000 τεμάχια), Ελληνικό τραγούδι τα τρία φεστιβάλ του ΕΙΡ 1959-1960 περίπου 1500 τεμάχια κ.ά.

Αλλά η ΕΡΤ πήγε και αγόρασε cd του τότε προέδρου της Χρήστου Λεοντή. Ηθελε να τον τιμήσει...