Ημέρα 8η και 9η: Μέμφις, η πόλη του Elvis

Ημέρα 8η και 9η: Μέμφις, η πόλη του Elvis
Ακολουθήστε μας στο Google news

To Μέμφις από το Νάσβιλ απέχει μόλις 200-250 μίλια. Τρεις ώρες δρόμος δηλαδή και χωρίς να τρέχουμε.

20 Σεπτεμβρίου 2019

 Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Ημέρα 1η και 2η: Νέα Υόρκη

Ημέρα 3η και 4η: Βαλτιμόρη, Maryland

Ημέρα 5η και 6η: on the road για Νάσβιλ Τενεσί

Ημέρα 6η και 7η: Στην πιο μουσική πόλη του κόσμου, το Νάσβιλ

Δεν τρέχεις στην Αμερική άλλωστε ούτε για αστείο. Τα όρια ταχύτητας είναι πολύ αυστηρά. Τόσο κοντά οι δύο πόλεις μεταξύ τους αλλά δύο διαφορετικοί κόσμοι. Στο Νάσβιλ είναι λευκοί οι πιο πολλοί και ακούν κάντρι, στο Μέμφις είναι μαύροι και ακούν σόουλ και μπλουζ. Φτάσαμε στο Μέμφις δηλαδή κι επειδή η παρέα ήμασταν φαν της μαύρης μουσικής (σε όλες τις πτυχές της) νιώσαμε σαν το σπίτι μας.

Θέλω να σας πω ότι θεωρώ τη μουσική των μαύρων πολύ ανώτερη από εκείνη των λευκών. Σε όλες τις δεκαετίες. Κάτι έχουν που μου αρέσει, είναι και θέμα γούστου προφανώς.

Τρεις ώρες δρόμος λοιπόν, τίποτε στην ουσία, χρόνος αρκετός όμως για να ακούς στο δορυφορικό ραδιόφωνο του αυτοκινήτου μας το Elvis Radio. Πηγαίναμε στην πόλη του βασιλιά, τι άλλο να ακούγαμε;

Πηγαίναμε σε μία πόλη που οι δρόμοι της έχουν ονόματα μουσικών και παραγωγών της μουσικής.

Δύο ημέρες θα μέναμε στο Μέμφις, Κυριακή βράδυ φτάσαμε και θα φεύγαμε Τρίτη μεσημέρι. Χωριστήκαμε σε δύο ομάδες, κάποιοι -εμείς- μείναμε στο κέντρο της πόλης, κάποιοι λίγο πιο έξω. Να σας πω εδώ ότι αν δεν έχεις φάει μέχρι τις 9-10 το βράδυ δύσκολα θα βρεια φαγητό στην πόλη. Ολα κλείνουν νωρίς... 

Δύο μέρες έφταναν και δεν έφταναν για να να δούμε όσα θέλαμε να δούμε σε μία πόλη που είναι θρύλος για τη μουσική. Αυτά πρέπει να σας τα πω κάποια στιγμή ξεχωριστά, εκτός οδοιπορικού.

Τι υπάρχει στο Μέμφις και τα οποία τρέχαμε να τα προλάβουμε; Καταρχάς, όπως σας είπα, είναι η πόλη του Elvis (παρακάτω το εξώφυλλο τοπικής εφημερίδας την επομένη του θανάτου του). 

 

Τι είδαμε λοιπόν. Τι υπάρχει σημαντικό στο Μέμφις. 

1) Η Graceland, η κατοικία του Elvis Presley που έχει γίνει κάτι σαν μουσείο. Πολύ τουριστικό θέλω να σας πω, δεν μου άρεσε.

 

 

2) Τα περίφημα Sun Studios. Εκεί που ο Elvis Presley ηχογράφησε το πρώτο πρώτο κομμάτι του, το Thats Alright (Mama). Το έπαιξε για πρώτη φορά στο ραδιόφωνο ένας παραγωγός το 1954 και πέρασε όλη την εκπομπή επαναλαμβάνοντάς το μια και το ζητούσε ο κόσμος συνέχεια. 

 

 

Στα Sun Studios τραβήχτηκε και η περίφημη φωτογραφία με τους τέσσερις κολοσσούς της μουσικής: Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins και Johnny Cash, το περίφημο «Million Dollar Quartet».

 

 

3) H σημαντικότερη -ίσως- δισκογραφική εταιρία της soul, η Stax Records που είχε ως έδρα της το Μέμφις.

 

 

4) Η Beale Street με όλα τα μπαρ της blues και το μπαρ του B.B.King. «Home of the Blues», έτσι αναφέρεται ο δρόμος.

 

Από το Μέμφις φύγαμε την Τρίτη το μεσημέρι. Μέσα στη ζέστη. Κάναμε και βόλτες στην πόλη, στις απόμερες γειτονιές της. Είδαμε τα σπίτια τους με κόσμο να κάθεται απ΄ έξω, σε κουνιστές πολυθρόνες, όπως στις ταινίες... 

Επόμενος προορισμός μας το Tupelo, η πόλη που γεννήθηκε ο Elvis. Αλλά, πριν, περάσαμε και από την Alabama. Γι αυτή τη μέρα θα σας πω αύριο.