Πήγαμε, είδαμε: Το «ευγενικό» δοξάρι της ψυχής του Βασίλη Σκουλά

Πήγαμε, είδαμε: Το «ευγενικό» δοξάρι της ψυχής του Βασίλη Σκουλά
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στο κατάμεστο Ηρώδειο το βράδυ της Κυριακής όπου γιόρτασε τα 60 του χρόνια παρουσίας στο τραγούδι.

30 Σεπτεμβρίου 2019

Της Αφροδίτης Παπακαλού

Αν έπρεπε να απαντήσω στην ερώτηση τι μου άρεσε περισσότερο στη συναυλία του Ηρωδείου, θα απαντούσα χωρίς δεύτερη σκέψη η σεμνότητα και η ευγένεια που απέπνεε ο Βασίλης Σκουλάς καθ’ όλη τη διάρκεια της βραδιάς.

Από νωρίς, το κρητικό στοιχείο υπερίσχυσε και εντός - όπως ήταν αναμενόμενο, αλλά και εκτός Ηρωδείου με πολυάριθμες παρέες από την Κρήτη να μπαίνουν κατά δεκάδες στο χώρο.

Σχεδόν δυόμιση ώρες έμεινε στη σκηνή ο Βασίλης Σκουλάς παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα που είχε ως βάση του τραγούδια της Κρήτης χωρίς όμως να λείπουν αυτά από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και των συναδέλφων του που βρέθηκαν μαζί του στη σκηνή, όπως ο Παντελής Θαλασσινός, η Μελίνα Κανά, ο Μπάμπης Στόκας και ο Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης.

Ο Χρόνης Αηδονίδης που επρόκειτο να εμφανιστεί και εκείνος στο πλευρό του Βασίλη Σκουλά, απουσίαζε λόγω ασθένειας κάτι που απογοήτευσε αρκετούς από τους παρευρισκόμενους.

Παρόλα αυτά η βραδιά κύλησε με τον κόσμο να τραγουδάει και να δίνει συνεχώς το ρυθμό. Ο Βασίλης Σκουλάς με «όπλο» τη λύρα του αλλά και τους μουσικούς που τον πλαισίωναν με επικεφαλής τον μαέστρο Γιάννη Παπαζαχαριάκη, τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη στην καλλιτεχνική επιμέλεια και τους χορευτές της σχολής χορού Θανάση και Δημήτρη Μαυρόκωστα από την Κρήτη, χάρισε μια βραδιά γεμάτη από συναίσθημα και συγκίνηση.

Το τελευταίο ήταν ακόμη πιο εμφανές όταν λίγο πριν το τέλος, κάλεσε στη σκηνή τον εγγονό του ο οποίος φαίνεται να βαδίζει στα χνάρια του. Ο μικρός Βασίλης Σκουλάς, κρατώντας το λαούτο του ερμήνευσε το τραγούδι «Το άρωμα» αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου και τον παππού του να λέει «αυτή είναι η ελπίδα μας».

Για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι ιδιαίτερα εξοικειωμένη με την μουσική παράδοση της Κρήτης, οπότε πήγα στη συγκεκριμένη συναυλία χωρίς να έχω απολύτως σαφή αντίληψη του πώς θα εξελιχθεί. Αυτό που μπορώ πλέον να πω είναι ότι ο Βασίλης Σκουλάς - αυτή η ιδιαίτερη καλλιτεχνική φυσιογνωμία, ξεχωρίζει όχι μόνο για το ταλέντο του αλλά και την ευγένειά του. Στο τελευταίο στάθηκε και η Μελίνα Κανά λέγοντας ότι «μέσα από τα τραγούδια του και τους ευγενείς του τρόπους αναπνέει όλος ο πολιτισμός της Κρήτης».