Ο Γιώργος Καζαντζής εφ όλης της ύλης στο Μέγαρο Μουσικής

Ο Γιώργος Καζαντζής εφ όλης της ύλης στο Μέγαρο Μουσικής
Ακολουθήστε μας στο Google news

Το Loaded.gr βρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου για τη μεγάλη συναυλία του συνθέτη στις 6 Νοεμβρίου.

30 Οκτωβρίου 2019

Της Αφροδίτης Παπακαλού

«Ο Γιώργος είναι ένας αθόρυβος ήρωας του τραγουδιού με μεγάλη κατάρτιση». Με αυτά τα λόγια και τα οποία τελικά αποδίδουν την τόσο σημαντική πορεία του Γιώργου Καζαντζή στο ελληνικό τραγούδι, θέλησε να περιγράψει ο Γιώργος Νταλάρας τον συνθέτη. Από το 1986 οπότε και εμφανίστηκε στη δισκογραφία, ο Γιώργος Καζαντζής έχει γράψει τραγούδια – διαμάντια.

Αφήνοντας πίσω τις «Μέλισσες» - μάλιστα ο ίδιος αποκάλυψε ότι με αφορμή τη σειρά του Αντ1 ο κόσμος τον σταματάει στον δρόμο, ενώ αστειευόμενος με την Φωτεινή Βελεσιώτου είπαν ότι σκέφτονται το τραγούδι να μετονομαστεί σε «Άγριες Μέλισσες»-, τραγούδια όπως το «Ήτανε αέρας», «Μυστικό», «Χειμωνανθός», «Το πέταγμά σου», «Φωτιά κι αλμύρα» και τόσα άλλα έχουν χαράξει τη δική τους πορεία. Ο Γιώργος Καζαντζής όμως έχει γράψει μουσική για το θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

Τι θ’ ακούσουμε στο Μέγαρο Μουσικής

Η συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής θα είναι ένα ταξίδι στη μουσική και τα τραγούδια του Γιώργου Καζαντζή. Ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μίλτος Πασχαλίδης, η Φωτεινή Βελεσιώτου και η Λιζέτα Καλημέρη είναι καλλιτέχνες με τους οποίους τον συνδέουν δεσμοί δημιουργίας και αγάπης. Δίνοντάς μας μια ιδέα για το πρόγραμμα της συναυλίας, ο συνθέτης έκανε λόγο για ένα πρόγραμμα φτιαγμένο με μεράκι και άξονα αφ’ ενός τις συνεργασίες που έχει κάνει με τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν και αφετέρου τους ανθρώπους που τον σημάδεψαν όπως ο Σταύρος Κουγιουμτζής και ο Μάνος Ελευθερίου.

Το πρόγραμμα της συναυλίας αρχίζει με την Κική Δημουλά να διαβάζει από βίντεο τα ποιήματά της «Μαύρη γραβάτα», «Χαίρε ποτέ» και την ορχήστρα να τη συνοδεύει με το οργανικό κομμάτι «Ναντίν» από τη δισκογραφική τους δουλειά «Μικρή σουίτα», συνεχίζεται με το Γιώργο Νταλάρα και τα τραγούδια τους από τον δίσκο Έρωτας ή τίποτα, ακολουθεί ο Μίλτος Πασχαλίδης με αγαπημένα τραγούδια - ετοιμάζουν νέα δισκογραφική δουλειά, η Φωτεινή Βελεσιώτου και η Λιζέτα Καλημέρη.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γιώργος Νταλάρας πρόκειται για «μια παρέα αγάπης, τιμής και αλληλοκατανόησης. Ο Γιώργος είναι ένας αθόρυβος ήρωας του τραγουδιού με μεγάλη κατάρτιση, ο οποίος τολμά να παντρέψει μεταξύ τους διαφορετικούς ήχους και πολύπλοκα τραγούδια. Μπορεί να αλλάζει τόνους και κλίμακες όμως πάντα θα βάλει κάτι που θα χτυπήσει την καρδιά. Ο Γιώργος είναι άγκυρα. Σε μια εποχή δύσκολη εμείς ασχολούμαστε με στίχους κι αυτό είναι ελπιδοφόρο».

Η Φωτεινή Βελεσιώτου θυμήθηκε την πρώτη της συνάντηση με τον Γιώργο Καζαντζή, ενώ αναφερόμενη στις Μέλισσες συγκινημένη τον χαρακτήρισε ως τον άνθρωπο που την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό.

Όσο για τον Μίλτο Πασχαλίδη αφού εξέφρασε το «παράπονό» του ότι ο συνθέτης του έδωσε τα παιδικά τραγούδια του «Πήτερ Παν» ( πρόκειται για μουσική και τα τραγούδια από την θεατρική παράσταση που ανέβασε το Κ.Θ.Β.Ε.),αναφέρθηκε στο φίλο αλλά και στο δημιουργό Γιώργο Καζαντζή, «τα τραγούδια του οποίου τον έχουν συντροφεύσει ερήμην του».

Η συναυλία θα κλείσει με τραγούδια του συνθέτη σε στίχους Μάνου Ελευθερίου από την δισκογραφική τους συνεργασία και τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή, ως αφιέρωμα στους δύο αυτούς μεγάλους με τους οποίους ο Γιώργος Καζαντζής υπήρξε συνεργάτης και στενός φίλος.

Περισσότερα για την συναυλία ΕΔΩ: