«Βαβυλώνα είναι το όνομα του συστήματος που μας υποχρεώνει να κοιτάζουμε μόνο προς μια κατεύθυνση»

«Βαβυλώνα είναι το όνομα του συστήματος που μας υποχρεώνει να κοιτάζουμε μόνο προς μια κατεύθυνση»
Ακολουθήστε μας στο Google news

H τραγουδίστρια και στιχουργός Michal Elia Kamal των Light in Babylon από την Κωνσταντινούπολη, μιλά στο loaded.gr – Κερδίστε προσκλήσεις για την συναυλία τους στο Κύτταρο.

05 Νοεμβρίου 2019

Πώς θα περιγράφατε τη μουσική σας; Τη θεωρείτε έθνικ, μοντέρνα ή μια μίξη και των δύο;

Θα την περιέγραφα σαφώς ως μουσική του κόσμου, όχι μόνο για το στιλ της, αλλά κυρίως για το νόημά της και το μήνυμά της. Βλέπουμε τους εαυτούς μας ως ανθρώπους του κόσμου και το μήνυμά μας είναι ότι πριν από έθνος, κουλτούρα, θρησκεία, γλώσσα είμαστε άνθρωποι. Τα μέλη του συγκροτήματος προέρχονται από διαφορετικές χώρες, εγώ είμαι Ισραηλινή-Ιρανή, ο κιθαρίστας είναι Γάλλος, το σαντούρι μας είναι Τούρκος και παίζουμε με Σκωτσέζο ντράμερ και Ιρανό μπασίστα. Και στο κοινό μας βρίσκει κανείς ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου, πιστούς σε θρησκείες ή καθόλου πιστούς.

Στη μουσική μας θα ακούσετε τη Μεσόγειο, την έρημο, τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Νομίζω ότι στη μουσική μας θα βρείτε κάτι παλιό, σαν μια ανάμνηση, αλλά θα το αισθάνεστε σαν σύγχρονο και φρέσκο. Πιστεύουμε ότι με τη μουσική μας φέρνουμε μια νέα φωνή για τη γενιά μας που θέλει να ταξιδέψει, να ανακαλύψει και να επανασυνδεθεί.

Παίζετε στο Κύτταρο στην Αθήνα. Τι θα παρουσιάσετε στο κοινό σας στην Ελλάδα;

Μετά από συναυλίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, έχουμε και μια εμφάνιση στην Αθήνα! Σε αυτή θα μοιραστούμε μαζί σας τη μουσική μας, αλλά όχι μόνο αυτή: θα μοιραστούμε την ιστορία μας, τα όνειρα και τις ελπίδες μας, θα ταξιδέψουμε μαζί στη Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και πάλι πίσω. Η συναυλία μας, εκτός από μουσική εμπειρία είναι και συναισθηματική και σας καλούμε να την αισθανθείτε μαζί μας.

Η Τουρκία και η Ελλάδα μοιράζονται πολλά πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Πιστεύετε ότι αυτό φαίνεται στη μουσική σας;

Το συγκρότημά μας ιδρύθηκε και “μεγάλωσε” στην Κωνσταντινούπολη, μια πόλη με τόσες πολλές διαφορετικές κουλτούρες. Προφανώς, ανάμεσα σε πολλά άλλα πράγματα θα αισθανθεί κανείς και τον ελληνικό πολιτισμό, τη μουσική, το φαγητό, τους ανθρώπους. Υπάρχουν πολλές ομοιότητες, η μουσική μας είναι μια αντανάκλαση των συναισθημάτων και εμπειριών μας και σε αυτή μπορείτε να βρείτε την ενέργεια της Μεσογείου, από την Τουρκία ως την Ισπανία.

Photo Credit:Gultekin Tetik

Γιατί “Light in Babylon”;

Υπάρχον δύο λόγοι που διαλέξαμε αυτό το όνομα. Η πρώτη μας “σκηνή” ήταν ο δρόμος, εκεί που οι άνθρωποι περπατούν για το σπίτι τους, πηγαίνουν ή επιστρέφουν από τη δουλειά τους, κανείς δεν κοιτάζει, κανείς δεν χαμογελάει. Από τη στιγμή που βάζεις μουσική στο δρόμο, οι άνθρωποι σταματούν, ακούν, χαμογελούν, δακρύζουν, χορεύουν, επικοινωνούν με τους άλλους. “Βαβυλώνα” είναι το όνομα του συστήματος που μας υποχρεώνει να κοιτάζουμε μόνο προς μια κατεύθυνση. Τη στιγμή που εισάγεις κάθε είδος τέχνης στο σύστημα αυτό, δημιουργείς φώς και επιτρέπεις στους ανθρώπους να κοιτούν και προς άλλες κατευθύνσεις.

Ο δεύτερος λόγος είναι η ιστορία του Πύργου της Βαβέλ, δηλαδή η στιγμή που χωρίστηκαν οι πολιτισμοί και οι άνθρωποι άρχισαν να μιλούν διαφορετικές γλώσσες. Στο συγκρότημα είμαστε από διαφορετικά μέρη και μιλούμε διαφορετικές γλώσσες, ωστόσο έχουμε μια κοινή κουλτούρα και γλώσσα, τη μουσική.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους φανς σας στην Αθήνα;

Σε όλους τους υπέροχους φανς μας στην Ελλάδα, σας ευχαριστούμε για να μηνύματα που μας στέλνετε και στους φανς μας στην Αθήνα, σας ευχαριστούμε που μας περιμένατε τόσο πολύ. Μετά τη συναυλία, θέλουμε να σας γνωρίσουμε και θα σας περιμένουμε κάποια στιγμή -θα σας το πούμε επί σκηνής: θέλουμε να δούμε τα μάτια σας, να σας χαιρετίσουμε, να αγκαλιαστούμε, να βγάλουμε φωτογραφίες και φυσικά θα φέρουμε και τους δίσκους μας για όσους θέλουν να τους αγοράσουν και να τους υπογράψουμε. Αδημονούμε να σας γνωρίσουμε!

Το loaded.gr, εξασφάλισε για εσάς προσκλήσεις για τη συναυλία τους στο Κύτταρο στις 8 Νοεμβρίου.

Οι νικητές:

Χριστίνα Μπόλη

Γιώργος Παπαστεριάδης

Περισσότερα για τις εμφανίσεις των Light in Babylon ΕΔΩ