Ραδιοφωνική ανασκόπηση 2019 #2

Ραδιοφωνική ανασκόπηση 2019 #2
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα σημαντικότερα γεγονότα στον χώρο του ραδιοφώνου, τη χρονιά που φεύγει, από το e-tetRadio.

30 Δεκεμβρίου 2019

ΜΑΪΟΣ

- Εκτός του προγράμματος του Alpha 98.9 (και ορισμένοι εκτός ραδιοσταθμού, γενικά) βρέθηκαν οι Δημήτρης Γκόλιας, Γιάννα Παπαδάκου, Χρήστος Βαρθαλίτης, Ασπασία Κάρλου, Ελένη Τσολάκη, Σταύρος Γεωργακόπουλος και Πέτρος Κουσουλός, στο πλαίσιο των περικοπών από την πλευρά της νέας διοίκησης του σταθμού. Ωστόσο η συχνότητα απέκτησε εκ νέου ειδησεογραφικό μαγκαζίνο.

- Απορρίφθηκε από το ΕΣΡ η προσφυγή ραδιοσταθμών της Αθήνας εναντίον του Athens Voice 102.5, οι οποίοι ζητούσαν την ανάκληση της άδειάς του λόγω «μη εγκυρότητας» της συμφωνίας μεταξύ των εργαζομένων-συνεταιριστών του σταθμού με την free press εφημερίδα.

- Ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του Τρίτου Προγράμματος και της ΕΡΤ από τον Αθήνα 9.84, λόγω της «παράνομης» μετακίνησης της Λίλλυς Καρατζαφέρη από τον δημοτικό ραδιοσταθμό σε εκείνον της ΕΡΑ.

- Web radio απέκτησε η «Ταράτσα του Φοίβου», το μουσικό event του Φοίβου Δεληβοριά. Το εγχείρημα του «Taratsa Radio», όπως ονομάστηκε στη συνέχεια, ανέλαβε η Μαργαρίτα Μυτιληναίου.

- Στην δημιουργία της πρώτης ψηφιακής πολυπλεξίας στα DAB+ προχώρησε η ΕΡΤ, μετά τις δοκιμαστικές εκπομπές των 6 βασικών προγραμμάτων της (Πρώτο, Δεύτερο, Τρίτο, ΕΡΑ Σπορ, Φωνή της Ελλάδας, Kosmos) συν της «ΕΡΑ 7».

- Με αναβαθμισμένο ρόλο στο Real Group ο Γιάννης Βασιλόπουλος, που εκτός από τη διεύθυνση του Ελληνικού 93.2 ανέλαβε και την θέση του «Radio Group Program Director», τόσο στον μουσικό ραδιοσταθμό όσο και στον ενημερωτικό Real 97.8.

- Ο παραγωγός του BBC Danny Baker απολύθηκε από τον ραδιοσταθμό Radio 5 Live, όταν στον λογαριασμό του στο Twitter παρομοίασε με μαϊμού το βασιλικό μωρό του πρίγκιπα Χάρι και της Μέγκαν Μάρκλ.

- Σε νέα γραφεία στο Μεταξουργείο, «μετακόμισαν» ο 105.5 Στο Κόκκινο μαζί με την «Αυγή», αφήνοντας μετά από χρόνια τις παλιές του εγκαταστάσεις στου Ψυρρή.

- Πρωτοβουλία για την «βελτίωση της κατάστασης στη ραδιοφωνική αγορά» από την ΕΙΙΡΑ, η οποία με επιστολή της στον (τότε) πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τους αρμόδιους υπουργούς για τα ΜΜΕ, ζητούσε την εφαρμογή νέων διατάξεων στον τομέα της διαφήμισης.

- Την αποχώρηση του Γιώργου Καρατζαφέρη από την διοίκηση του ΑΡΤ 90.6 είχε ως συνέπεια η κίνησή του να παραδώσει σε άλλο πρόσωπο την αρχηγία του ΛΑΟΣ, καθώς ο ραδιοσταθμός που είχε ιδρύσει πριν αρκετά χρόνια, είχε περάσει στα χέρια του κόμματος.

- Στο δυναμικό των Παραπολιτικών 90.1 εντάχθηκε ο Μάνος Τσιλιμίδης, 6 μήνες μετά την αποχώρησή του από τον Real 97.8, αυτή τη φορά όμως κάνοντας εκπομπές στην απογευματινή ζώνη.

- Χωρίς παραγωγούς έμεινε ο Smooth 99.8, οι οποίοι με απόφαση της ιδιοκτησίας του έμειναν στον σταθμό μόνο για μια σεζόν. Η επίσημη εξήγηση από τους επικεφαλής του Smooth 99.8 ήταν πως το «κόψιμο» των εκπομπών έγινε λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

ΙΟΥΝΙΟΣ

- Την θέση του συμβούλου διοικήσεως για θέματα ραδιοφώνου στην 24 Media ανέλαβε ο Φίλιππος Ταλάντης, για το Sport24 103.3 και το News 24/7 88.6, δύο χρόνια μετά το τέλος της συνεργασίας του με τον Music 89.2.

- Στις σελίδες του βρετανικού περιοδικού «Monocle» μπήκε ο Home 89.1 της Χαλκίδας, με τον σταθμό να αποσπά διθυραμβικές κριτικές για τις μουσικές του και έναν από τους ιδρυτές του, τον Δημήτρη Αυγέρο, να δίνει συνέντευξη στους συντάκτες του εντύπου.

- Στο πρωινό 7 με 10 του Μέντα 88 η Μικαέλα Θεοφίλου, λίγους μήνες μετά την απομάκρυνσή της από τον Easy 97.2, αντικαθιστώντας τον Βαγγέλη Περάκη.

- Σταμάτησε τις εκπομπές του στον Θέμα 104.6 ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, προκειμένου να κατέβει στις εκλογές ως υποψήφιος με τη ΝΔ. Την θέση του στο μεσημεριανό 12-2 πήραν ο Γιώργος Παπαχρήστος (ex Παραπολιτικά 90.1) και ο Δημήτρης Παγαδάκης.

- «Οι εργοδότες θέλουν επιχορηγήσεις και απαλλαγές, γιατί έτσι έμαθαν 30 χρόνια τώρα», ανέφερε μεταξύ άλλων η ΕΤΕΡ σε ανακοίνωση-απάντησή της για την επιστολή της ΕΙΙΡΑ που αφορούσε προτάσεις για την «βελτίωση της κατάστασης στη ραδιοφωνική αγορά».

- Με ανακατατάξεις στις εκπομπές του από Δευτέρα εως Παρασκευή και προσθήκες μουσικών ζωνών από DJs τα Σαββατοκύριακα, το νέο πρόγραμμα του Music 89.2.

- Την διεύθυνση του Ραδιο 1 99 και του Rainbow 89 ανέλαβε ο Κώστας Μήρτσος, μετά την αποχώρησή του από τον North 98 που μετατράπηκε σε ενημερωτικό ραδιόφωνο.

- Ρεμπέτικη βραδιά οργάνωσε στο Ηρώδειο ο Μελωδία 99.2, με αφορμή το τέλος της πρώτης σεζόν των «sessions» του, με τους Φωτεινή Βελεσιωτου, Ελένη Βιτάλη, Γιώτα Νέγκα, Βασίλη Παπακωνσταντίνου, Ορφέα Περίδη, Διονύση Σαββόπουλο και Ελένη Τσαλιγοπούλου.

- Την Αφροδίτη Σημίτη ενέταξε στο δυναμικό του ο En Lefko 87.7 για την μεσημεριανή του ζώνη, με τη δημοφιλή παραγωγό και ιδιοκτήτρια του Join Radio να επιστρέφει στα FM μετά από 4 χρόνια απουσίας.

- Αίτηση για να του χορηγηθεί Βεβαίωση Νόμιμης Λειτουργίας κατέθεσε στο ΕΣΡ ο Στυλ FM 104.9.

- Την αύξηση του ποσού της ετήσιας επιχορήγησης του Αθήνα 9.84 στα 3,95 εκατομμύρια ευρώ αποφάσισε η δημοτική αρχή της Αθήνας.

- Την τελευταία του εκπομπή έβγαλε στον αέρα το Indieground Radio, ο «εναλλακτικός» ιντερνετικός ραδιοσταθμός που εξέπεμπε τα τελευταία 10 χρόνια.

- Δικαστική δικαίωση για δύο τεχνικούς του πρώην Sentra FM, οι οποίοι είχαν απολυθεί παράνομα τον Μάρτιο του 2012. Η απόφαση διέταξε τον διάδοχο ραδιοσταθμό, Sport24 103.3, να τους επαναπροσλάβει.

- Τερμάτισε την συνεργασία του με τον Pepper 96.6 ο Γιάννης Νένες, που έκανε καθημερινά εκπομπές στην πρωινή ζώνη του «εναλλακτικού» ραδιοφώνου της Διαπασών, με προορισμό τον Athens Voice 102.5.

- Αποχώρησε από τον όμιλο Πολίτη η Γιώτα Τσιμπρικίδου, η οποία ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος στον Sfera 102.2 και τον Μουσικό 98.6 και είχε καθημερινή εκπομπή στον πρώτο ραδιοσταθμό.

- Σταμάτησε να εκπέμπει στους 90.4 των FM ο UP FM του Πανεπιστημίου της Πάτρας, έπειτα από 5 χρόνια συνεργασίας με τον κάτοχο της συχνότητας, Ημέρα FM.

ΙΟΥΛΙΟΣ

- Παραιτήθηκαν από τον Athens Voice 102.5 η Άννα Αναστασίου και ο Μάκης Μηλάτος. Η πρώτη «λόγω ντροπής» μετά από μια άστοχη ανάρτηση της Athens Voice για το θάνατο της Γκαϊανέ Κασαρτζιάν, μιας 50χρονης νοσοκόμας από την Αρμενία που αυτοκτόνησε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας. Και ο δεύτερος για προσωπικούς του λόγους, που δεν είχαν άμεση σχέση με το παραπάνω συμβάν.

- Σε «Ελλάδα FM» μετονομάστηκε ο News 94.3, χωρίς να προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμά του.

- Στα σκαριά το «Kontra FM» από τον Ανδρέα Γ. Κουρή, ιδιοκτήτη μεταξύ άλλων του Love 97.5 και του μισού Real Group. Στην ιστοσελίδα kontrafm.gr ανέβηκε κάρτα με το λογότυπο του υπό σύσταση σταθμού, χωρίς να γίνεται αναφορά σε κάποια συχνότητα.

- Στον Alpha 98.9 «μετακόμισε» ο Τάκης Χατζής, έχοντας αποχωρήσει στα τέλη της σεζόν από τον ΣΚΑΪ 100.3, για να κάνει εκπομπές μαζί με τον Δήμο Βερύκιο, καθημερινά στην πρωινή ζώνη του ραδιοφώνου του Alpha. Επιπλέον η νέα του διοίκηση αποφάσισε να ενισχύσει τον σταθμό με δάνειο ύψους 250 χιλιάδων ευρώ, από την εταιρεία που λειτουργεί τον τηλεοπτικό Alpha.

- Πρωτοβουλία από το Δεύτερο Πρόγραμμα για την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών και την ενσωμάτωση των τραγουδιών τους στο playlist του σταθμού, με τις συμμετοχές στον πρώτο κύκλο των ακροάσεων να ξεπερνούν τις 900.

- Τέλος από τον Real 97.8 η Ελληνοφρένεια, με τους Θύμιο Καλαμούκη και Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη να αποχωρούν από τη συχνότητα έπειτα από 8 χρόνια συνεργασίας.

- «Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 53 ετών ο Βαγγέλης Καραγιώργος, παραγωγός του 105.5 Στο Κόκκινο με καθημερινή εκπομπή και δημοσιογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών.

- «Λουκέτο» στον News 24/7 88.6 έβαλε η 24 Media. Έχοντας ήδη απολύσει μερίδα εργαζομένων στον σταθμό, όπως ο Σεραφείμ Κοτρώτσος, ο όμιλος ανακοίνωσε πως το πρόγραμμά του θα μετατραπεί σε μουσικό λόγω «πιέσεων» από το ΕΣΡ να σταματήσει να εκπέμπει ενημερωτικό πρόγραμμα σε μη ενημερωτική συχνότητα.

- Hip hop ζώνη διάρκειας 4 ωρών, δήλωσε πως θα εντάξει στο πρόγραμμά του ο Atlantis 105.2 με την έναρξη της νέας σεζόν.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

- Αποχώρησε από τον Music 89.2 ο Νικόλας Ράπτης. Βρισκόταν στην πρωινή ζώνη του ραδιοσταθμού τα τελευταία 5 χρόνια, μαζί με τις Κόνυ Ζήκου, Αντιγόνη Βιντιάδη και Λάουρα Νάργιες.

- Πρόγραμμα με ροκ μουσική ξεκίνησε να παίζει η συχνότητα των 88.6, λίγα 24ωρα μετά το «λουκέτο» στον News 24/7 Radio.

- Στο δυναμικό του Μέντα 88 εντάχθηκε ο Δημήτρης Μηλιόγλου, ξεκινώντας εκπομπές στην απογευματινή ζώνη του σταθμού. Ήταν ένας από το «team» παραγωγών του Smooth 99.8 που είχαν αποχωρήσει από τη συχνότητα τον Μάιο.

- Μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στους πρόποδες του Υμηττού και επεκτάθηκε στο πάρκο κεραιών, κατέστρεψε ολοσχερώς και προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε τουλάχιστον 15 εγκαταστάσεις ραδιοφωνικών (κυρίως) σταθμών. Ανάμεσα σε αυτούς οι Μελωδία 99.2, Λάμψη 92.3, Love 97.5, Παραπολιτικά 90.1, 105.5 Στο Κόκκινο, Θέμα 104.6, Εκκλησία της Ελλάδος 89.5, Πειραϊκή Εκκλησία 91.2, Atlantis 105.2 κ.ά. Άλλοι επαναλειτούργησαν μετά από λίγες ώρες, και άλλοι μετά από εβδομάδες.

- Στο καθημερινό πρόγραμμα του Real 97.8 επέστρεψαν ο Ιωσήφ Καλαμαράκης, ο Γιώργος Χουδαλάκης, ο Μανώλης Κοττάκης, ο Γιάννης Παπαδόπουλος και η Μάρω Λεονάρδου, ενώ στο δυναμικό του εντάχθηκαν και ο Νίκος Ρογκάκος και ο Γιώργος Μητσικώστας. Καθήκοντα διευθυντή ανέλαβε ο Γιώργος Χουδαλάκης, με τον ραδιοσταθμό να γίνεται ο επίσημος συνεργάτης του BBC στην Ελλάδα.

- Στον ΣΚΑΪ 100.3 ξεκίνησε εκπομπές ο Δημήτρης Καμπουράκης, αποχωρώντας ταυτόχρονα από τον Real 97.8.

- Στα Παραπολιτικά 90.1 «μετακόμισε» η Ελληνοφρένεια, με τον Θύμιο Καλαμούκη και τον Αποστόλη Μπαρμπαγιάννη να συνεχίζουν στην κλασσική τους ώρα, καθημερινά 1 με 2 το μεσημέρι.

- Στη νυχτερινή ζώνη επέστρεψαν ο Κωνσταντίνος Λαβίθης και ο Μάνος Τσιλιμίδης. Ο πρώτος συνεχίζοντας στον Real 97.8 και ο δεύτερος για πρώτη φορά στα Παραπολιτικά 90.1.

- Παραιτήθηκε από την θέση της γενικής διευθύντριας του Αθήνα 9.84 η Νόνη Καραγιάννη, έπειτα από 5 χρόνια «θητείας» στο πόστο. Νέα πρόεδρος του ΔΣ του σταθμού ανέλαβε η Νίκη Αραμπατζή, δημοτική σύμβουλος της παράταξης του νεοεκλεγέντα δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.

- Στο πρωινό 10-1 του Sfera 102.2 μετακινήθηκε η Βερίνα Ευαγγέλου, αντικαθιστώντας τη Γιώτα Τσιμπρικίδου, ενώ την θέση της στην απογευματινή ζώνη μαζί με τον Βαγγέλη Χαρισόπουλο πήρε η Τζώρτζια Γεωργίου.

- Ο Γιώργος Κολοβάτσιος και η Κάτια Μακρή, στην πρωινή και μεσημεριανή ζώνη αντίστοιχα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα του Alpha 98.9, ως «εσωτερικές μεταγραφές» από το (κοινής ιδιοκτησίας, πλέον) Star.

- Ο Κίμων Φραγκάκης και η Ματούλα Κουστένη ανέλαβαν το πρωινό 8 με 10 του Pepper 96.6, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Νένε που αποχώρησε για τον Athens Voice 102.5 και την Βαρβάρα Σαββίδη.

- Ο Κώστας Σιτόπουλος αντικατέστησε τον Νικόλα Ράπτη στο πρωινό 7 με 10 του Music 89.2, μαζί με την Λάουρα Νάργιες. Επιπλέον ο ραδιοσταθμός πρόσθεσε και μια hip hop ζώνη στο πρόγραμμά του, καθημερινά 10 με 11 το βράδυ.