Μέτρον-ΣΩΜΣΕ: «Δώστε άδεια στην ΕΔΕΜ, συνεργασία με την GEA για την είσπραξη των δικαιωμάτων»

Μέτρον-ΣΩΜΣΕ: «Δώστε άδεια στην ΕΔΕΜ, συνεργασία με την GEA για την είσπραξη των δικαιωμάτων»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τα δύο σωματεία δημιουργών πήραν θέση (και γραπτώς) για τις τελευταίες εξελίξεις στο ελληνικό τραγούδι.

28 Ιανουαρίου 2020

Την στήριξή του στον αγώνα των υπολοίπων δημιουργών για την άμεση αδειοδότηση της ΕΔΕΜ «ώστε να γίνει ο μοναδικός διάδοχος φορέας του Ελληνικού Τραγουδιού», εξέφρασαν το «Μέτρον» και το ΣΩΜΣΕ σε κείμενό τους στα social media. Επιπλέον προτείνουν την σύμπραξη του αυτοδιαχειριζόμενου φορέα με την GEA μόνο στο πεδίο της είσπραξης των πνευματικών δικαιωμάτων, διατηρώντας την αυτονομία του στους υπόλοιπους τομείς.

Τα σωματεία μας στηρίζουν ενεργά την προσπάθεια του κλάδου μας να αδειοδοτηθεί άμεσα η ΕΔΕΜ ώστε να γίνει ο μοναδικός διάδοχος φορέας του Ελληνικού Τραγουδιού. Ο ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ των συναδέλφων μας και η αποκατάσταση ΤΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ των εισοδημάτων ΑΠΟ ΤΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ - που άδικα στερούνται εδώ και χρόνια - ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΟΤΕ (ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ) ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΑΣ ΜΕΛΗΜΑ. ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ή ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΗ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΔΥΝΗΡΗΣ ΣΥΓΚΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΣ (ΚΑΙ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ). Δεν είμαστε υπέρ ή κατά καμμίας κυβέρνησης - είμαστε δημιουργοί που αναζητούμε ένα ασφαλές σχέδιο για το μέλλον του Ελληνικού τραγουδιού, μια βιώσιμη λύση για το μέλλον των δικαιωμάτων μας. Προσπαθήσαμε σε όλες τις κρίσιμες για τον κλάδο μας στιγμές των τελευταίων χρόνων, να προτείνουμε ιδέες και λύσεις με σύνεση και στενή σύνδεση με το νομικό κεκτημένο της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης - και πολλές φορές βρεθήκαμε να είμαστε οι μετριοπαθείς με την λιγότερο "δημοφιλή" άποψη (για να δικαιωθούμε στη συνέχεια - όπως πχ. στην περίπτωση της εξυγίανσης της ΑΕΠΙ - ενώ ήταν πια αργά). Αυτή την φορά ελπίζουμε πως θα εισακουστούμε..εγκαίρως!

Δεν έχουμε ανάγκη ούτε το κράτος ούτε τα χρήματα των φορολογουμένων για να σταθούμε στα πόδια μας...
Υπάρχει δίπλα μας εδώ και αρκετά χρόνια, εισπρακτικός φορέας που αναπτύσσεται και προκόβει και ο οποίος ανήκει στους ίδιους τους δικαιούχους που εκπροσωπεί. Ένας εισπρακτικός οργανισμός, αυτοδιαχειριζόμενος και υποδειγματικός στην δομή του. Ως δικαιούχοι πολλοί από εμάς άλλωστε και Συγγενικών Δικαιωμάτων - ως μουσικοί, τραγουδιστές ή παραγωγοί (ή σε κάποιο συνδυασμό των προηγουμένων) - έχουμε ξεκάθαρη εικόνα για την αρμονική, διαφανή και δημοκρατική λειτουργία του και το συναδελφικό κλίμα στην λήψη όλων των αποφάσεων.Μπορούμε να συμπράξουμε λοιπόν άμεσα με τον GEA, στηριζόμενοι στην συνεταιριστική ισχύ των ίδιων των ανθρώπων της μουσικής, των συναδέλφων μας, εμάς των ίδιων...Είναι μια χρυσή ευκαιρία τώρα να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος και να αποκαταστήσουμε την ροή των εισοδημάτων μας σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλά και η ίδια η αγορά θα ανακουφιστεί, έχοντας να αποδίδει μονάχα σε ένα εισπρακτικό φορέα που θα εκπροσωπεί οικουμενικά τους δικαιούχους της μουσικής και δεν θα επιδέχεται καμιά αμφισβήτηση. Ένας εισπράκτορας για όλα τα δικαιώματα της μουσικής στην χώρα μας!
Θέλουμε να τονίσουμε κατηγορηματικά πως η Εδέμ θα διατηρήσει την αυτονομία της ως προς το κομμάτι των διανομών (όπως άλλωστε κάθε ΟΣΔ που συμμετέχει ενεργά στον GEA), την αυτοδιοικητική και ελεγκτική δυναμική της ενώ με τους εκλεγμένους εκπροσώπους της θα ελέγχει την λειτουργία του ενοποιημένου φορέα. Αυτονόητο λοιπόν είναι πως δεν πρόκειται για κανενός είδους "συγχώνευση", "ενσωμάτωση", "ομογενοποίηση", αλλά για μια ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ. Επισημαίνουμε εδώ και την εξαιρετικά θετική σημασία αυτής της λύσης για το ξένο ρεπερτόριο που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα.
Αυτή είναι κατά την άποψή μας μια λογική και τεκμηριωμένη λύση που εξασφαλίζει πραγματικά την βιωσιμότητα της ΕΔΕΜ και μπορεί να αποτελέσει ουσιαστικά το βασικό επιχειρηματικό της σχέδιο. Είμαστε πρόθυμοι να την συζητήσουμε άμεσα (όπως και άλλα μοντέλα οργανισμών που εξασφαλίζουν την προστασία των δικαιωμάτων του ελληνικού ρεπερτορίου) και με τα υπόλοιπα σωματεία, κάθε εμπλεκόμενο φορέα και φυσικά ανεξάρτητα με τον καθένα από τους συναδέλφους μας και άλλους δικαιούχους(κληρονόμους και εκδότες).
Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ένα τέλος στην μικροπολιτική γκρίνια και την εσωστρέφεια και να κάνουμε ένα άλμα μπροστά;