Beethoven with a twist για κοντραμπάσο: ο αξιότιμος κύριος Dragonetti

Beethoven with a twist για κοντραμπάσο: ο αξιότιμος κύριος Dragonetti
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου, τρεις μουσικοί σε μια μοναδική συναυλία.

03 Φεβρουαρίου 2020

Στα 1799, ο ξακουστός βιρτουόζος του κοντραμπάσου και συνθέτης Domenico Dragonetti [Ντομένικο Ντραγκονέττι] (1763–1846) βρέθηκε στη Βιέννη, όπου γνωρίστηκε με τον Λούντβιχ βαν Μπετόβεν. Ο σπουδαίος μουσουργός κάθισε στο πιάνο και ζήτησε από τον ιταλό δεξιοτέχνη να παίξει στο κοντραμπάσο μια σονάτα του για βιολοντσέλο. Ο αξιότιμος κύριος Ντραγκονέττι διάλεξε τη Δεύτερη, και ο Μπετόβεν, όταν έσβησε και η τελευταία νότα της παρτιτούρας, όρμησε προς τον διάσημο σολίστ και τον αγκάλιασε μαζί με το κοντραμπάσο του! Αυτή η συνάντηση ανάμεσα σε δύο μεγάλες μορφές της μουσικής έμελλε να δώσει στον γίγαντα των εγχόρδων περίοπτη θέση όχι μόνο στις μπετοβενικές συνθέσεις αλλά και σε όλες τις μεταγενέστερες δημιουργίες.

Στο κοντραμπάσο ανήκει λοιπόν ο πρωταγωνιστικός ρόλος στη συναυλία της Τετάρτης 19 Φεβρουαρίου με έργα Ντραγκονέττι, Μπετόβεν και Ροσσίνι. Μια ξεχωριστή ευκαιρία για το κοινό να ακούσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνθέσεις γραμμένες για σόλο κοντραμπάσο καθώς και για κοντραμπάσο, πιάνο και τσέλο που σπάνια παρουσιάζονται στα συμφωνικά κέντρα, με αφορμή το ΕΤΟΣ ΜΠΕΤΟΒΕΝ.

Στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος, ιδανικό χώρο ακρόασης μουσικής δωματίου, ο κοντραμπασίστας  Νίκος Τσουκαλάς ερμηνεύει τα Έξι βαλς για σόλο κοντραμπάσο, τα οποία είχε γράψει ο ίδιος ο Ντραγκονέττι για το συγκεκριμένο όργανο και αποτελούν πιθανότατα την παλαιότερη σύνθεση για σόλο κοντραμπάσο. Το κοινό θα έχει ακόμη την ευκαιρία να απολαύσει το Ντούο για βιολοντσέλο και κοντραμπάσο, σύνθεση που ο Ιταλός Gioacchino Rossini [Τζοακίνο Ροσσίνι] είχε αφιερώσει στον φημισμένο συμπατριώτη του και σολίστ του κοντραμπάσου, τον οποίο γνώριζε προσωπικά.

Στο πρόγραμμα της βραδιάς, και η Δεύτερη σονάτα για πιάνο και βιολοντσέλο σε σολ ελάσσονα, έργο 5 αρ. 2 του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, η οποία είχε αρχικά γραφτεί για κοντραμπάσο και πιάνο. Με τον Νίκο Τσουκαλά συμπράττουν δύο καταξιωμένοι ερμηνευτές, ο τσελίστας Αστέριος Πούφτης και η πιανίστα Αi Motohashi [Άι Μοτοχάσι].

Ώρα έναρξης: 20:30

Εισιτήρια ΕΔΩ: