Οι πέντε συναυλίες του Φεστιβάλ Αθηνών που θέλουμε οπωσδήποτε να δούμε

Οι πέντε συναυλίες του Φεστιβάλ Αθηνών που θέλουμε οπωσδήποτε να δούμε
Ακολουθήστε μας στο Google news

Max Richter, Jazz at Lincoln Center Orchestra με Wynton Marsalis, το κουαρτέτο του Joshua Redman, το αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο και τον Γιάννη Αγγελάκα

30 Μαρτίου 2020

Παρότι παραμένει άγνωστο πότε τελικά θα διεξαχθεί και τι αλλαγές θα υπάρξουν στον αρχικό σχεδιασμό του, το Φεστιβάλ Αθηνών γιορτάζει φέτος τα 65 του χρόνια με εξαιρετικές εκδηλώσεις.

Με την ελπίδα ότι θα πραγματοποιηθεί με τις μικρότερες απώλειες, κάνουμε κάποια πρώτα σχέδια για τις πέντε συναυλίες που θα θέλαμε να δούμε.

1) Jazz at Lincoln Center Orchestra & Wynton Marsalis

Οι ξεχωριστές τζαζ βραδιές που φιλοξενεί φέτος το Ηρώδειο και το Φεστιβάλ Αθηνών (σε κείμενα Γιώργου Χαρωνίτη), αρχίζουν (στις 2 Ιουλίου) με ένα από τα πιο σπουδαία και σημαντικά ορχηστρικά σύνολα της σύγχρονης τζαζ, την Jazz at Lincoln Center Orchestra, που αποτελείται από κορυφαίους σολίστ, μουσικούς και ενορχηστρωτές και τη διευθύνει ο τρομπετίστας και συνθέτης Wynton Marsalis, ένας από τους πιο διάσημους και διακεκριμένους τζάζμεν των τελευταίων δεκαετιών.

Η ορχήστρα έχει συνεχή δημιουργική παρουσία, τόσο συναυλιακή όσο και δισκογραφική, με ρεπερτόριο που καλύπτει όλη την ιστορία της τζαζ. Ο καλλιτεχνικός της διευθυντής, ο Wynton Marsalis, προέρχεται από μια σπουδαία μουσική οικογένεια, που έχει εμβαθύνει στην παράδοση της τζαζ και στην αντίστοιχη μουσική εκπαίδευση, ενώ ο ίδιος έχει διακριθεί τόσο στον τομέα της τζαζ όσο και σε αυτόν της κλασικής μουσικής – έχοντας βραβευθεί με Γκράμμυ και για τις δύο αυτές μουσικές κατηγορίες την ίδια χρονιά. Το έργο του Marsalis θεωρείται θεμελιώδες για τη σύγχρονη τζαζ και η συναυλία του στο Ηρώδειο, με την Jazz at Lincoln Center Orchestra, θα είναι μια πραγματική εμπειρία.

2) Joshua Redman - Brad Mehldau - Christian McBride - Brian Blade A Moodswing Reunion 

Το κουαρτέτο του σαξοφωνίστα Joshua Redman, με τον πιανίστα Brad Mehldau, τον μπασίστα Christian McBride και τον ντράμερ Brian Blade, παρουσιάζεται (στις 13 Ιουλίου) ξανά εν δράσει, μ’ ένα νέο άλμπουμ και μια περιοδεία.

Η κοινή ιστορία τους ξεκίνησε πριν από 25 χρόνια, όταν έβγαλαν τον δίσκο Moodswing. Τότε, το 1994, και οι τέσσερις ήταν ταχέως ανερχόμενα ταλέντα στην αμερικανική και τη διεθνή σκηνή της τζαζ – σήμερα και οι τέσσερις είναι πραγματικοί jazzmasters, με σπουδαία ιστορία ο καθένας. Ουσιαστικά, οι μεταξύ τους δεσμοί ποτέ δεν έσπασαν – πάντα ήταν σε επαφή και συνεργάζονταν σε διάφορα μουσικά πρότζεκτ. Τώρα, με το Round Again, έχουμε ένα πραγματικό σούπερ γκρουπ να επανασυνδέεται και να σουινγκάρει ξανά, με τον εκπληκτικό τρόπο που το έκανε στα 90s. Και, πέρα από αυτόν τον χαρακτήρα του «σούπερ γκρουπ», θα νιώσουμε να εκπέμπουν ξανά τη μοναδική χημεία και τη δημιουργική δυναμική που χαρακτηρίζει, και δένει, αυτούς τους τέσσερις εκπληκτικούς τζάζμεν.

3) Max Richter

Ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαίους συνθέτες της τελευταίας εικοσαετίας, ο Max Richter, έρχεται για πρώτη φορά στο Ηρώδειο (1η Ιουλίου).

Δημιουργός με φανατικό κοινό από όλα τα είδη μουσικής, καθώς δεν διστάζει να επιλέξει ύφος αναγεννησιακό ή ρομαντικό, να χρησιμοποιήσει ήχους ηλεκτρονικούς και πειραματικούς –κάποιοι τον χαρακτηρίζουν νεο-κλασικό, άλλοι μετα-μινιμαλιστή–, ο Ρίχτερ ξεχωρίζει για το προσωπικό του ύφος που γεφυρώνει πολλά στυλ. Έχει γράψει μουσική για το Βασιλικό Μπαλέτο της Μ. Βρετανίας, το American Ballet Theatre, το Nederlands Dans Theater και το Ballett rich, ενώ πολύ γνωστές και αγαπημένες είναι οι συνθέσεις του που ακούστηκαν σε κινηματογραφικές ταινίες (Βαλς με τον Μπασίρ, Το νησί των καταραμένων, Προμηθέας κ.ά.). Έχει βραβευτεί πολλές φορές για το έργο του, μεταξύ άλλων από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Μουσικής.

Στο ρωμαϊκό ωδείο, ο Max Richter θα παρουσιάσει δύο δισκογραφικές δουλειές του: το αριστουργηματικό The Blue Notebooks, έναν μουσικό στοχασμό πάνω στη βία και τον πόλεμο (2004/2018) που συμπεριλήφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019 στον κατάλογο με τα σημαντικότερα κλασικά έργα του 21ου αιώνα από τον βρετανικό Guardian, και το εμπνευσμένο από την αισθητική του χορού Infra (2010/2014).

4) Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο: «Τους προβολείς στήσε»

Τη χρονιά που μας πέρασε αποχαιρετίσαμε έναν μεγάλο συνθέτη, που καθόρισε, με το έργο και την παρουσία του, τη μουσική σκηνή της Ελλάδας και ανανέωσε το πολιτιστικό της τοπίο από διάφορες θεσμικές θέσεις. Ανάμεσα στα άλλα, υπήρξε Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου (1998-1999), συμβάλλοντας αποφασιστικά στον εκσυγχρονισμό του. Γι’ αυτό και το Φεστιβάλ τον τιμά φέτος με μια παράσταση στο Ηρώδειο (στις 20 Ιουνίου), αφιερωμένη στη μουσική του για το θέατρο (1972-2019).

Ένας μουσικός περίπατος με τραγούδια, χορικά, κομμάτια για μιούζικαλ και επιθεωρήσεις, συνθέσεις που ξεπέρασαν τα όρια της θεατρικής σκηνής και αγαπήθηκαν από το ευρύ κοινό. Μουσική για έργα του Μπρεχτ, του Λόπε ντε Βέγκα, του Ευριπίδη, του Αριστοφάνη, τραγούδια σε ποίηση του Ρίτσου, του Καβάφη, του Καββαδία. Υπό την μπαγκέτα του Θύμιου Παπαδόπουλου, που ο Θάνος Μικρούτσικος τον αποκαλούσε «alter ego» του, θα τραγουδήσουν η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Φοίβος Δεληβοριάς, ο Χρήστος Θηβαίος και ο Κώστας Θωμαΐδης. Ανάμεσα στις νότες, λέξεις και κείμενα με την υπογραφή του Οδυσσέα Ιωάννου θα ερμηνεύσει η Ρένια Λουιζίδου.

5) Γιάννης Αγγελάκας - Νίκος Βελιώτης: Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων

Μια διαφορετική καλοκαιρινή βραδιά (στις 28 Ιουνίου) στο Ηρώδειο, με ερμηνείες εσωτερικές, αφαιρετικές και ονειρικές, από δύο αγαπημένους καλλιτέχνες. Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο τσελίστας Νίκος Βελιώτης εισβάλλουν ως «Λύκοι» σε τραγούδια που αγάπησαν από την πρώτη τους εφηβεία μέχρι σήμερα, με έρωτα και μινιμαλιστική ψυχεδέλεια.

Στην τελευταία τους δισκογραφική δουλειά, που παρουσιάζουν για πρώτη φορά στο κοινό στο Ηρώδειο, κάνουν μια ήρεμη βόλτα σε τραγούδια-σταθμούς της ελληνικής δισκογραφίας των τελευταίων δεκαετιών, από τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο και τον Άκη Πάνου μέχρι τους Lost Bodies, τον Θάνο Ανεστόπουλο και τον Παύλο Παυλίδη.

Μουσικοί Γιάννης Αγγελάκας φωνή, Νίκος Βελιώτης τσέλο, Φώτης Σιώτας βιόλα, Σοφία Ευκλείδου τσέλο, Ηλίας Μπαγλάνης πλήκτρα, Λαμπρινή Γρηγοριάδου φωνητικά

Εννοείται, ότι είναι πολλές ακόμα οι συναυλίες που θέλουμε και ελπίζουμε να δούμε...



Στην ίδια κατηγορία