«Εύχομαι οι μουσικοί, το συντομότερο δυνατόν, να βρεθούμε ξανά στη σκηνή»

«Εύχομαι οι μουσικοί, το συντομότερο δυνατόν, να βρεθούμε ξανά στη σκηνή»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Theodore, ο οικοδεσπότης των Stay Home Sessions μιλάει στο Loaded.gr.

02 Απριλίου 2020

Την ώρα που ο κλάδος του πολιτισμού έχει υποστεί τεράστιο μεγάλο πλήγμα, κάποιοι καλλιτέχνες δεν σταματούν να δημιουργούν. Ο Theodore, αυτήν την περίοδο δεν περιορίστηκε μόνο στο γράψιμο, αλλά δημιούργησε και ένα διαφορετικό project το «Stay Home Sessions» της United we Fly μέσω του οποίου παρακολουθούμε συναυλίες σε live streaming.

Συνέντευξη στην Αφροδίτη Παπακαλού

Από τη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, καλλιτέχνες απ’ όλον τον κόσμο πραγματοποιούν live sessions από το χώρο τους. Ωστόσο, εσείς από την πλευρά σας έχετε στήσει κάτι διαφορετικό, μια πλατφόρμα. Τι ακριβώς έχετε κάνει;

Προσπαθήσαμε να φτιάξουμε ένα ψηφιακό stage μια διαδικτυακή μουσική σκηνή, έτσι ώστε οι μουσικοί να μπορούν να μαζεύονται σε ένα μέρος όπως θα έπαιζαν σε ένα χώρο. Προσφέρουμε στον κόσμο μια σειρά συναυλιών την οποία επικοινωνούμε όσο πιο καλά μπορούμε και τους δίνουμε τη δυνατότητα να ακούσουν και καλλιτέχνες που ίσως δεν είχαν στο νου τους.

Τεχνικά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να πραγματοποιηθεί ένα session από το χώρο του καλλιτέχνη;

Αυτό ήταν κάτι που τεχνικά μας δυσκόλεψε αρκετά. Αρχίσαμε να το στήνουμε πριν τη γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας και πιστεύαμε ότι ο καλλιτέχνης θα ερχόταν στο χώρο που έχουμε στη United we Fly και θα κάναμε από εκεί το streaming. Αυτό που μας δυσκόλεψε ήταν το να παίρνουμε την εικόνα και τον ήχο από το χώρο του καθενός για να βάζουμε τα σήματα και τις κάρτες και ταυτόχρονα να επικοινωνούμε μεταξύ μας.  Διαβάσαμε και δουλέψαμε πολύ για το τι μπορούμε να κάνουμε σε τεχνικό επίπεδο και πλέον έχουμε ένα πρόγραμμα με links, φανταστείτε όπως οι τηλεοπτικοί σταθμοί.

Με το sound check τι γίνεται;

Το πιο δύσκολο είναι το sound check που πρέπει να κάνουν οι καλλιτέχνες γιατί γίνεται από απόσταση. Έχουμε έναν ηχολήπτη ο οποίος τους καθοδηγεί χωρίς όμως να είναι εκεί, γιατί τον ήχο μας τον δίνουν οι ίδιοι.

«Pay What You Want». Πώς μπορούμε να στηρίξουμε τους καλλιτέχνες αλλά και την ομάδα πίσω από τα Stay Home Sessions;

Σε συνεργασία με το viva.gr σκεφτήκαμε να φτιάξουμε μια πλατφόρμα όπου ο κόσμος μπορεί να πληρώνει για κάθε συναυλία το ποσό που επιθυμεί και εφόσον το θέλει χωρίς βεβαίως να χαλάμε το χαρακτήρα του internet που είναι κυρίως δωρεάν, ενώ οι συναυλίες στο Youtube είναι ανοιχτές για όλους.

Αυτή είναι η δεύτερη εβδομάδα των live sessions. Να περιμένουμε και τρίτη;

Φυσικά! Δουλεύουμε για να κρατήσει όσο χρειάζεται αυτό το project.

Δηλαδή ήρθε για να μείνει;

Όσο οι μουσικοί έχουν ανάγκη να βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν με το κοινό τους και εφόσον τα stay home sessions δίνουν αυτή τη δυνατότητα, θα υπάρχει. Πάντως, ας μείνουν για όσο χρειαστούν αλλά το βασικότερο είναι –και εύχομαι κιόλας-, οι μουσικοί το συντομότερο δυνατόν να βρεθούμε ξανά πάνω στη σκηνή για να μας δει και λίγο το φως, να ακούσουμε και κανένα χειροκρότημα.

Ο κλάδος σας ήταν από τους πρώτους που χτυπήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Ποια είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χώρο της μουσικής κατά την αντίληψή σας;

Οικονομικά η ζημιά είναι τεράστια για τους μουσικούς. Δεν μπορώ να πιστέψω όμως αυτό που συμβαίνει και με τους τεχνικούς, γιατί δεν έχουν άλλη δουλειά. Οι μουσικοί μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί –οικονομικά θα ζοριστούμε έτσι και αλλιώς- αλλά οι τεχνικοί δεν έχουν από πού να πιαστούν και φυσικά όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου μας. Είναι πολύ δύσκολη περίοδος και δεν ξέρω και ποια θα είναι η επόμενη μέρα. Σε κάθε περίπτωση οι μουσικοί μπορούμε να δημιουργήσουμε, γνωρίζω και κάποιους που ήταν κλεισμένοι πριν την πανδημία στα σπίτια τους και έγραφαν και μάλλον δεν έχουν καταλάβει διαφορά στην καθημερινότητά τους.

Αυτό όμως σημαίνει και νέο υλικό

Πιστεύω πως όταν τελειώσει όλο αυτό το 2020-21 θα ακούσουμε πολλούς νέους δίσκους. Αυτό που ελπίζω είναι να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς και να επανέλθει το εισόδημα στους ανθρώπους της μουσικής.

Την Παρασκευή έχετε το δικό σας session. Μπορείτε να μας δώσετε μία ιδέα για το τι θ’ ακούσουμε;

Έχει ενδιαφέρον γιατί μέχρι τώρα δούλευα για να υποδεχτώ τους καλλιτέχνες και μόλις την Τετάρτη άρχισα να ασχολούμαι με  το δικό μου κομμάτι. Θα είναι και διαφορετικό γιατί με τους υπόλοιπους συνομιλούσαμε στα sessions. Οπότε εγώ δεν ξέρω πώς θα στήσω αυτό το σημείο. Δεν έχω αποφασίσει τι θα παίξω, ξέρω ότι θα είμαι με το πιάνο μου και θα προσπαθήσω να περάσω όσο πιο καλά μπορώ παρέα με τον κόσμο. Θα έλεγα ότι θα παίξω όσο πιο φωτεινά μπορώ.

Πρόσφατα δώσατε εικόνα στο The Lisper. Θα μας βάλετε λίγο στο κλίμα για αυτό που είδαμε;

Στη ζωή μου έχω κάνει αρκετά live video αλλά video clip δεν είχα φτιάξει ποτέ μέχρι τώρα. Έτσι, σιγά σιγά αποφάσισα να φτιάξω αυτό το lyric video γιατί για εμένα αυτό το κομμάτι ήταν γεμάτο εικόνες, χρώματα και φως. Ήθελα πολύ να το δω σε εικόνα και προσπαθήσαμε να σκεφτούμε τον τρόπο. Κάπως έτσι, ηρθε αυτή η ιδέα να υπάρχει ένα ωραίο τοπίο, να υπάρχουν οι στίχοι και χρώματα σαν πυροτεχνήματα ή σαν τα συναισθήματα που μου δημιουργήθηκαν γράφοντας αυτό το τραγούδι.

Επειδή επιλέγουμε να αισιοδοξούμε και να λέμε ότι όλα θα πάνε καλά, ποια είναι τα σχέδιά σας για το καλοκαίρι;

Νομίζω ότι όλα θα πάνε καλά. Όσο μπορούμε να ελπίζουμε, να χαμογελάμε και να ονειρευόμαστε τη στιγμή που θα βγούμε ξανά έξω ο ουρανός θα είναι ο πανέμορφος, θα είναι ξανά άνοιξη – αν όχι καλοκαίρι. Εγώ είχα αρχίσει να δουλεύω τον καινούργιο μου δίσκο προτού ξεσπάσει όλο αυτό και ψάχνω να βρω το ρυθμό μου. Κάνω ό,τι κάνουν και οι μουσικοί αυτές τις ημέρες: γράφω ό,τι βγαίνει από μέσα μου.

Περιμέναμε και τη συναυλία σας στο Summer Nostos Festival η οποία δυστυχώς δεν θα πραγματοποιηθεί λόγω ακύρωσης του φεστιβάλ…

Έχασα πολλές συναυλίες λόγω των ακυρώσεων – αυτή που με στεναχωρεί περισσότερο απ΄όλα  ήταν στο Summer Nostos Festival για την οποία δούλευα ένα χρόνο. Θα έπαιζα με την Athens Academica Orchestra και ήμουν πολύ χαρούμενος γιατί δεν είχα παίξει ποτέ με ολοκληρωμένη ορχήστρα. Είχαμε στήσει ένα πολύ ωραίο show. Ωστόσο, προς τον Αύγουστο θα έχουμε κάποια φεστιβάλ στο εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση όλα είναι ρευστά αυτήν την περίοδο. Εμείς ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να είμαστε κοντά με τον κόσμο το καλοκαίρι και σας υπόσχομαι πως όταν τελειώσει όλο αυτό εγώ και οι υπόλοιποι καλλιτέχνες θα παίξουμε όσο πιο πολύ μπορούμε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το live session του Theodore την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 20:30  ΕΔΩ