Ολο το ιστορικό για την «ERTflix»: αλήθειες και ψέμματα

Ολο το ιστορικό για την «ERTflix»: αλήθειες και ψέμματα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τίνος είναι ρε γυναίκα το παιδί;

27 Απριλίου 2020

1) Όλα ξεκίνησαν όταν την προηγούμενη Τρίτη ο πρόεδρος της ΕΡΤ, Κωνσταντίνος Ζούλας, ανέβασε στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook ένα κείμενο, στο οποίο ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας μιας πλατφόρμας στην υβριδική τηλεόραση της ΕΡΤ, στα πρότυπα μάλιστα του Netflix και της Amazon, με το όνομα-εργασίας «ERTflix». Το περιεχόμενο της υπηρεσίας, όπως δήλωσε ο ίδιος, θα περιλαμβάνει ξένες ταινίες, ξένες σειρές, ντοκιμαντέρ, παιδικά, την Εκπαιδευτική Τηλεόραση, προγράμματα από το αρχείο της ΕΡΤ, παλιές αθλητικές μεταδόσεις κ.ά.

Θα μπορούσε να λέγεται και ERTFLIX, αλλά το νέο όνομα δεν έχει ακόμη αποφασισθεί. Σε κάθε περίπτωση, όποιος πατήσει από σήμερα το κόκκινο κουμπί στο τηλεκοντρόλ του και μπει στην υβριδική τηλεόραση της ΕΡΤ, νομίζω ότι θα εντυπωσιαστεί καθώς το νέο σύγχρονο περιβάλλον που σχεδίασαν οι τεχνικοί της ΕΡΤ δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τις πλατφόρμες του Netflix, της Amazon ή της Apple. Η ΕΡΤ ήδη αυτή τη στιγμή προσφέρει εντελώς δωρεάν 24 ξένες ταινίες, 12 ξένα σήριαλ, 10 βραβευμένες σειρές ντοκιμαντέρ, 13 γνωστές σειρές παιδικού προγράμματος και βέβαια όλα τα μαθήματα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης του υπουργείου Παιδείας που μεταδίδεται κάθε πρωί στην ΕΡΤ2. Και μαζί με όλα αυτά, μια εντελώς ξεχωριστή κατηγορία αναδεικνύοντας το αρχείο της, καθώς στο πρώτο ανεπίσημο σημερινό λανσάρισμα του... ERTFLIX έχουν ήδη ανέβει 20 ιστορικές εκπομπές-αφιερώματα σε 20 σπουδαίους Έλληνες, όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Γιώργος Σεφέρης, η Μαρία Κάλλας, η Ελένη Βλάχου, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ο Γιάννης Τσαρούχης και πολλοί ακόμη. Μάλιστα η ΕΡΤ για να διευκολύνει τους τηλεθεατές που έχουν νέες (smart) τηλεοράσεις, αλλά πατώντας το κόκκινο κουμπί στο τηλεκοντρόλ τους δεν βλέπουν την υβριδική πλατφόρμα, έχει ήδη ανεβάσει στο YouTube μικρά χρηστικά βίντεο για το πως οι πολίτες μπορούν να ενεργοποιήσουν τη σχετική υπηρεσία, αν αυτή δεν είναι ήδη ενεργοποιημένη από τις εργοστασιακές ρυθμίσεις κάθε μοντέλου. Τα σχετικά λινκ μπορεί να τα βρει κανείς στο τέλος ανά μάρκα τηλεόρασης που διαθέτει ο καθένας.

 

2) Δύο μέρες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αρμόδιος για θέματα Τύπου, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως η διοίκηση της ΕΡΤ και οι εργαζόμενοι «έθεσαν σε λειτουργία την πλατφόρμα της υβριδικής ΕΡΤ».

3) Η υβριδική τηλεόραση της ΕΡΤ, βέβοια, λειτουργεί και είναι ήδη διαθέσιμη από το 2017...

4) Την Παρασκευή ήρθε η πρώτη απάντηση στους επικεφαλής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, από την πλευρά της ΠΟΣΠΕΡΤ. Μεταξύ άλλων, το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων της ΕΡΤ κατήγγειλε πως ο Κωνσταντίνος Ζούλας -μέσω της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού της ΕΡΤ- τους ζήτησε να διαφημίσουν μέσα από τα social media το «ΕΡΤflix» ως «μια «νέα» υβριδική πλατφόρμα της ΕΡΤ», αναφέροντας πως η νέα υπηρεσία απλώς εμπλουτίζεται «πατώντας» στην υπάρχουσα «ERT Hybrid».

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ λάβαμε στα προσωπικά μας e-mails, δια μέσου της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού(!!!), μια προσωπική επιστολή του προέδρου κ. Ζούλα ο οποίος αφού μας …επαινεί, κατόπιν μας περιγράφει τον εμπλουτισμό της ήδη υπάρχουσας ERT_HYBRID ως μια «νέα» υβριδική πλατφόρμα της ΕΡΤ και μας ζητά να την διαφημίσουμε από τις προσωπικές μας σελίδες στα social media. Αν οι ευχές και τα "καλά λόγια" του κ. Ζούλα για το προσωπικό, δεν ήταν μια υποκριτική εισαγωγή της προτροπής του να διαφημίσουμε όχι απλά το εμπλουτισμένου (μερικώς) περιεχόμενο της ERT-HYBRID, αλλά τη δήθεν «νέα» πλατφόρμα που σκέφτονται όπως δηλώνουν επίσημα να την ονομάσουν ERT-FLIX, τότε πως μαζί με τον κ. Γαμπρίτσο (και τους άλλους που φανερά η κρυφά συνδιοικούν) απαξιώνουν στην πράξη τους εργαζόμενους επιβάλλοντάς τους ένα οργανόγραμμα και έναν ΓΚΠ χωρίς τυπική και ουσιαστική νομιμοποίηση;;;

5) Την Κυριακή ανέβηκε στην ιστοσελίδα του ΑΠΕ μια συνέντευξη του προέδρου της ΕΡΤ, όπου σημείωνε πως η «ERT Hybrid» ήταν «αδικημένη» υπηρεσία από το προηγούμενο διοικητικό καθεστώς της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, δεν ήταν φιλική προς τους χρήστες και προωθήθηκε με λανθασμένο τρόπο στο ευρύ κοινό, αναφέροντας επίσης πως η «νέα» πλατφόρμα είχε «έκρηξη» νέων επισκεπτών, μετά την δημιουργία χρηστικών βίντεο για πρόσβαση από όλες τις μάρκες τηλεοράσεων.

 

Η προσπάθεια της νέας υβριδικής της ΕΡΤ ξεκίνησε λίγο πριν από τα Χριστούγεννα. Κάναμε αρκετές συσκέψεις και καταλήξαμε ότι η πλατφόρμα έπρεπε να επανασχεδιαστεί από την αρχή. Ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή να μοιάζει με το Νetflix ή το Αmazon, προκειμένου οι τηλεθεατές να νιώθουν αμέσως ότι μπαίνουν σε ένα οικείο περιβάλλον. Και δεν σας κρύβω ότι ήταν και ένα προσωπικό στοίχημα να γίνει τόσο ο σχεδιασμός όσο και η υλοποίηση της νέας πλατφόρμας χωρίς καμία έξωθεν βοήθεια. Δηλαδή να γίνει εντός του Ραδιομεγάρου από την εξαιρετική ομάδα των τεχνικών της ΕΡΤ υπό τον Γενικό Διευθυντή Νέων Μέσων Γιάννη Βουγιουκλάκη. Ένιωσα πραγματικά ευτυχής, όπως νομίζω και όλη η ομάδα, όταν είδαμε την μεγάλη αποδοχή που είχε η προσπάθειά τους και κυρίως το αποτέλεσμα που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις διεθνείς πλατφόρμες. Θέλω με την ευκαιρία να ευχαριστήσω και δημοσίως όλους όσοι μετείχαν σε αυτήν την πρωτοβουλία, όπως ήδη κάναμε τις τελευταίες ώρες μαζί με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΡΤ Γιώργο Γαμπρίτσο.

 

6) Στα λεγόμενα του προέδρου της ΕΡΤ και του κυβερνητικού εκπροσώπου απάντησε, την ίδια μέρα, με επιστολή του ο πρώην εντεταλμένος σύμβουλος Νέων Μέσων της ΕΡΤ, Μάρκος Βογιατζόγλου, παραθέτοντας και στοιχεία για τη λειτουργία της «ERT Hybrid» από το 2017 εως το 2019. Διαβάστε την ΕΔΩ

 

7) Με νέα ανακοίνωση επανήλθε η ΠΟΣΠΕΡΤ, απαντώντας στα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Ζούλας στη συνέντευξή του, λέγοντας πως «παραδέχτηκε ότι δεν είναι κάτι καινούργιο η «ERT Hybrid» (αυτό που θέλουν να βαφτίσουν «ERTflix»)», και καλώντας τον να «επανασχεδιάσει την ενημέρωση της ΕΡΤ χωρίς λογοκρισία, αποκλεισμούς και χειραγώγηση της κοινής γνώμης».