Η «Συγκατοίκηση» του Κ. ΒΗΤΑ διαθέσιμη online

Η «Συγκατοίκηση» του Κ. ΒΗΤΑ διαθέσιμη online
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ένα μοναδικό οπτικοακουστικό θέαμα από το 2013, έρχεται στις οθόνες μας...

28 Απριλίου 2020

Ο K.BHTA, o Κορνήλιος Σελαμσής, το ARTéfacts ensemble, 20 μουσικοί και η Θεοδώρα Μπάκα «συγκατοίκησαν» στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης το 2013. Το ARTéfacts Ensemble αντικαθιστά τους υπολογιστές του Κωνσταντίνου Βήτα με τον φυσικό ήχο των ακουστικών οργάνων σε μια γοητευτική επανασύνθεση μιας εικοσάχρονης μουσικής διαδρομής.

Η σπάνια αυτή συμβίωση αναβιώνεται εδώ και λίγες ημέρες από το κανάλι της Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο YouTube (δείτη την παρακάτω). 

Όταν ο Κ. Βήτα κυκλοφόρησε τις δικές του “Transformations”, μεταμόρφωσε τις μελωδίες του Μάνου Χατζιδάκι. Σε μια συνέντευξή του είχε πει τα εξής: «Δεν με ενδιέφερε να κάνω επανεκτελέσεις όσο να ξύσω επιφάνειες, να δημιουργήσω μουσικούς τοίχους και μανιέρες, να απομονώσω το πρώτο υλικό και να το τοποθετήσω σε άγνωστο περιβάλλον». Δέκα χρόνια αργότερα συμβαίνει το ίδιο, αλλά αντιστρόφως: Κάποιοι άλλοι, με παρεμφερείς απόψεις πάνω στην τέχνη των αναδιατυπώσεων, μετασχηματίζουν τις δικές του συνθέσεις.

Το ARTéfacts ensemble, από το 2007, έχει κάνει αισθητή την παρουσία του με αξιόλογες εμφανίσεις σε φεστιβάλ, πολυχώρους, θέατρα και ωδεία. Αποτελείται από κορυφαίους σολίστ της νεότερης γενιάς, που είναι όλοι τους δεξιοτέχνες, μέλη ορχηστρών και συνόλων, φίλοι, συμμέτοχοι κοινών αναζητήσεων πολύ μακριά από αναχρονιστικά πρωτόκολλα κλασικής τυπολατρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σκηνοθετούν έως και τα διαλείμματα! Τις ενορχηστρώσεις αυτής της παραγωγής υπογράφει ο Κορνήλιος Σελαμσής. Ιδανική η επιλογή ενός γνώστη της σύγχρονης μουσικής αλλά και της δισκογραφίας του Κ. Βήτα.

Οι μουσικοί του ARTéfacts ensemble αναδημιουργώντας ελεύθερα τα θέματα του Κ. Βήτα, παίζουν τη μουσική που αγαπούν. Και το εννοούν.