Η Σατανερί, απόψε σε livestreaming

Η Σατανερί, απόψε σε livestreaming
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η ξεκαρδιστική οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη όπως παρουσιάστηκε πέρυσι από την Εθνική Λυρική Σκηνή

28 Απριλίου 2020

"Ο Ανδρέας, απογοητευμένος από την κατάντια που τον έχει ρίξει η τιμιότητά του, ζητά από τον Σατανά να έρθει και να τον πάρει… όπως και γίνεται. Για να πειστεί ο Σατανάς πως ο Ανδρέας θα είναι όντως πιστός ακόλουθός του, τον οδηγεί πρώτα στον Παράδεισο, ώστε να κρίνει ο ίδιος τι προτιμά. Στον Παράδεισο όμως η ζωή δεν είναι τόσο παραδεισένια: η αιωνιότητα περνά μόνο με νηστεία και προσευχή, κάτι που κάνει αρκετούς από τους κατοίκους του να αποζητούν την Κόλαση και να φύγουν από εκεί μαζί με τον Ανδρέα. Στην Κόλαση πια, όλοι ανακαλύπτουν τις χαρές της αμαρτίας και ο Ανδρέας επισφραγίζει την πίστη του στον Σατανά κλέβοντας το ταμείο όπου εργάζεται".

Το καυστικό χιούμορ του Θεόφραστου Σακελλαρίδη, δημιουργού του Βαφτιστικού, της δημοφιλέστερης ελληνικής οπερέτας, δεν χαρίζεται σε κανέναν. Κάτι σαν διεστραμμένη διασκευή του Φάουστ από την ανάποδη, η οπερέτα Σατανερί είναι ένα ηθοπλαστικό έργο που εξαίρει ανερυθρίαστα την… υπεροχή της κόλασης έναντι του παραδείσου και προκρίνει, εξίσου τολμηρά και ειρωνικά με το Μαχαγκόννυ, τα οφέλη της σύγχρονης ανηθικότητας έναντι της παραδοσιακής ηθικής.

Η παράσταση, σε μουσική διεύθυνση Χαράλαμπου Γωγιού και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ευκλείδη και Δημήτρη Δημόπουλου, αποκατέστησε για πρώτη φορά την αυθεντική ενορχήστρωση του 1930.

Τον ρόλο του Σατανά ερμηνεύει η Μυρτώ Μποκολίνη και του Ανδρέα ο Δημήτρης Ναλμπάντης. Μαζί τους, καταξιωμένοι αλλά και νεότεροι πρωταγωνιστές: Βασίλης Δημακόπουλος, Γιάννης Κάβουρας, Μαρία Κατριβέση, Κωστής Ρασιδάκις, Πάνος Ζυγούρος, Χριστίνα Ασημακοπούλου, Αλίνα Κοτσοβούλου.

Συμμετέχει το φωνητικό σύνολο chórεs υπό τη μουσική διεύθυνση της Μαρίνας Σάττι και 18μελές μουσικό σύνολο.

Θα μεταδοθεί από το www.nationalopera.gr απόψε στις 20.00 και θα παραμείνει στη σελίδα για 30 ώρες. Παράλληλη μετάδοση στη Facebook page της ΕΛΣ.

Η παράσταση, μαγνητοσκοπήθηκε στις 19 Μαΐου 2019 στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ