Επίδομα ανεργίας έξι μηνών για τους καλλιτέχνες ζήτησαν Μποφίλιου και Δρογώσης από το ΥΠΠΟ

Επίδομα ανεργίας έξι μηνών για τους καλλιτέχνες ζήτησαν Μποφίλιου και Δρογώσης από το ΥΠΠΟ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο Στάθης Δρογώσης έγραψε στο facebook τι συζητήθηκε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη καλλιτεχνών και υπουργείου

29 Απριλίου 2020

«Η επιτροπή του υπουργείου Υγείας είναι εκείνη που παίρνει τις τελικές αποφάσεις», τόνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρωμανωλάκης στους εκπροσώπους της τέχνης κατά τη διάρκεια της σημερινής τηλεδιάσκεψης διάρκειας 3,5 ωρών.

Σύμφωνα με τον Στάθη Δρογώση, ζήτησαν μαζί με την Νατάσσα Μποφίλιου να δοθεί επίδομα ανεργίας έξι μηνών σε όλους τους εργαζόμενους του πολιτισμού.

Ο Στάθης Δρογώσης, ο οποίος συμμετείχε ως εκπρόσωπος της ΕΔΕΜ έγραψε στο facebook:

«Ο γενικός γραμματέας άκουσε τα αιτήματα του κάθε κλάδου. Δεν εκπροσωπήθηκαν όμως όλοι. Δεν υπήρχε εκπρόσωπος των ηθοποιών των μουσικών και των τεχνικών. Ούτε των χορευτών. Θα γίνουν κι άλλες διασκέψεις μας είπαν με τα σωματεία του κάθε κλάδου.

Το υπουργείο δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Μας είπαν ότι για το κλείσιμο της δουλειάς μας αποφασίζει η επιτροπή του υπουργείου υγείας. Το ξέραμε αυτό. Επίσης το υπουργείο δεν γνωρίζει ακόμα αν θα γίνουν οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.

Σημείωσε όλα τα αιτήματα (ειδικά και γενικά)

Σε αυτό που συμφωνήσαμε όλοι ήταν: α) αν επιτραπούν τελικά οι παραστάσεις και οι συναυλίες στην πλειοψηφία τους δεν θα είναι βιώσιμες (με 50% των εισιτηρίων).Οπότε, θα πρέπει οι δήμοι ή οι περιφέρειες να βοηθήσουν αγοράζοντας συναυλίες ή θεάματα.

β) Αν απαγορευτούν οι συναυλίες (μέχρι το τέλος του 2020) και οι παραστάσεις, να επιδοτηθούν οι διοργανωτές και οι εργαζόμενοι .

Η Νατάσσα κι εγώ, ζητήσαμε άμεσα να δοθεί επίδομα ανεργίας τουλάχιστον για 6 μήνες σε όλους τους εργαζόμενους του πολιτισμού. Μας ρώτησαν με ποια κριτήρια και απαντήσαμε ότι πρέπει να γίνει διαβούλευση με το υπουργείο εργασίας για να βρούμε κάποια όρια ενσήμων κτλ.

Αναγνωρίσαμε ότι η «μαύρη» εργασία δυστυχώς πετάει έξω αρκετούς καλλιτέχνες.

Εκπροσωπούσαμε ΟΣΔ (οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης) και συζητήσαμε πολύ για αυτό αλλά η ομάδα αυτή δεν ασχολείται με αυτά τα θέματα.

Δεν θα βγει δελτίο Τύπου και θα γίνουν κι άλλες συναντήσεις.

Προσωπική μου γνώμη. Πρέπει να γίνει μαζικό το αίτημα για το επίδομα. Δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσουν κανονικά για πάνω από ένα χρόνο οι μουσικές σκηνές και τα θέατρα. Θα γράψω πιο αναλυτική ενημέρωση αύριο γιατί έχω συναυλία σήμερα».