Κάντο όπως η Αυστρία

Κάντο όπως η Αυστρία
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού λόγω κακής διαχείρισης των συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού

15 Μαΐου 2020

Μόλις τέσσερις μήνες διήρκησε η θητεία της Γενικής Γραμματέος για τον Πολιτισμό (υπουργού Πολιτισμού στην ουσία) της Αυστρίας, Ulrike Lunacek, η οποία παραιτήθηκε σήμερα μετά από σφοδρή κριτική που ασκήθηκε στην κυβερνητική αντίδραση έναντι του τομέα Πολιτισμού εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.

Η Lunacek που προέρχεται από το κόμμα των Πρασίνων, δήλωσε σε τηλεοπτικό της μήνυμα ότι «ανοίγει το δρόμο για κάποιον που παρ' ελπίδα θα πετύχει περισσότερα από εμένα σε αυτήν την κατάσταση κρίσης», παραδεχόμενη ότι το ξέσπασμα της πανδημίας λίγο αφότου ανέλαβε τον υπουργικό θώκο δεν της επέτρεψε να υλοποιήσει τα φιλόδοξα κυβερνητικά σχέδια για τον πολιτισμό.

Η παραίτηση της Lunacek έρχεται λίγες ημέρες αφότου οι διεθυντές των θεάτρων επιτέθηκαν στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι δεν παρουσίασε ένα χρνοδιάγραμμα για την άρση των απαγορευτικών μέτρων, ούτε σαφείς κανόνες για την ασφάλεια των παραστάσεων, ενώ σκηνοθέτες, μουσικοί και άλλοι άνθρωποι κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι αγνοεί τις οικονομικές τους ανάγκες που δημιούργησε η πανδημία.

Σημειώνεται ότι η Lunacek, αναφέρθηκε στην ένδεια την οποία αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι του πολιτισμού πολλοί από τους οποίους δεν έχουν χρήματα ούτε για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

«Η κατάσταση αυτή είναι ανάξια για μία από τις πλουσιότερες χώρες στον κόσμο», είπε κατά την παραίτησή της και ζήτησε αύξηση των εκτάκτων κονδυλίων αρωγής των ανθρώπων του πολιτισμού λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και μακροπρόθεσμα την εγκαθίδρυση πολιτικής δίκαιων αμοιβών για τους επαγγελματίες του χώρου.