Γ. Κουμεντάκης: Το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να κλείσουμε τη Λυρική

Γ. Κουμεντάκης: Το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να κλείσουμε τη Λυρική
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ μιλώντας στον Αθήνα 9.84 παρουσίασε το πρόγραμμα του καλοκαιριού αλλά και των επόμενων μηνών

04 Ιουνίου 2020

20 καινούργιες παραγωγές και 111 παραστάσεις σε 70 αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ελλάδα, προγραμματίζει η Εθνική Λυρική Σκηνή στο πλαίσιο του νέου θεσμού του υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ Γιώργος Κουμεντάκης τόνισε ότι «το υπουργείο επιχειρεί να ενεργοποιήσει τους εποπτευόμενους φορείς του και να “διακτινίσει” τον σύγχρονο πολιτισμό με δράσεις μέσα στους αρχαιολογικούς χώρους και τους ανοιχτούς χώρους των Μουσείων».

Για αυτό το εγχείρημα, πρόσθεσε, θα εργαστούν περισσότεροι από 700 καλλιτέχνες και τεχνικοί και περίπου 500 άτομα από τις τοπικές κοινότητες, οι οποίοι θα διευκολύνουν το έργο της παραγωγής όπως ταξιθέτριες, οδηγοί κλπ.

 

Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 18 Ιουλίου με το ρεσιτάλ στη Ρωμαϊκή Αγορά ,συνοδεία της ορχήστρας της Λυρικής Σκηνής που διευθύνει ο Λουκάς Καρυτινός. Σολίστ θα είναι η διεθνούς φήμης μεσόφωνος Ανίτα Ρατσβελισβίλι.

Επίσης, θα πραγματοποιηθεί ένα αφιέρωμα στα 70 χρόνια από τον θάνατο του Θεόφραστου Σακελαρίδη με δύο οπερέτες, τις παραστάσεις «Θέλω να δω τον Πάππα» και «Χαλιμά».

«Στο νέο πρόγραμμα της Λυρικής υπάρχει ένα αφιέρωμα με πέντε ξεχωριστές συναυλίες στον Μίκη Θεοδωράκη. Αμέσως μετά, όλοι μαζί, θα γιορτάσουμε τα γενέθλια του Μίκη, τα 95 χρόνια του, στις 29 Ιουλίου στο Θησείο», είπε ο Γιώργος Κουμεντάκης. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι «η  Λυρική Σκηνή τιμά για τα επόμενα τρία χρόνια τον Μίκη Θεοδωράκη, με την ίδια αγάπη και την ίδια προσοχή που καταθέσαμε και στον Μάνο Χατζιδάκι».

Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται ακόμα και «μια παρουσίαση του σημαντικού έργου του Χατζιδάκι ,"Τα παράλογα", το οποίο θα παρουσιαστεί μαζί με τις άλλες εκδηλώσεις που έχει σχεδιάσει η Λυρική Σκηνή για το 2021 και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση».

Όπως αποκάλυψε τον «Ιούλιο θα ανακοινώσουμε το πρόγραμμά μας μέχρι τον Δεκέμβριο και από τον Σεπτέμβριο και μετά θα ανακοινώσουμε όλο το πρόγραμμα του 2021. Παράλληλα, έχουμε ξεκινήσει και το ψηφιακό Φεστιβάλ, το πρώτο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουλίου και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πραγματοποιηθούν αρκετά ,για να μείνει ο Οργανισμός "ζωντανός" και για να μπορέσουν και εκτός Λυρικής αρκετοί καλλιτέχνες να εργαστούν, στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων».

«Το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να κλείσουμε τη Λυρική»

«Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να μη μείνει νεκρή αυτή η περίοδος. Το πιο εύκολο πράγμα θα ήταν να κλείσουμε τη Λυρική. Εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο», σημείωσε ο κ. Κουμεντάκης εκφράζοντας την εκτίμησή στην κ. Μενδώνη. «Η υπουργός Πολιτισμού,την οποία και εκτιμώ πολύ, κάνει εξαιρετική δουλειά, ενεργοποιείται με τον καλύτερο τρόπο και είναι πάντα μπροστά από τα γεγονότα.

Ο θεσμός "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός", σύμφωνα με την κ. Μενδώνη θα συνεχίσει να υπάρχει και τα επόμενα χρόνια. Σε αυτές τις μεγάλες παραγωγές παράγεται ένα πολύτιμο καλλιτεχνικό έργο. Με αυτό τον τρόπο και μέσω αυτών των εκπληκτικών χώρων επικοινωνούμε τον πολιτισμό μας" ανέφερε και επισήμανε "τα έξοδα των εκδηλώσεων θα καλύψει το υπουργείο Πολιτισμού

Θα πραγματοποιήσουμε ένα γκαλά μονοδών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, η θεματολογία των οποίων θα προέρχεται από την αρχαιοελληνική μυθολογία και την ελληνική λογοτεχνία. Έχουμε ένα ρεσιτάλ του περίφημου τραγουδιστή Δημήτρη Πλατανιά, ο οποίος θα δώσει ρεσιτάλ τον Αύγουστο στο Κάστρο της Καλαμάτας, της ιδιαίτερης πατρίδας του».