«Διαφάνεια στην αστυνομία τώρα»

«Διαφάνεια στην αστυνομία τώρα»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ανοιχτή επιστολή που συνυπογράφουν δεκάδες άνθρωποι της μουσικής προς την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

09 Ιουνίου 2020

Καθώς συνεχίζονται στις ΗΠΑ -και όχι μόνο- οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις για τη δολοφονία του George Floyd από αστυνομικούς στη Μινεάπολη, το ζήτημα της αστυνομικής βίας και ατιμωρησίας έρχεται στο προσκήνιο μετ' επιτάσεως.

Σε ανοιχτή επιστολή που υπογράφεται από δεκάδες ανθρώπους της μουσικής βιομηχανίας (τραγουδιστές, συνθέτες, μουσικούς, μάνατζερ, παραγωγούς, κλπ) προς την Πολιτεία της Νέας Υόρκης (η οποία έγινε θέατρο μερικών από τις πιο βίαιες δράσεις της αστυνομίας) ζητείται να αλλάξει ένας νόμος ο οποίος ουσιαστικά διασφαλίζει ότι οι αστυνομικοί μπορούν να δρουν ανεξέλεγκτα.

Πρόκειται για τον νόμο 50-Α, ο οποίος απαγορεύει τη δημοσιοποίηση των φακέλων αξιολόγησης αλλά και πειθαρχικών ερευνών για άνδρες της αστυνομίας και, ως εκ τούτου, αποκλείει τη διαφάνεια σε οιαδήποτε περίπτωση πολίτες στραφούν κατά των αστυνομικών.

Η επιστολή, που υπογράφεται μεταξύ άλλων από τους Rihanna, Nas, Billie Eilish, Ariana Grande, Migos, Megan Thee Stallion, Meek Mill, Future, Post Malone κ.ά., αναφέρει:

Θρηνούμε τη δολοφονία του George Floyd και τον απαράδεκτο χαμό της ζωής τόσων πολλών μαύρων πριν από αυτόν. Πρέπει να λογοδοτούν αυτοί που παραβιάζουν τον όρκο να προστατεύουν και να υπηρετούν και να υπάρξει δικαιοσύνη για όσους πέφτουν θύματα της βίας τους.

Ένα απαραίτητο βήμα είναι να υπάρχει πρόσβαση στα πειθαρχικά αρχεία των αστυνομικών. Ο νόμος της Νέας Υόρκης 50-Α μπλοκάρει την πλήρη διαφάνεια, καλύπτοντας ιστορικό αστυνομικής παραβατικής συμπεριφοράς από τον δημόσιο έλεγχο και κάνοντας δύσκολη την απόδοση δικαιοσύνης και την μεταρρύθμιση. Ως εκ τούτου, πρέπει να καταργηθεί αμέσως.

Δεν αρκεί να αλλάξει. Αυτό το τεράστιο εμπόδιο στο δρόμο για τη δικαιοσύνη υπάρχει για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα και πρέπει να εξαφανιστεί πλήρως. Δεν πρόκειται για κακή εφαρμογή του νόμου. Ούτε για απαράδεκτη διεύρυνσή του. Είναι αυτός καθαυτός ο νόμος που μπλοκάρει την παροχή κρίσιμων πληροφοριών στην αναζήτηση της λογοδοσίας.

Μας ικανοποιεί ότι ο Κυβερνήτης (σ.σ. Άντριου Κουόμο) δήλωσε ότι ο 50-Α δεν πρέπει να απαγορεύει τη δημοσιοποίηση πειθαρχικών φακέλων, όμως αυτό, ξεκάθαρα, δεν είναι αρκετό. Ο 50-Α έχει χρησιμοποιηθεί πολύ συχνά στο παρελθόν και, χωρίς την κατάργησή του, θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται για να μπλοκάρει τη δικαιοσύνη.

Με την επανέναρξη των εργασιών του νομοθετικού σώματος αυτή την εβδομάδα, καλούμε τα μέλη του να αναγνωρίσουν τη συγκυρία, να κάνουν ένα αποφασιστικό, θαρραλέο και ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση αυτού του συστημικού προβλήματος και να καταργήσουν άμεσα τον 50-Α.