Βίντεο ντοκουμέντο από το 1929 ανακάλυψε το Αρχείο της ΕΡΤ

Βίντεο ντοκουμέντο από το 1929 ανακάλυψε το Αρχείο της ΕΡΤ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τόσο σπάνιο φιλμ είχαν πολλά-πολλά χρόνια να βγάλουν στη Δημόσια Τηλεόραση.

09 Ιουνίου 2020

Με τον τρόπο αυτό το Αρχείο της ΕΡΤ συμμετέχει στον σημερινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Αρχείων. Ετσι, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει για πρώτη φορά διαδικτυακά αυτό το τεκμήριο μοναδικής αξίας, μια βωβή ταινία επικαίρων με θέμα τα εγκαίνια της λειτουργίας των λαϊκών αγορών το 1929, στην Αθήνα, όπου καταγράφονται εικόνες από τις αθηναϊκές γειτονιές του μεσοπολέμου. Το Θησείο, όπου πραγματοποιείται η τελετή εγκαινίων της πρώτης λαϊκής αγοράς με την παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, η Κυψέλη, η συνοικία Μακρυγιάννη, το Παγκράτι και οι Αμπελόκηποι.

Είναι λοιπόν ένα σπάνιο φιλμ, διάρκειας 15', με κινηματογραφικές λήψεις που μαρτυρούν όψεις της οικονομικής και κοινωνικής ζωής εκείνης της εποχής: τα πλανόδια επαγγέλματα στις υπαίθριες αγορές των πόλεων, τα πωλούμενα είδη, τους χωμάτινους κεντρικούς δρόμους, τα αυτοκίνητα, τη μόδα της εποχής, τα νεοκλασικά σπίτια που δεν υπάρχουν πια, τη μόδα της εποχής, τα έκπληκτα βλέμματα των απλών ανθρώπων μπροστά στον φακό αλλά και πρόσωπα της κοσμικής Αθήνας.

Περιέχονται πλάνα από τα επίσημα εγκαίνια της πρώτης λαϊκής αγοράς που έγινε στην πλατεία του Θησείου, με την παρουσία του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου, στις 18 Μαΐου 1929. Σύμφωνα με τον ημερήσιο τύπο της εποχής, από τις 6 το πρωί κατέφθασαν οι λαχανοπαραγωγοί Κολοκυνθούς, Αγ. Άννης, Αγίου Σάββα, Ασπροπύργου κ.ά. ώσπου η πλατεία καταλήφθηκε από τους πωλητές και τα πρόχειρα παραπήγματα γεμάτα με ποικίλα εμπορεύματα: είδη κηπουρικής, οπωρολαχανικά και εδώδιμα είδη, σταφίδες, ζυμαρικά, ζάχαρη, τυριά, αυγά, λάδι, κάσες με σαπούνι κ.ά. Παρουσιάζονται εικόνες από το συγκεντρωμένο πλήθος και την προσέλευση των επισήμων, μεταξύ των οποίων παρίστανται ο δήμαρχος της Αθήνας Σπυρίδων Πάτσης με το δημοτικό συμβούλιο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Παν. Βουρλούμης, που διακρίνονται στα πλάνα, επίσης οι υπουργοί Εσωτερικών Κων. Ζαβιτσιάνος και Γεωργίας Ιω. Κανναβός, οι διευθυντές των Αστυνομιών Αθηνών και Πειραιώς και τα συμβούλια των Επαγγελματικών και Εμπορικών Επιμελητηρίων.