Μια ημέρα γεμάτη μουσική στην ΕΡΤ3 και τον 9,58 FM

Μια ημέρα γεμάτη μουσική στην ΕΡΤ3 και τον 9,58 FM
Ακολουθήστε μας στο Google news

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής.

17 Ιουνίου 2020

Την ερχόμενη Κυριακή 21/06 τόσο η τηλεόραση όσο και το «εναλλακτικό» ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 θα μεταδίδουν προγράμματα που αφορούν τη μουσική, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ειδικά το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ξεκινά το αφιέρωμά του από την Ελληνική παράδοση και την όπερα, και επεκτείνεται μέχρι τους Beatles και τον John Lee Hooker, ενώ και ο 9,58 FM θα έχει εκπομπές αφιερωματικού χαρακτήρα για 7 ώρες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ΕΡΤ3:

08:00 «Οι μουσικές νουβέλες του Θωμά Μπακαλάκου»
Μια επιλογή από μουσικές νουβέλες, μοντέρνα οργανικά έργα μουσικής δωματίου, εμπνευσμένα από το δημοτικό τραγούδι, καθώς και για ένα έργο του Νίκου Σκαλκώτα.

10:10 «Ελλήνων Δρώμενα»
Εστιάζει στα «ηχητικά τοπία» και ερευνά τον κόσμο της μουσικής. Στο επεισόδιο με τίτλο «Μουσική Ακρόαση» μουσικοσυνθέτες, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς και θεραπευτές απαντούν σε ερωτήματα όπως «Γιατί έχουμε ανάγκη την μουσική;», «Τι είναι η μουσική ψυχολογία;», «Τι είναι η μουσικοθεραπεία;» κ.ά.

11:00 «Σύγχρονοι Παραδοσιακοί Μουσικοί»
Από το αρχείο της ΕΡΤ3. Παρουσιάζει παλαιότερους και νεότερους μουσικούς που ασχολούνται με την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου σε καλλιτεχνικό αλλά και σε ερευνητικό επίπεδο, που δίνουν νέα διάσταση στη μουσική παράδοση με μια δική τους προσέγγιση.

12:00 «Μια απίθανη μαέστρος»
Παρουσιάζει τη ζωή και το έργο της Mirga Grazinytė-Tyla που κατατάσσεται ανάμεσα στους σημερινούς αστέρες της κλασσικής μουσικής.

13:00 «Το υπέροχο Βασίλειο του Πάπα Αλαέβ»
Μια μοντέρνα σεξπηρική ιστορία για μια θρυλική Τατζικιστανή-Ισραηλινή μουσική οικογένεια, υπό τον έλεγχο του χαρισματικού πατριάρχη Πάπα Αλαέβ.

14:30 «Κάθε Τόπος και Τραγούδι»
Ο Γιώργος Μελίκης μας ξεναγεί στο Κρατερό με την «Μπάντα της Φλώρινας των αδελφών Βαλκάνη» και στο Εθνικό με τα «Χάλκινα Ηχοχρώματα».

15:30 «Σύγχρονη Παραδοσιακή Μουσική»
Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στη ρεμπέτικη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης, που παραμένει ζωντανή και οφείλει την ύπαρξή της τις τελευταίες δεκαετίες στα επαγγελματικά εγχειρήματα των μουσικών της.

16:30 «Ο δρόμος με τους πιανίστες»
Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγή Βελγίου-Αργεντινής, μας οδηγεί σε μια μικρή οδό στις Βρυξέλλες όπου, σε δυο πανομοιότυπα κτίρια δίπλα-δίπλα, ζουν η διάσημη πιανίστρια Μάρτα Άρχεριτς και η οικογένεια Τιέμπο-Λέχνερ που φημίζεται για τους πιανίστες παιδιά-θαύματα.

18:00 «Ο άνθρωπος πίσω από τους Beatles»
Η ιστορία ενός πολυσχιδούς καλλιτέχνη, του Κλάους Βούρμαν, εξαιρετικού μπασίστα με σημαντική δισκογραφία και γραφίστα με πολλά εύσημα, ο οποίος, το 1960, φοιτητής της Καλών Τεχνών τότε, συναντά για πρώτη φορά τους Beatles στο Αμβούργο.

19:00 «Eurovisions»
Η ματιά κάθε χώρας για τον διεθνή διαγωνισμό. Οι Σκανδιναβοί και οι Ανατολικοευρωπαίοι λατρεύουν τον διαγωνισμό, ενώ οι Γάλλοι και οι Βρετανοί αμφιταλαντεύονται. Χρόνο με τον χρόνο, όμως, η διοργάνωση συνεχίζει να σημειώνει τις μεγαλύτερες τηλεθεάσεις παγκοσμίως.

20:30 «O Yanni στο Ηρώδειο»
Η συναυλία αυτή το 1993 ήταν εκείνη που εκτίναξε την καριέρα του Yanni καθώς κυκλοφόρησε σε δίσκο και βίντεο, πουλώντας εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

22:00 «Volume»
Σε αυτό το επεισόδιο η εκπομπή παρουσιάζει τους Grikanta, με τις Ταραντέλλες και τους Γκρεκάνικους σκοπούς τους, που μας μεταφέρουν στους ρυθμούς της παραδοσιακής μουσικής της Κάτω Ιταλίας.

23:00 «...Με επίσημο ένδυμα»
Ο Σταμάτης Κραουνάκης συμπράττει με την Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση της αρχιμουσικού Λίζας Ξανθοπούλου. Το πρόγραμμα της παράστασης περιλαμβάνει ενορχηστρώσεις ειδικά φτιαγμένες γι’ αυτήν τη βραδιά από τον Στέφανο Ντιναπόγια.

00:30 «John Lee Hooker, αυτή είναι η ιστορία μου»
Βιογραφικό ντοκιμαντέρ του σπουδαίου τζαζίστα.

Και οι εκπομπές του 9,58 FM, που θα έχουν αφιερώματα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής:

12:00-14:00 Άννα Γιαννακίδου / Μαριάννα Καλαϊτζή
14:00-15:00 «Τα παιδιά αγκαλιάζουν τη γη»
Απόσπασμα από τον μαθητικό διαγωνισμό ραδιοφωνικού μηνύματος με τίτλο «Κάν’το ν’ ακουστεί».
20:00-22:00 Πάρις Παρασχόπουλος
22:00-00:00 Πία Μπακογιώργου