6 εκατομμύρια δολάρια για την κιθάρα του Kurt Cobain

6 εκατομμύρια δολάρια για την κιθάρα του Kurt Cobain
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πουλήθηκε σε Αυστραλό επιχειρηματία μετά από δημοπρασία του οίκου Julien’s

21 Ιουνίου 2020

Ποσό ρεκόρ συγκέντρωσε η κιθάρα του Kurt Cobain με την οποία είχε παίξει στη συναυλία MTV Unplugged των Nirvana το 1993. Όπως ανακοίνωσε ο οίκος Julien’s, η κιθάρα πουλήθηκε προς 6 εκατ. δολάρια στον Αυστραλό επιχειρηματία Peter Freedman ιδρυτή της εταιρείας Røde Microphones, ο οποίος ήταν και παρών στη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο Μπέβερλι Χιλς.

Martin D-18E

Η κιθάρα Martin D-18E, είχε κατασκευαστεί το 1953 από την αμερικανική εταιρεία μουσικών οργάνων Martin και θεωρείται σπάνιο  μοντέλο καθώς υπάρχουν μόνο 302 αντίγραφα, ενώ είχε γίνει και τροποποίηση καθώς ο Cobain ήταν αριστερόχειρας.

 «Αυτή η σημαντική κιθάρα έχει κερδίσει τη δίκαιη θέση της στην ιστορία του ροκ ως το όργανο που έπαιζε ένας από τους πιο σημαντικούς μουσικούς και προσωπικότητα του ροκ σε μια από τις πλέον αξιομνημόνευτες ζωντανές εμφανίσεις όλων των εποχών», είπε ο διευθυντής του οίκου δημοπρασιών Darren Julien.

Ο αγοραστής πάντως δήλωσε ότι σκοπεύει να εκθέσει την κιθάρα σε πολλές χώρες ανά την υφήλιο.

Σύμφωνα με το nme, μαζί με την κιθάρα πουλήθηκε και η θήκη της, στην οποία ο Cabain είχε βάλει ένα διαφημιστικό του άλμπουμ Fell the Darkness (1990) του συγκροτήματος Poison Idea. Μέσα στη θήκη υπάρχει ένα μισοχρησιμοποιημένο πακέτο χορδών για την κιθάρα, τρεις πένες και «ένα σουέντ σακουλάκι για ναρκωτικά».

Για την ιστορία, η πιο ακριβή κιθάρα που είχε πουληθεί ήταν Fender Stratocaster, με το όνομα “Black Strat", την οποία χρησιμοποιούσε ο David Gilmour των Pink Floyd. Ο Gilmour την είχε πουλήσει τον Ιούνιο του 2019 μέσω του οίκου δημοπρασιών Christie’s προς 3,975 εκατ. δολάρια και τα χρήματα πήγαν σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Στα τέλη Οκτωβρίου πωλήθηκε προς 334.000 δολάρια και η λαδί ζακέτα που φορούσε ο Cobain στο MTV Unplugged, επίσης από τον οίκο Julien’s.