Ετοιμοι να ματαιώσουν στο Ηρώδειο συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις

Ετοιμοι να ματαιώσουν στο Ηρώδειο συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ούτε καν στα πιο απλά, αλλά απολύτως ουσιώδη, δεν βοηθά τον πολιτισμό, το κράτος.

09 Ιουλίου 2020

Την ώρα λοιπόν που τους δίνουν 2.000 θέσεις στο Ηρώδειο (το 46% της χωρητικότητας) δεν τους ζητούν το αντίστοιχο ενοίκιο αλλά περισσότερα χρήματα. Αντί να παίρνουν 11.000 ευρώ (αντιστοιχεί στο 46% των 24.000 ευρώ που είναι το κόστος του ενοικίου του Ωδείου Ηρώδου του Αττικού για μία βραδιά) ζητούν 15.000 ευρώ ενώ χρεώνουν και ποσοστά πάνω από κάποιο ποσό.

Κανονικά θα έπρεπε να το δίνουν εντελώς δωρεάν το θέατρο αυτό το καλοκαίρι, όχι να ζητούν και χρήματα. Οπως κάνει στην Τεχνόπολη ο Δήμος Αθηναίων και στο Βεάκειο ο Δήμος Πειραιά καλύπτοντας και τον εξοπλισμό. 

Άλλα τους έλεγε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και άλλα κάνει τελικά

Και δεν είναι μόνο αυτό. Ενώ η υπουργός Πολιτισμού είχε δεσμευτεί ότι με απόφασή της δεν θα χρεωθεί το φετινό καλοκαίρι το παράβολο ΤΑΠ, τελικά το χρεώνουν. «Με απόφασή μου το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων δεν θα ζητά το τίμημα για την παραχώρηση του χώρου» έλεγε σε συνέντευξή της η Λίνα Μενδώνη, στις 24 Μαΐου, αλλά προφανώς ήταν λόγια του αέρα που γρήγορα ξεχάστηκαν.

 

Επιστολή στο υπουργείο Πολιτισμού από διοργανωτές συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων

«Η δέσμευσή σας ότι λόγω της μεγάλης ζημίας που υπέστη ο κλάδος, δεν θα επιβαρυνθούμε με το παράβολο των 3000+ ΦΠΑ για το ταμείο αρχαιολογικών πόρων, ώθησε αρκετούς από τα μέλη τόσο του ΠΣΔΠΕ και των ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ να προχωρήσουν σε οικονομική μελέτη για πραγματοποίηση παραγωγής, δεδομένης και της πιο διευρυμένης χωρητικότητας την οποία ορίσατε» λένε οι διοργανωτές συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων στη σημερινή επιστολή τους στην υπουργό Πολιτισμού.

Και συνεχίζουν: «Ο μέγιστος αριθμός 2000 θέσεων για το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού αντιστοιχεί κάτω από το 50% της χωρητικότητας του μνημείου και στην περίπτωση κατά την οποία δεν αντιστοιχεί αναλογικά το ποσοστό χωρητικότητας σε αντίστοιχη μείωση του ενοικίου καθίσταται επαχθής η οποιαδήποτε παραγωγή. Η ταλαιπωρία και η οικονομική ζημία που έχουμε υποστεί ως κλάδος ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψη και για πολλούς συναδέλφους η ζημία είναι μη αναστρέψιμη. Παρακαλούμε να μεσολαβήσετε στο Ελληνικό Φεστιβάλ για μείωση του ενοικίου των 15000+ΦΠΑ στο αναλογικό με τη χωρητικότητα ενοίκιο και χωρίς επιπλέον ποσοστά, που είναι και το δίκαιο για τις τρέχουσες συνθήκες».

Εξηγούν μάλιστα κλείνοντας την επιστολή τους πως αν δεν εισακουσθούν, θα ματαιώσουν άμεσα τις εκδηλώσεις τους: «Μετά λύπης μας αύριο που είναι η καθοριστική ημερομηνία εάν δεν έχουμε τις συγκεκριμένες οικονομικές ελαφρύνσεις θα αποχωρήσει από τις παραγωγές Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου το μεγαλύτερο μέρος των μουσικών και θεατρικών παραγωγών».