Μιρέλα Πάχου: «Λέω ναι στη σύγχρονη προσέγγιση ενός παραδοσιακού τραγουδιού»

Μιρέλα Πάχου: «Λέω ναι στη σύγχρονη προσέγγιση ενός παραδοσιακού τραγουδιού»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η τραγουδοποιός, γράφει στο loaded.gr με αφορμή τη διασκευή ενός τραγουδιού αλλά και την καλοκαιρινή συνεργασία της με τον Βαγγέλη Γερμανό

13 Ιουλίου 2020

«Αρχικά θα ήθελα να σας συστηθώ. Ονομάζομαι Μιρέλα Πάχου και είμαι μουσικός, τραγουδοποιός, δικηγόρος και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στη Νομική Αθηνών. Όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά. 

Θα ήθελα επίσης να σας συστήσω ένα τραγούδι. Έχει τίτλο «Χορέψετε» και είναι διασκευή ενός πολύ αγαπημένου παραδοσιακού τραγουδιού, που τα τελευταία χρόνια ποτέ δε λείπει από τις παραστάσεις μου. Πρόκειται για μια σύγχρονη προσέγγιση με δυτικές αναφορές και με επίκεντρο το ακορντεόν, αλλά πάντα με αγάπη και βαθύ σεβασμό προς την παράδοση.

Η επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού ήταν σχεδόν μονόδρομος σε μια εποχή που το ζητούμενο είναι η αισιοδοξία, η χαρά και -γιατί όχι;- ο χορός μέχρι τελικής πτώσης. Με την έννοια αυτή, η φράση «Χόρεψε και μη φοβάσαι» μεταφέρει με υπέροχη λιτότητα ένα μήνυμα εμπιστοσύνης και ελπίδας.

Λέω ναι στη σύγχρονη προσέγγιση ενός παραδοσιακού τραγουδιού, γιατί θεωρώ ότι η πολιτιστική παράδοση έχει δυναμικό χαρακτήρα. Αν η μία διάσταση του πολιτιστικού φαινομένου είναι η συνέχεια στο χώρο και το χρόνο, η άλλη είναι η ικανότητά του να δέχεται και να αφομοιώνει επιδράσεις και επιρροές. Και επίσης λέω ναι, γιατί προσωπικά μιλώντας, γνώρισα, αγάπησα και θαύμασα πολλά παραδοσιακά τραγούδια μέσα από τις επανεκτελέσεις και τις διασκευές τους.

Θα ήθελα ακόμα να μοιραστώ τη χαρά της συμμετοχής μου σε μια υπέροχη «κρουαζιέρα για δύο», που ταξιδεύει με τραγούδια σε νησιά, παραλίες αλλά και σε μέρη όπου για να φτάσεις δε χρειάζεσαι πλοίο: Άμφισσα, Πετροχώρι Μεσσηνίας, Λελέικα Υπάτης, Λουτράκι, Λιμένι, Αμφιλοχία, Γιάννενα, Φλώρινα, Κοζάνη, Αθήνα και έπεται συνέχεια. Να πω πόσο χαρούμενη νιώθω που μοιράζομαι τη σκηνή με τον Βαγγέλη Γερμανό. Να μιλήσω για την τεράστια εκτίμηση στο πρόσωπο του, τη μεγάλη καλλιτεχνική διαδρομή του, και βέβαια τα τραγούδια του, που τόσο πολύ αγαπήσαμε.  

Θα ήθελα τέλος να ευχηθώ αυτό το τόσο ξεχωριστό καλοκαίρι να είμαστε όλοι καλά. Να είμαστε χαρούμενοι, πολύ προσεκτικοί και αισιόδοξοι. Τηρώντας όλους τους περιορισμούς και τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν για τα καλλιτεχνικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους, να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε και να τραγουδάμε».