Από τον Κώστα Καρυωτάκη στον Μάνο Ελευθερίου, στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Από τον Κώστα Καρυωτάκη στον Μάνο Ελευθερίου, στο Δεύτερο Πρόγραμμα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αφιερώματα από εκπομπές του σταθμού στη μνήμη τους.

21 Ιουλίου 2020

Και σήμερα και αύριο το «έντεχνο» δημόσιο ραδιόφωνο θα γεμίσει με μουσικές και ιστορίες από δύο μεγάλες μορφές των γραμμάτων και κατ' επέκταση του πενταγράμμου. Η αρχή θα γίνει απόψε στις 19.00 με τις «Αδέσποτες Νότες» να μεταδίδουν για μια ώρα μόνο μελοποιημένα ποιήματα του Κώστα Καρυωτάκη, με αφορμή τα 92 χρόνια από τον θάνατό του, με καλεσμένη την καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Θάλεια Ιερωνυμάκη. Στην εκπομπή θα ακουστούν τραγούδια από τη Λένα Πλάτωνος, τη Σαββίνα Γιαννάτου, τον Μίκη Θεοδωράκη, τους Magic De Spell, τα Υπόγεια Ρεύματα κ.ά.

Αύριο η μέρα θα είναι αφιερωμένη στον Μάνο Ελευθερίου, για τα δύο χρόνια από τότε που «έφυγε» από τη ζωή. Από τις 18.00 εως τις 20.00 οι «Αδέσποτες Νότες» θα παίξουν στην πρώτη τους ώρα τραγούδια που έχει γράψει ο Μάνος Ελευθερίου για πρόσωπα που τον συγκίνησαν, μαζί με στοιχεία από την ανέκδοτη αυτοβιογραφία του. Στην δεύτερη ώρα ο Μιχάλης Γελασάκης θα έχει καλεσμένη στο στούντιο του Δεύτερου Προγράμματος την Λιλή Ελευθερίου, ζωγράφο και αδερφή του Μάνου Ελευθερίου, η οποία θα μοιραστεί με τους ακροατές του σταθμού άγνωστες ιστορίες της με τον μεγάλο ποιητή και στιχουργό.

Αργότερα, από τις 22.00 εως τις 23.00, ο Νίκος Αϊβαλής σε μουσική επιμέλεια του Σιδερή Πρίντεζη παρουσιάζει αποσπάσματα από το κείμενο του Μάνου Ελευθερίου «Γέρος Χορευτής» σε θεατρική απόδοση, ενώ ο ίδιος θα ακουστεί στο ποίημά του «Και σε θυμάμαι ντυμένος Άμλετ» και στα «Θεατρικά προγράμματα» με μουσική Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Επιπλέον θα παίξουν τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου ερμηνευμένα από τον Γιώργο Νταλάρα, την Ελένη Τσαλιγοπούλου, τους Σπείρα Σπείρα, τον Κώστα Μακεδόνα, την Θεοδώρα Μπάκα κ.ά.