«Μια υβριδικότητα στον πολιτισμό, στη διεκδίκηση, στη μουσική»

«Μια υβριδικότητα στον πολιτισμό, στη διεκδίκηση, στη μουσική»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, γράφει στο loaded.gr με αφορμή τη συμμετοχή του στην «Κιβωτό του Νώε» στη Μικρή Επίδαυρο

26 Ιουλίου 2020

Πώς τραγουδά κανείς τις επιθυμίες και τους φόβους του; Πόσο «φύση» και πόσο «πνεύμα» είναι ο άνθρωπος; Πώς επιδρά η συνύπαρξη με τα ζώα, πόσο μας απελευθερώνει;

Από τα πιο δυναμικά ελληνικά σχήματα λυρικού θεάτρου, η Ομάδα Ραφή επανέρχεται στο Φεστιβάλ Αθηνών, μαζί με την πρωτοποριακή ομάδα περφόρμανς Nova Melancholia, αυτή τη φορά στη Μικρή Επίδαυρο, με το μπαρόκ κομψοτέχνημα του Σικελού Μικελάντζελο Φαλβέττι «Η κιβωτός του Νώε». Το ορατόριο του τολμηρού ιερωμένου, που ανεβαίνει πρώτη φορά στην Ελλάδα, προκάλεσε σάλο στην εποχή του καθώς, αντί βιβλικών προσώπων, πρωταγωνιστούν στοιχεία της φύσης: το νερό, η φωτιά, ο αέρας.

Ο κόντρα τενόρος Νίκος Σπανάτης, έχει αναλάβει το ρόλο της «Θείας Δίκης» στην παράσταση στις 31 Ιουλίου και την 1η Αυγούστου.

Με αφορμή τη συμμετοχή του στην παράσταση γράφει στο loaded.gr

«Η γνωστή και δραστήρια «Ομάδα Ραφή» παρουσιάζει στο φετινό Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου το μπαρόκ διαμάντι - performance «Η Κιβωτός του Νώε» του Φαλβέττι, πλαισιωμένη από τους Nova Melacholia: τον Βασίλη Νούλα και τον  Κώστα Τζημούλη, που έχουν αναλάβει τη διασκευή, τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά, τα κοστούμια και τους φωτισμούς και τους ανατρεπτικούς δεξιοτέχνες Μιχάλη Σιγανίδη και Χάρη Λαμπράκη, όπου αυτοσχεδιάζουν με ήχους ετερόκλητους και με δυναμικές μοναδικές με το μπαρόκ ensemble που συμπληρώνεται από εξαίρετους καλλιτέχνες, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου και τσεμπαλίστα Πάνου Ηλιόπουλου.

Στο έργο ερμηνεύω τη «Θεία Δίκη», έναν ρόλο απαιτητικό και ενδιαφέροντα για τη φωνή μου ως κόντρα τενόρος, βιβλικής υπόστασης και μάλιστα στον πρόλογο της «Κιβωτού», δίνοντας μια γεύση αρχαίας τραγωδίας, παρεμβαίνοντας επιτακτικά με οργή και θυμό στην ιστορία του σύμπαντος, καλώντας τα στοιχεία της φύσης να υπακούσουν στις διαταγές μου, για τη σκληρή και δίκαιη τιμωρία της ασεβούς και ανυπάκουης ανθρωπότητας.

Οι πρωταγωνιστές του μπαρόκ διαμαντιού – performance είναι κυρίως τα τέσσερα στοιχεία της φύσης: το νερό, η φωτιά, ο αέρας και η γη όπου ερμηνεύονται από αγαπημένους τραγουδιστές - performers, όπως τον τενόρο Γιάννη Φίλια στο ρόλο του Νώε και της Φωτιάς, την υψίφωνο Λητώ Μεσσήνη στους ρόλους του Νερού και της Ανθρώπινης Φύσης, τον βαθύφωνο Γιώργο Ρούπα να ερμηνεύει τον Θεό και τον Θάνατο και τη μεσόφωνο Αναστασία Κότσαλη στους ρόλους της Ραδ και του Αέρα.

Η σκηνοθεσία του έργου προβληματίζει με επίκαιρα μηνύματα, και θέτει ερωτήματα όπως, ποιες αξίες οφείλουμε να υπερασπιστούμε και ποια απειλούμενα «είδη» πρέπει να σώσουμε πάση θυσία στη δική μας κιβωτό. Μια υβριδικότητα στον πολιτισμό, στη διεκδίκηση, στη μουσική. Το ουράνιο τόξο μετά τον τρομακτικό κατακλυσμό δεν φαντάζει απλά οφθαλμαπάτη χωρίς τόπο, αλλά μια ζωντανή ελπίδα της αξίωσης ενός ειρηνικού και πολύχρωμου κόσμου».

 

Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Εισιτήρια ΕΔΩ

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί και στο Φεστιβάλ Δωδώνης