Έφυγε ο «σκληρός» παραγωγός Martin Birch

Έφυγε ο «σκληρός» παραγωγός Martin Birch
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αν ακούγατε hard rock από τη δεκαετία του 70 και εντεύθεν, είναι αδύνατο να μην έχετε ακούσει δίσκο του.

10 Αυγούστου 2020

Πέθανε το βράδυ της Κυριακής, σε ηλικία 71 ετών, ο Βρετανός μουσικός παραγωγός, Martin Birch, ο οποίος είχε βάλει τη σφραγίδα του στη hard rock μουσική από τη δεκατία του '70, κάνοντας παραγωγή σε ιστορικούς δίσκους συγκροτημάτων όπως οι Deep Purple, οι Wishbone Ash, οι Rainbow, οι Whitesnake, αλλά και αργότερα οι Iron Maiden, οι Black Sabbath, οι Blue Öyster Cult, και δεκάδες άλλα ονόματα της ροκ μουσικής.

Ο Birch γεννήθηκε το 1948 στο Σάρεϊ της Βρετανίας και αρχικά εργάστηκε ως ηχολήπτης σε στούντιο για συγκροτήματα όπως οι Fleetwood Mac και οι Wishbone Ash, με τους οποίους ηχογράφησε το περίφημο «Argus».

Επίσης, δούλεψε ως ηχολήπτης και εν συνεχεία και συμπαραγωγός, για τα περίφημα άλμπουμ της δεκαετίας του '70 των Deep Purple και των Rainbow, ενώ υπέγραψε και το τερατωδώς επιτυχημένο «Slide It In» των Whitesnake.

Από το 1981 ως και το 1992 ήταν ο παραγωγός par excellence των Iron Maiden, σχεδόν άτυπο μέλος του συγκροτήματος, ενώ το 1980 και το 1981 ηχογράφησε τα ιστορικά «Heaven and Hell» και «The Mob Rules» των Black Sabbath, κατόπιν παρότρυνσης του Ronnie Dio που τότε ήταν τραγουδιστής στο συγκρότημα.

Βασικό χαρακτηριστικό του Birch ήταν ο εξαιρετικά καθαρός και «ζωντανός» ήχος των δίσκων που ηχογραφούσε, καθώς και το «λαμπερό midrange» που αποτελούσε το σήμα κατατεθέν του.

Περιττεύει να αναφερθεί ότι δεν υπάρχει έστω και ένα από τα ονόματα με τα οποία ο Birch συνεργάστηκε που να μην εξέφρασε τη θλίψη του για το θάνατό του.