Σταύρος Ξαρχάκος, ένας μουσικός Θεός επί Γης

Σταύρος Ξαρχάκος, ένας μουσικός Θεός επί Γης
Ακολουθήστε μας στο Google news

Νιώθουμε ευτυχείς, τυχεροί, πολύ τυχεροί, που μπορούμε και βλέπουμε τον Σταύρο Ξαρχάκο ακόμα στη σκηνή.

09 Σεπτεμβρίου 2020

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Διότι είναι ένας από τους πυλώνες του ελληνικού τραγουδιού και είναι απολύτως ενεργός και δραστήριος. Και τον ζούμε κι εμείς. Τώρα. Στο παρόν.
Χθες το βράδυ στο Ηρώδειο, στο αραιό εκ των πραγμάτων Ηρώδειο, παρουσίασε το γνωστό πρόγραμμα των τελευταίων μηνών, μία αναφορά στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Με αφιέρωμα στους πέντε μεγαλύτερους συνθέτες μας. Βαμβακάρης, Τσιτσάνης, Μίκης, Χατζιδάκις και, φυσικά, Ξαρχάκος. Να το λοιπόν το ελληνικό τραγούδι με τις πέντε κολώνες του.

Χθες την παράσταση την έκλεψε ο... Βαμβακάρης, Σε άλλες περιπτώσεις, σε άλλες συναυλίες που τον έχω δει, αναδεικνύονται οι άλλοι. Θυμάμαι τελευταία φορά στο Gazarte η κορύφωση ήρθε στο μέρος με τη μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Και μία άλλη φορά προσκυνούσαν όλοι τον Τσιτσάνη.

Ο Ξαρχάκος έχει και κάτι ακόμα στο οποίο είναι μοναδικός: είναι ο καλύτερος ενορχηστρωτής που υπάρχει και με διαφορά από τον δεύτερο. Οι διασκευές του είναι το κάτι άλλο. Σαν να αποκαλύπτει εκ νέου τα τραγούδια. Σαν να τους βγάζει κρυμμένο υλικό. 

Χθες έκανε και μία απαραίτητη αλλαγή στο πρόγραμμα μια και δεν υπήρχε διάλειμμα. Ξεκίνησε με Τσιτσάνη και Θεοδωράκη, συνέχισε με Χατζιδάκι, για να τελειώσει με Βαμβακάρη και Ξαρχάκο.

Οσο για το Ηρώδειο, τα γνωστά. Ολα αυτά που κάνουν τις συναυλίες από τα πιο ασφαλή μέρη για να βρεθεί κανείς. Αποστάσεις, οργάνωση, προγραμματισμός και μάσκες καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης.

Συνηθίζεται μια χαρά η μάσκα. Αυτό που δεν συνηθίζεται με τίποτε στο Ηρώδειο είναι η απαρχαιωμένη συνήθεια να μην σε αφήνουν να τραβήξεις φωτογραφίες με το κινητό τηλέφωνο. Μοιάζει αστείο πια με τα social media να σαρώνουν. Τι λογική είναι αυτή πλέον; Πείραζε να βγάλουμε φωτογραφίες και βίντεο τον Ξαρχάκο; Θα αστειεύεστε φυσικά.