«Η σημαντικότητα της τέχνης υποτιμήθηκε γι ακόμη μία φορά»

«Η σημαντικότητα της τέχνης υποτιμήθηκε γι ακόμη μία φορά»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι ΤΑΚΙΜ, μιλούν στο loaded.gr, με αφορμή τη συναυλία τους στο Βεάκειο στις 14 Σεπτεμβρίου.

11 Σεπτεμβρίου 2020

Δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις πάει σε συναυλία των ΤΑΚΙΜ και να μην έχεις θαυμάσει το ταλέντο και την δεξιοτεχνία τους. Το συγκρότημα που μετράει πλέον είκοσι χρόνια πορείας, ετοιμάζεται για μία μεγάλη συναυλία στο Βεάκειο στις 14 Σεπτεμβρίου. Ο Θωμάς Κωνσταντίνου μίλησε εκ μέρους των ΤΑΚΙΜ στο loaded.gr για το live της ερχόμενης Δευτέρας, την πορεία του συγκροτήματος, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται οι συναυλίες αλλά και την στάση της Πολιτείας απέναντι στους καλλιτέχνες το τελευταίο διάστημα.

Στην Αφροδίτη Παπακαλού

To «Περιπλανώμενο» στις 14 Σεπτεμβρίου καταλήγει στον Πειραιά. Τι θα μας διηγηθεί;

Η περιπλάνηση είναι η συνεχής κίνηση που μας κρατάει ζωντανούς και ενωμένους, μεταφορικά και κυριολεκτικά. Οι Τακίμ «περιπλανιόμαστε» είκοσι χρόνια τώρα για να φτάσουμε στο σημείο να διηγούμαστε σήμερα μουσικά την ίδια τη ζωή μας.

Μία ζωή έντονη, με χαρές και λύπες και σίγουρα με πολλές και πολύτιμες εμπειρίες, μουσικές και μη.

Θα μας μιλήσετε για το σχήμα αλλά και για τους καλεσμένους της βραδιάς;

Το σχήμα που αποτελείται από τους Αλέξανδρο Αρκαδόπουλο (κλαρίνο) ,Πάνο Δημητρακόπουλο (κανονάκι), Γιώργο Μαρινάκη (βιολί), Θωμά Κωνσταντίνου (ούτι), Κώστα Μερετάκη (κρουστά) και Γιάννη Πλαγιαννάκο (μπάσο) θα συμπράξει επί σκηνής με την εξαιρετική ερμηνεύτρια Κατερίνα Παπαδοπούλου και τον Γιάννη Νιάρχο σε μία συναυλία εφ’ όλης της ύλης, σε μία στιγμή που έχουμε όλοι πραγματικά ανάγκη να συναντηθούμε και να διασκεδάσουμε παρέα μετά από ένα τόσο δύσκολο καλοκαίρι.

Η συναυλία - όπως συμβαίνει και σε όλες τις εκδηλώσεις, θα διεξαχθεί κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες (μάσκες, αποστάσεις κλπ). Πώς βιώνετε από την πλευρά σας την όλη κατάσταση;

Είναι τέτοια η χαρά μας όταν μπορούμε να παίξουμε μουσική, που οι μάσκες και τα μέτρα είναι σα να μην υπάρχουν. Η ανάγκη των ανθρώπων για ψυχαγωγία είναι τόσο σημαντική και δεν επηρεάζεται από δύσκολες συνθήκες.

Άνθρωποι του πολιτισμού καταδικάζουν τη στάση της Πολιτείας απέναντι στους εργαζόμενους του χώρου την περίοδο της πανδημίας. Θεωρείτε ότι έγιναν οι σωστές κινήσεις;

Θεωρούμε πως υποτιμήθηκε η σημαντικότητα της τέχνης για μία ακόμα φορά.

Δεν πρόκειται απλώς για έναν κλάδο εργασίας που σταμάτησε να λειτουργεί αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους άνεργους, αλλά για ένα σημαντικό κομμάτι του κύκλου της ζωής που διακόπηκε βίαια αναίτια και ύποπτα και του οποίου οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των ανθρώπων θα φανούν δυστυχώς στη συνέχεια.

Το να επιλέγεις αυθαίρετα πίσω από ένα κλειστό γραφείο ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει φαντάζει σκοτεινό και επικίνδυνο, θυμίζοντας εποχές που η ανθρωπότητα θέλει να ξεχάσει και μάλιστα από τη στιγμή που ο χώρος του πολιτισμού ήταν ο πρώτος που με πειθαρχία και σοβαρότητα τήρησε τα μέτρα.

Πηγαίνοντας στο παρελθόν, πώς και πότε αρχίζει το ταξίδι για τους ΤΑΚΙΜ;

Το ταξίδι των Τακίμ ξεκίνησε πίσω στο 2001 όταν τρείς φίλοι αποφάσισαν να παίζουν τη μουσική που τους αρέσει πραγματικά. Η παρέα μεγάλωσε, έζησε,  ερωτεύτηκε, παντρεύτηκε και έκανε παιδιά αλλά είναι ακόμα εδώ με τον ίδιο ενθουσιασμό για τη μουσική και την συν-εργασία!

Η σύνθεση της ομάδας παραμένει ίδια;

Η σύνθεσή των Τακίμ, πέρα από κάποιες μικρές αλλαγές παραμένει ίδια όλα αυτά τα χρόνια. Έχουμε μάθει ο ένας την ανάσα του άλλου και αυτό δεν αλλάζει εύκολα.

Στην παράδοση χωράνε πειραματισμοί;

Στην παράδοση η ουσία είναι αυτό που μετράει και όχι το περιτύλιγμα. Όταν δεν «πειράζουμε» δομικά στοιχεία της τότε η ουσία δεν αλλοιώνεται. Είναι ακριβώς σαν τη γεύση ενός αγαπημένου φαγητού. Όπως και να το σερβίρεις η γεύση και η αίσθηση της πληρότητας είναι αυτό που αναζητάς και όχι τα περιφερειακά. Οι πειραματισμοί είναι για να μη βαριόμαστε.

CALEXICO και Eric Burdon: Τι έχετε να διηγείστε από αυτές τις συνεργασίες;

Δύο συνεργασίες σταθμός για τους Τακίμ και ακόμα μία απόδειξη της μοναδικότητας και ικανότητας της ελληνικής μουσικής να προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε περιβάλλον με τρόπο δημιουργικό χωρίς ταμπέλες και μουσικο-λογισμούς.

Τόσο οι αμερικανοί Calexico όσο και ο Βρεττανός Eric Burdon, αγκάλιασαν αυτό που κάνουμε και σεβάστηκαν απόλυτα τα όρια μας με το αποτέλεσμα να φαντάζει εντελώς φυσικό, σαν να παίζαμε μαζί χρόνια.

Στις συναυλίες σας βλέπουμε και ανθρώπους της νέας γενιάς. Πιστεύετε ότι οι νέοι «το έχουν» με την παράδοση;

Οι νέοι δεν μασάνε ούτε τα λόγια τους ούτε και τις επιλογές τους , οι οποίες θα έπρεπε να είναι για όλους μας «οδηγός» σε ό, τι πράττουμε.

Το ρεύμα (και όχι η μόδα) της εποχής μας δείχνει πως οι νέοι αναζητούν τις απαντήσεις τους στο αυθεντικό και στο ουσιώδες και όχι στα περίτεχνα και γεμάτα φτιασίδια «προϊόντα» της σύγχρονης μουσικής βιομηχανίας.

Οι νέοι υποσυνείδητα ανακάλυψαν ξανά τη μουσική και τους χορούς των Ελλήνων και τη σημαντικότητα που αυτοί έχουν για την ποιότητα της ζωής τους.

Αν σας ζητούσαμε να περιγράψετε τους ΤΑΚΙΜ, τι θα λέγατε;

Ζωντάνια, χαρά, εκρηκτικότητα, χιούμορ και ομαδικό πνεύμα.

Όσοι θέλετε να βρεθείτε στη συναυλία των ΤΑΚΙΜ μπορείτε να λάβετε μέρος στο διαγωνισμό του loaded.gr στο Instagram

Λεπτομέρειες για τη συναυλία ΕΔΩ