«Για όλους τους ανθρώπους που χάνουν τις πατρίδες τους, αυτές που είναι από χώμα κι εκείνες της καρδιάς»

 «Για όλους τους ανθρώπους που χάνουν τις πατρίδες τους, αυτές που είναι  από χώμα κι εκείνες της καρδιάς»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Οι Nto Diesi γράφουν στο loaded.gr με αφορμή το νέο τους τραγούδι «Προσφυγικό»

30 Σεπτεμβρίου 2020

Πριν λίγες ημέρες, το δίδυμο των Nto Diesi, η ερμηνεύτρια Πένυ Ραμαντάνη και ο κιθαρίστας και συνθέτης Δημήτρης Νίτης, παρουσίασαν το νέο τους digital single που κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group, με τίτλο «Προσφυγικό».

Το τραγούδι οπτικοποιήθηκε με αφορμή το συγκλονιστικό σκίτσο του Παλαιστίνιου πολιτικού σκιτσογράφου, πρόσφυγα  από τη Συρία, Mahmoud Salameh αφιερωμένο στα παιδιά που χάθηκαν στις θάλασσες του κόσμου.

Για το πώς έφτασαν στη δημιουργία του τραγουδιού οι Nto Diesi σημειώνουν στο loaded.gr:

«Ήταν Οκτώβρης του ’19 και η πρώτη μας ζωντανή εμφάνιση για το Φθινόπωρο στην Καλαμάτα, όταν έχοντας δει μια φωτογραφία, κόλλησε στο μυαλό μου μια φράση: «Πίκρα που έχει». Ήταν η εικόνα ενός ανθρώπου που έβγαινε από τη θάλασσα κρατώντας αγκαλιά σε κάθε χέρι από ένα παιδί. Στο βλέμμα του μπορούσες να αντικρίσεις όλη την απόγνωση, την απώλεια, αυτή την αδιανόητη δυστυχία που κατατρέχει τους αδύναμους αυτού του κόσμου σε όλη την ανθρώπινη ιστορία. Το βλέμμα του ανθρώπινου πόνου που είναι πάνω από την οικονομική κατάσταση, τη φυλή, το φύλο. Το βλέμμα του ανθρώπινου πόνου που είναι και το δικό μου βλέμμα, αν είμαι άνθρωπος.

Το τραγούδι ίσως δεν μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, ούτε να τον εξιλεώσει, μπορεί μόνο να τον περιγράψει, να του κάνει συντροφιά, να τον παρηγορήσει, σε κάποιες στιγμές να τον ενώσει και να θυμίσει ότι κάτω απ’ τον ουρανό είμαστε όλοι ίδιοι και τα δάκρυα έχουν την ίδια γεύση σε όλα τα μάτια.

Κατά τη διάρκεια της μέρας και μέχρι να τελειώσει εκείνη η εμφάνιση, είχε ολοκληρωθεί η πρώτη γραφή του τραγουδιού αυτού και λίγους μήνες μετά ξεκινήσαμε την ενορχήστρωσή του. Παράλληλα, μέσα από το διαδίκτυο γνωρίσαμε εντελώς τυχαία το έργο του εξαιρετικού σκιτσογράφου/δημιουργού ταινιών κινουμένων σχεδίων/γραφίστα από τη Συρία Mahmoud Salameh, που εκφράζει με τόση ευαισθησία και τόσο ουσιαστικά τα ανθρωπιστικά ζητήματα.

Του ζητήσαμε την άδεια να χρησιμοποιήσουμε για το video το συγκεκριμένο έργο του, το παιδί που συμβολίζει όλα εκείνα τα παιδιά που δεν κατάφεραν να φτάσουν στην στεριά, που η ανθρωπότητα δε τους επέτρεψε να βιώσουν την ομορφιά του κόσμου. Όταν με χαρά μάς την έδωσε αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την κυκλοφορία του, πάντα από το Ogdoo Music Group».

Το τραγούδι «Προσφυγικό» κυκλοφορεί ψηφιακά από το Ogdoo Music Group και βρίσκεται σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες.

 



Στην ίδια κατηγορία