Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: Η κυβέρνηση στοχοποιεί το δικαίωμα του λαού στον πολιτισμό

Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: Η κυβέρνηση στοχοποιεί το δικαίωμα του λαού στον πολιτισμό
Ακολουθήστε μας στο Google news

«Ο πρωθυπουργός έδειξε την διασκέδαση, την ψυχαγωγία τον πολιτισμό ως την βασική αιτία διασποράς της πανδημίας».

02 Νοεμβρίου 2020

Ως ένα «ιδιότυπο lockdown του ελεύθερου χρόνου», χαρακτηρίζει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αναστολή λειτουργίας της εστίασης αλλά και όλων των πολιτιστικών εκδηλώσεων.

«Ο κύριος πρωθυπουργός έδειξε την διασκέδαση, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό ως την βασική αιτία διασποράς της πανδημίας«, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

«Προφανώς τα εργοστάσια τροφίμων σε όλη την Βόρεια Ελλάδα έγιναν εστίες υπερμετάδοσης επειδή οι εργαζόμενοι διασκέδαζαν, έπιναν και χόρευαν στην δουλειά τους. Για το πρώτο γηροκομείο επίσης μας είπαν πως το κακό ξεκίνησε από έναν εργαζόμενο ο οποίος είχε πάει σε συναυλία τις προηγούμενες μέρες. Φαίνεται πως αυτή η συναυλία είχε πρωτοφανή επιτυχία γιατί τις επόμενες μέρες ένα σωρό γηροκομεία σε όλη την χώρα αποδείχτηκαν εστίες μετάδοσης», τονίζεται μεταξύ άλλων.

Ο Σύλλογος ζητά «μέτρα στήριξης για όλους τους εργαζόμενους στον πολιτισμό καθώς και τη λειτουργία όλων των χώρων πολιτισμού, διασκέδασης και ψυχαγωγίας με τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για τους εργασιακούς χώρους».

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου

Το προχθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση θα πάει μέχρι τέλους την διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο τις «αντοχές της οικονομίας». Σε απλά ελληνικά θα συνεχίσει να παίζει στον τζόγο το δικαίωμα του λαού στην υγεία, την εργασία, τον πολιτισμό, την διασκέδαση ιεραρχώντας την ανάγκη στήριξης της οικονομίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Η ουσία των μέτρων που εξαγγέλθηκαν είναι ένα ιδιότυπο lockdown του ελεύθερου χρόνου, στο οποίο οι εργαζόμενοι είναι ελεύθεροι να δουλεύουν αλλά όχι να έχουν κοινωνική ζωή. Μπορούμε να συνωστιζόμαστε μια χαρά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους δουλειάς, οι μαθητές στα σχολεία, οι άρρωστοι στα νοσοκομεία, αλλά είναι επικίνδυνο να βρεθούμε με τους ίδιους ανθρώπους, με τα ίδια μέτρα ασφαλείας σε ένα θέατρο, μια συναυλία, ή σε ένα σπίτι, ενώ καταντά εγκληματικό αν βρεθούμε σε ένα σωματείο, σε μια διαδήλωση ή μια απεργία…

Ο κύριος πρωθυπουργός έδειξε την διασκέδαση, την ψυχαγωγία, τον πολιτισμό ως την βασική αιτία διασποράς της πανδημίας. Προφανώς τα εργοστάσια τροφίμων σε όλη την Βόρεια Ελλάδα έγιναν εστίες υπερμετάδοσης επειδή οι εργαζόμενοι διασκέδαζαν, έπιναν και χόρευαν στην δουλειά τους. Για το πρώτο γηροκομείο επίσης μας είπαν πως το κακό ξεκίνησε από έναν εργαζόμενο ο οποίος είχε πάει σε συναυλία τις προηγούμενες μέρες. Φαίνεται πως αυτή η συναυλία είχε πρωτοφανή επιτυχία γιατί τις επόμενες μέρες ένα σωρό γηροκομεία σε όλη την χώρα αποδείχτηκαν εστίες μετάδοσης. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο οι ηλικιωμένοι τρόφιμοι να έκαναν πάρτι με αλκοόλ και τσιφτετέλια επάνω στα τραπέζια…

Η αλήθεια είναι πως η κυβέρνηση και τα επιτελεία της έκατσαν και μέτρησαν τι τους κοστίζει περισσότερο. Έβαλαν στη ζυγαριά ποιος κλάδος της οικονομίας είναι πιο κερδοφόρος σε αυτή τη φάση και είδαν πως η «πρωινή ζώνη εργασίας» είναι πιο σημαντική από τον κλάδο της διασκέδασης και των πολιτιστικών παραγωγών.

Ο προφανής βιασμός της πραγματικότητας απαιτείται για να στηριχθεί η βασική γραμμή της κυβέρνησης, δηλαδή πως το κράτος έχει κάνει το καθήκον του, πρέπει και ο κόσμος να αναλάβει την ατομική του ευθύνη.

Βέβαια ο κύριος πρωθυπουργός έκανε και μια παραχώρηση. Άφησε στην άκρη το παραμύθι της «ετοιμότητας του ΕΣΥ» και παραδέχτηκε, έστω και έμμεσα, αυτό που «ο κόσμος το ‘χει τούμπανο», δηλαδή ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει φτάσει ήδη σε οριακά σημεία λειτουργίας. Όμως αυτό δεν είναι αρκετό για να αλλάξουν οι κυβερνητικές προτεραιότητες, αφού σύμφωνα με τα λόγια του κυρίου πρωθυπουργού «αν η ζωή αποτελεί ύψιστη αξία, είναι η οικονομία που πρέπει να μείνει όρθια για να υπηρετεί την ζωή». Μέσα σε αυτή την πρόταση συμπυκνώνεται η βαρβαρότητα του συστήματος που έχει θεό το κέρδος. Η κυνική ομολογία πως ο σιδερένιος νόμος του κέρδους, το απόλυτο κριτήριο της οικονομίας, είναι και το μέτρο με το οποίο μετρούν τις ζωές μας, τα δικαιώματά μας. Και αυτό δεν είναι απλώς η γνώμη του σημερινού πρωθυπουργού ή της κυβέρνησης αλλά ο θεμέλιος λίθος του οικοδομήματος που ονομάζεται Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτού του «μεγάλου σπιτιού των λαών της Ευρώπης», και όλων των αριστερών, δεξιών και ακροδεξιών λιβανιστηριών της.

Γιατί μέσα σε 8 μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας δεν πήραν ουσιαστικά μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ; Γιατί δεν πήραν μέτρα για την αντιμετώπιση του συνωστισμού σε νοσοκομεία, σχολεία, μέσα μαζικής μεταφοράς, εργασιακούς χώρους; Γιατί και σήμερα ακόμα αρνούνται ακόμα και να αναγνωρίσουν αυτή την απλή αλήθεια και επιμένουν στο απίστευτο παραμύθι πως για την ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας φταίνε αυτοί που δεν φοράνε σωστά τις μάσκες τους;

Η κυβέρνηση στοχοποιεί το δικαίωμα του λαού στον πολιτισμό, στην διασκέδαση και την ψυχαγωγία γιατί αυτό βολεύει το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, και ταυτόχρονα αποτελεί προπομπό της επίθεσης απέναντι στα κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Ήδη το επιτελείο του Υπουργείου Εργασίας χτυπάει υπερωρίες για να ετοιμάσει τον νέο συνδικαλιστικό νόμο με τον οποίο θα απαγορεύεται η απεργία, ενώ ήδη απαγορεύεται η διαδήλωση.

Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν για την στήριξη του κόσμου που μένει χωρίς δουλειά και εισόδημα είναι ακόμα πιο αποσπασματικά και ανεπαρκή σε σχέση με την άνοιξη και αυτό γιατί σήμερα πολύ λιγότεροι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν με κάποια σύμβαση. Χαρακτηριστικά για τους εργαζόμενους στα ωδεία που στην συντριπτική πλειονότητα δουλεύουν για 50-100 ευρώ το μήνα, δεν προβλέπεται στήριξη.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Οργανώνουμε την πάλη για:

  • Καθολικά μέτρα στήριξης για το σύνολο των εργαζόμενων του κλάδου χωρίς προϋποθέσεις και για όλο το διάστημα της πανδημίας. Να ενταχθούν όλοι όσοι είναι καταγραμμένοι στο ΕΡΓΑΝΗ, με 5 ένσημα από τις αρχές του 2019. Να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στα Ωδεία, καθώς και οι εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών
  • Αναστολή πληρωμών σε Τράπεζες, ΔΕΚΟ, Εφορία. Να σταματήσουν οι απειλές για πλειστηριασμούς, κατασχέσεις λογαριασμών. Κανένα σπίτι χωρίς νερό-ρεύμα-τηλέφωνο-διαδίκτυο, κανένα σπίτι χωρίς εισόδημα.
  • Απαιτούμε να λειτουργήσουν οι χώροι του πολιτισμού και της διασκέδασης, της εστίασης με τα ίδια υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν για τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους.
  • Άμεσα μέτρα για την ενίσχυση του ΕΣΥ σε όλες τις βαθμίδες, από την πρωτοβάθμια φροντίδα μέχρι τις ΜΕΘ . Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων και κλάδων (γιατροί, νοσηλευτές, προσωπικό καθαριότητας κ.λ.π.) Όχι στην μετατροπή του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με πύκνωση των δρομολογίων, στα σχολεία με αποσυμφόρηση των τάξεων.
  • Όλα τα παραπάνω σημαίνουν γενναία αύξηση των αντίστοιχων δαπανών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η ζωή και η υγεία του λαού δεν κοστολογούνται και δεν μπαίνουν στο ζύγι των αναγκών της οικονομίας.
  • Αυστηρός έλεγχος στους εργοδότες για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και υγιεινής στους χώρους εργασίας, ειδικά στους μεγάλους.
  • Να παρθούν πίσω, να μην κατατεθούν τα απαράδεκτα νομοσχέδια που καθιερώνουν την 10-ωρης εργάσιμη ημέρα, της τηλε-εργασίας, για το χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία και την συνδικαλιστική δράση.

Καλούμε τους συναδέλφους να συσπειρωθούν ακόμα πιο μαζικά στο σωματείο. Δικός μας δρόμος δεν είναι η απογοήτευση και η παραίτηση αλλά η ανυποχώρητη πάλη για όσα μας αξίζουν. Καλούμε σε συσκέψεις ανά χώρο εργασίας (ωδεία, εστίαση, νυχτερινά κέντρα) για την καλύτερη προετοιμασία αγωνιστικής απάντησης στα σχέδια της κυβέρνησης:

  • Πέμπτη 5 Νοέμβρη, 12 π.μ. σύσκεψη για τους εργαζόμενους στην εστίαση και τους μικρούς χώρους
  • Δευτέρα 9 Νοέμβρη 10 π.μ. σύσκεψη για τους εργαζόμενους στα Ωδεία και την ιδιωτική εκπαίδευση
  • Σύσκεψη για τους εργαζόμενους στα νυχτερινά κέντρα που θα ανακοινωθεί σύντομα ενώ διερευνούμε την δυνατότητα συσκέψεων για τους μουσικούς που δουλεύουν σε πιο εξειδικευμένους χώρους (τζαζ, ροκ, παραδοσιακή μουσική κ.λ.π.). Κάθε συνάδελφος μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά με την συμμετοχή, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του.

Προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός, ζητάμε από τους συναδέλφους που επιθυμούν να συμμετάσχουν στις συσκέψεις να μας ενημερώσουν προκαταβολικά ώστε εάν μαζευτεί μεγάλος αριθμός συμμετοχών να σπάσει σε δεύτερη σύσκεψη. Επίσης όσοι συνάδελφοι δεν μπορούν την ώρα ή την μέρα αλλά επιθυμούν να έρθουν άλλη μέρα να επικοινωνήσουν με το σωματείο.