Ο ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

Ο ΜΙΛΤΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παραβρεθήκαμε (εμείς του e-tetradio.gr) στην πρεμιέρα του Μίλτου Πασχαλίδη την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου. Το μαγαζί ήταν ασφυκτικά γεμάτο και ο «Κρητικός» τραγουδοποιός από την Καλαμάτα και συνεργάτης μας, εδώ στο site, μάς αποζημίωσε και με το παραπάνω...

23 Φεβρουαρίου 2010Παραβρεθήκαμε (εμείς του e-tetradio.gr) στην πρεμιέρα του Μίλτου Πασχαλίδη την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου στην κεντρική σκηνή του Σταυρού του Νότου. Το μαγαζί ήταν ασφυκτικά γεμάτο και ο «Κρητικός» τραγουδοποιός από την Καλαμάτα και συνεργάτης μας, εδώ στο site, μάς αποζημίωσε και με το παραπάνω, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τον καινούργιο του δίσκο με τίτλο «Ξένιος. Η Κρήτη εντός μου».

Ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψεις την πραγματική δυναμική ενός δίσκου είναι να τον ακούσεις, αν γίνεται, ζωντανά. Με αυτή τη λογική παραβρέθηκα προχθές στο Σταυρό του Νότου, έχοντας φροντίσει να ενημερωθώ από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τo περιεχόμενo του νέου δίσκου του Μίλτου Πασχαλίδη, χωρίς όμως – επίτηδες – να τον έχω αγοράσει για να τον ακούσω.

Tο πρόγραμμα ήταν πολύ καλό. Ο Μίλτος Πασχαλίδης εμφανίζει στοιχεία απλότητας στις ερμηνείες του, αλλά ταυτόχρονα είναι και πολύ ώριμος τραγουδιστικά. Με χαμηλούς τόνους, λιτές ενορχηστρώσεις και λόγια και μουσικές που σε χτυπάνε στην καρδιά. Αν ο στόχος του είναι η συγκίνηση του ακροατή, τον επιτυγχάνει αβίαστα χωρίς να καταφεύγει σε ερμηνευτικές ακρότητες και κορώνες εντυπωσιασμού. Η φωνή του είναι στην ακμή της και τον βοηθάει να πει και δύσκολα τραγούδια. Χρησιμοποιεί την καλή του τεχνική, αλλά εντυπωσιάζει με την ερμηνεία του κυρίως.

Στο πρόγραμμα, εκτός από παλαιότερα τραγούδια του, περιλαμβάνονται και αυτά του καινούργιου δίσκου του. Τραγούδια δικά του και διασκευές σε κομμάτια του νησιού που σημάδεψε την πορεία του, όταν κατέβηκε για σπουδές εκεί το 1987. Παρέμεινε στην Κρήτη για 16 χρόνια και με το νέο του δίσκο παρουσιάζει ένα αυτοβιογραφικό soundtrack. Το πρωί της επόμενης μέρας αγόρασα το δίσκο και δηλώνω μαγεμένος από αυτόν. Μια ωραία δουλειά που αξίζει την προσοχή σας. Με γνωστά τραγούδια με «ονομασία προέλευσης» και κοινό τόπο το νησί της Κρήτης. Και βέβαια με εξαιρετικές συμμετοχές του Ψαραντώνη, του Βασίλη Σκουλά και του Χρήστου Θηβαίου. Η διασκευή του «Όσο βαρούν τα σίδερα» με την καλλιτεχνική και ερμηνευτική σύμπραξη του Πασχαλίδη με τον Ψαραντώνη με έχει στοιχειώσει.

Ακούω όλη την ημέρα το δίσκο, ασταμάτητα, και κάθε φορά που παίζει αυτό το τραγούδι, νιώθω να με κυριεύει μια περίεργη ανησυχία. Μια ωραία ανησυχία. Όπως λέει και ο φίλος μου ο Κυριάκος: «Ο Ψαραντώνης είναι ο μεγαλύτερος λαϊκός καλλιτέχνης που πέρασε από αυτόν τον τόπο». Και έχει δίκιο νομίζω. Γιατί ο Ψαραντώνης αντιμετωπίζει τη μουσική με έναν τρόπο που κανένας άλλος δεν την έχει αντιμετωπίσει. Καταλυτική η παρουσία του στο δίσκο αυτό.

Το άλμπουμ «Ξένιος. Η Κρήτη εντός μου» περιέχει διασκευές παλαιότερων τραγουδιών του Πασχαλίδη («Δεν πίνω μοναχός» με τη συμμετοχή του Χρήστου Θηβαίου και "Ηράκλειο - Καλαμάτα" με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων της Πάτρας), δύο ορχηστρικά, έξι παραδοσιακά τραγούδια, δύο καινούρια και τον "Ακροβάτη" των Χαίνηδων. Περιλαμβάνει επίσης και το τραγούδι των Κατσιμιχαίων, τα «Παλιά καλοκαίρια», με την ενορχήστρωση του Θάνου Μικρούτσικου.

Θα τελειώσω αυτό το σημείωμα με ένα απόσπασμα από τους στίχους του Μίλτου Πασχαλίδη στο τραγούδι του «Ξένιος»: «..κι είναι το μόνο που μας σώνει, μια δοξαριά του Ψαραντώνη». Και μια μουσική του Μίλτου θα συμπλήρωνα.

* To e-tetRadio σας προσφέρει 5 διπλές προσκλήσεις για τη βραδιά της Παρασκευής.  Τα ονόματα των νικητών:
Κουλουμπής Σπύρος
Τσουκαλά Χριστίνα
Αβράμης Κώστας
Βουδούρη Στέλλα
Γούργουρας Παναγιώτης 
Τα ονόματά σας θα βρίσκονται στην είσοδο του Σταυρού.