ΡΗ(Κ)ΣΕΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ #30

ΡΗ(Κ)ΣΕΙΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟΥ ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΠΟΛΕΜΟΥ #30
Ακολουθήστε μας στο Google news

 Για το νέο ραδιόφωνο του Στέφανου Τσιτσόπουλου ακούγονται διάφορες συχνότητες και ένα όνομα: Σύμπραξη Τσιτσόπουλου- Athens Voice.

02 Μαρτίου 2010Γιατί εγώ υποψιάζομαι  ότι έχω στείλει και δημοσιεύσει και το 29ο νούμερο τούτης της καταπληκτικής στήλης και δεν το βλέπω πουθενά αναρτημένο πλέον; Μήπως φταίει το δήθεν ξύπνημα του δικεφάλου του νότου, που ενοχλήθηκε από τις αναφορές στις ημέρες του 1985; Τι να περιμένει κανείς όμως από τον Κανελλόπουλο, που του την είπε μέχρι και ο Χατζηνικολάου… Ανυπόληπτος πλέον ο εκδότης μας. Αντικείμενο διαπλοκής.

(Σημείωση του ανυπόληπτου... εκδότη -τρομάρα του- : Είχε συμβεί ένα μικρό λαθάκι και το Radio Partizani 29 είχε μπει κατά λάθος σε άλλη στήλη! Διορθώθηκε. "Διορθώσαμε το λάθος μας" που έλεγε και ο Σημίτης καλή ώρα, όπου κι αν βρίσκεται αυτή η ψυχή... )


Μετά από αρκετό καιρό πέρασα ένα δεκαήμερο στη Θεσσαλονίκη και από την πρώτη μέχρι την τελευταία ημέρα της παραμονής μου βαρέθηκα να ακούω για εκπομπές που μοιράζονται, για κόσμο που τις «αρπάζει» στον αέρα, και για άλλους που ακόμη το σκέφτονται. Που; Στο νέο ραδιόφωνο του Στέφανου Τσιτσόπουλου φυσικά, για το οποίο ακούγονται διάφορες συχνότητες και ένα όνομα. Σύμπραξη Τσιτσόπουλου- Athens Voice.

Δεν είναι καινούργιο το θέμα. Ο ίδιος το είχε ανακοινώσει στο τετΡΑΔΙΟ της Ελευθεροτυπίας όσο ακόμη ήταν στον Republic. Το έχουμε ξαναγράψει κι εδώ. Τώρα που είναι και εκτός Republic, ήρθε η ώρα φαντάζομαι. Ή, μήπως, δεν ήρθε; Διότι πολλούς τους ακούω και τους βλέπω ιδιαίτερα διστακτικούς σε σχέση με το αληθές του εγχειρήματος. Δεν ξέρω αν θα γίνει τελικά το εν λόγω ραδιόφωνο, αν πρόχειρα γράψω όμως τα όσα άκουσα μέσα σε δέκα ημέρες, εύκολα μπορώ να σας ανακοινώσω το εν δυνάμει πρόγραμμά του. Πάρε κόσμε τώρα που γυρίζει, δηλαδή!

Πολλές και οι ανακατατάξεις στα αθλητικά ραδιόφωνα και δυσκολεύτηκα να τις συνηθίσω. Ο Σταύρος Κόλκας ασφαλώς ενισχύει το πληγωμένο προφίλ του  Sport 103 FM  και άλλωστε ταιριάζει ιδανικά με τον ασπρόμαυρο προσανατολισμό του σταθμού. Οι Illuminati (Χήτας- Συρίγος) όμως , στους οποίους εκτενώς έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν, είναι σίγουρα σημαντική απώλεια. Προωθημένοι σε πιο μεσημεριανή ώρα (1-3 μμ) δίνουν ισχυρό lead in στον Γιώργο Ζαγόρα στη συχνότητα του Libero στους 104,7 και εν γένει κάνουν τον καλύτερο αθλητικό χαβαλέ αυτή τη στιγμή, απαλλαγμένοι από την όψιμη αγωνία των πάντων για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τον ΠΑΟΚ. Μόνος ακλόνητος ο Γιώργος Μύρτσος το μεσημέρι και ο Ραπτόπουλος μετά τα μεσάνυχτα στο Ράδιο Μετρόπολις.

Ο Ραπτόπουλος μάλωσε με όλους τους πρώην συνεργάτες του- οργανωμένους οπαδούς, που μέχρι πρόσφατα είχε μόνιμους καλεσμένους στην τηλεοπτική του εκπομπή (κάθε Κυριακή στις 12 στο Europe One- το βλέπετε και στο www.rapto.gr, ενίοτε και στα αποσπάσματα του Θέμου ή των Ράδιο Αρβύλα) και είναι απολαυστικός καθώς τους περνάει γεννιές δεκατέσσερις, κάθε που κάποιος τηλεθεατής ρωτάει τι απέγιναν. Γενικά ο Ραπτόπουλος δεν έχει πρόβλημα να κράζει τους πάντες ανοιχτά,  ακόμη και τους συναδέλφους του,  σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους που αρκούνται στα ευκόλως εννούμενα υπονοούμενα.

Για τους Laternative στον ΣΚΑΪ νομίζω ότι δεν έχω γράψει ποτέ τίποτε. Είναι που παρότι φίλοι, δεν συμμετέχουν ενεργά στην πίστωση του τραπεζικού μου λογαριασμού (πάντα ήθελα να κάνω αυτό το ηλίθιο αστείο, που όταν κάποιος λέει καλά λόγια για κάποιον, ο άλλος-κάποιος του απαντάει και καλά για τα λεφτά που συμφωνήσανε…. και όλο γελάνε χαζοχαρούμενα. Το έκανα από μόνος μου τελικά).
Χθες το βράδυ άκουγα τον Παναγιώτη Μένεγο να τα βγάζει πέρα μονάχος, απόντος του ασθενούς Σταύρου Διοσκουρίδη. Ξεκίνησε αναφερόμενος στο live των Fierry Furnaces στο ΑΝ. Και όσοι τυχόν τον ακούγατε, θα εντοπίσατε πιστεύω την ουσιαστική διαφορά κάποιου που αναγγέλει μία συναυλία γιατί απλώς του το επιβάλλει ο σταθμός που είναι χορηγός επικοινωνίας, ο χορηγός που διαφημίζεται στο σταθμό κ.λ.π. με τον παραγωγό που με θέρμη μιλάει για μια συναυλία στην οποία περισσότερο από όλους γουστάρει να πάει ο ίδιος. Ο Μένεγος έβαλε δύο τραγούδια του συγκροτήματος στη σειρά (και όχι το single από αγγαρεία), είπε ουσιαστικά πράγματα για αυτούς και εν γένει κατάφερε να πείσει και τον πιο αδιάφορο ότι πρόκειται για ένα live που αξίζει τον κόπο (και όντως έτσι είναι).

Όταν ακούω δροσερές γυναικείες και όχι μόνο  φωνές να αναπαράγουν δελτία τύπου για live που είναι σίγουρο πως ούτε από έξω θα περάσουν… εκνευρίζομαι. Αυτοί που τους υποχρεώνουν να το κάνουν, δεν καταλαβαίνουν ότι περισσότερο αντι-διαφήμιση κάνουν , παρά προωθούν το event; Τέλος πάντων. Οι Laternative ούτως ή άλλως είναι εκπομπή με απτό μουσικό υπόβαθρο, παρότι δεν πρόκειται για αμιγώς μουσική εκπομπή, και αυτό το αποδεικνύουν και με την ουσιαστική ενασχόληση τους με τα εκάστοτε συναυλιακά δρώμενα (όταν υπάρχουν τέτοια).

Πληροφορώντας μας, δε, για το εισιτήριο της συναυλίας- μόλις 17 ευρώ- ο Μένεγος εύστοχα σχολίασε ότι είναι μόλις δύο ευρώ παραπάνω από αυτά που δώσατε για το Ρακιντζή. Βέβαια ο Ρακιντζής είναι πρωτοπόρος της τεχνολογίας θα μου πεις. Πληρώνεις το know-how εκεί.

Αμέσως μετά όμως μου τα χάλασε ο Μένεγος, όταν έβγαλε στο τηλέφωνο μια κοπέλα να μιλήσει για τις ταινίες της εβδομάδας (Κική τη λένε, το επίθετο δεν το συγκράτησα, συγνώμη!). Πέραν του ότι –παρότι μη σινεφίλ και ειδικός επί του θέματος- μου δημιουργήθηκε βάσιμη υποψία ότι η Κική δεν είχε δει τις περισσότερες από τις ταινίες  για τις οποίες μίλαγε, ακόμη και αν τελικά τις είδε, ουδόλως έχει την ικανότητα να πει κάτι ουσιαστικό επ’ αυτών. «Φοβερό… πολύ καλό… εμένα μου άρεσε ας πούμε. Ο Σκορτσέζε; Τρομερός σκηνοθέτης! Θεός ο Ντι Κάπριο! Παίζονται, ας πούμε, και δύο ελληνικές. Ναι, δεν ξέρω. Σωστά τα λες Παναγιώτη. Εμμμμ…». Αυτό το τελευταίο (όχι το εμμμμ…) ήταν και το πιο ορθό που μας είπε, διότι τα σχόλια και οι πληροφορίες που ο ίδιος ο Μένεγος έλεγε περί των ταινιών, ήταν τα μόνα που άξιζε να ακουστούν. Όλα τα υπόλοιπα ήταν πολύ κάτω από τα μέσα σχόλια που κάνει οποιοσδήποτε από εμάς με το που βγαίνει από την προβολή μιας ταινίας.
«Η Κική κάθε βράδυ κάνει ό,τι μπορεί….» μας διηγείται το σχετικό τραγουδάκι του Φοίβου Δεληβοριά , δυστυχώς όμως η Κική των Laternative δεν φαίνεται να μπορεί και τόσα πολλά. Που να τη συγκρίνουμε δηλαδή και με τον Μιχαλόπουλο που κάθε βδομάδα προτείνει δίσκους και είναι και εξπέρ και έχει τον τρόπο να το κάνει. Χαώδης η διαφορά.

Βέβαια οι πρασινοφρουροί Laternative δολίως αποκρύπτουν την αλήθεια περί του επερχόμενου ασπρόμαυρου θριάμβου και του πολέμου που ήδη έχει ξεκινήσει για να τον ανακόψει, αλλά περί αυτού θα τους περιλάβω μια επόμενη φορά.

Επί του παρόντος, θα απαντήσω εν μέρει στην απορία του Κανελλόπουλου περί το πώς οι συντελεστές του Ράδιο Αρβύλα κάνουν καλό ραδιόφωνο:  ΠΟΛΥ ΠΡΙΝ το Ράδιο Αρβύλα και την τηλεόραση εν γένει και ο Αντώνης Κανάκης και ο Στάθης Παναγιωτόπουλος κάνανε ακόμη καλύτερο ραδιόφωνο. Ραδιόφωνο εκτός κάθε τηλεοπτικής πραγματικότητας δηλαδή. Οι παλιότεροι ακροατές του ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης, το θυμούνται σίγουρα αυτό. Και αν το θυμηθούν και πάλι και οι ίδιοι, θα κάνουν ακόμη καλύτερο ραδιόφωνο από αυτό που σήμερα είναι ο Imagine 89,7.
Φαντάσου τώρα να μην εμφανιστεί ο Μένεγος στο live των Fierry Furnaces και να με διαψεύσει πανηγυρικά!
«Ποιος είναι ο πρώτος δίσκος που αγοράσατε, και ποιος ο τελευταίος; Δεν μπορώ να σας πω, επειδή δεν ήταν rock δίσκοι.» (συνέντευξη στο mic.gr)
Και μόνο για αυτή τη φοβερή δήλωση του συγκροτήματος, αξίζει κανείς να δώσει τα 17 ευρώ για να τους δει ζωντανά!