ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: ΛΑΘΟΣ ΤΟ PLAYLIST ΣΤΑ ROCK ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: ΛΑΘΟΣ ΤΟ PLAYLIST ΣΤΑ ROCK ΡΑΔΙΟΦΩΝΑ
Ακολουθήστε μας στο Google news

Παρουσιάζει μία από τις καλύτερες rock εκπομπές στην αθηναϊκή μπάντα. Μίλησα μαζί του περί ροκ – μουσικής και ραδιοφώνου, αντίστοιχα – αλλά και για το ραδιοφωνικό του στέκι…

14 Μαρτίου 2010Ο Γιώργος Πατριάρχης παρουσιάζει μία από τις καλύτερες rock εκπομπές στην αθηναϊκή μπάντα. Μίλησα μαζί του περί ροκ – μουσικής και ραδιοφώνου, αντίστοιχα – αλλά και για το ραδιοφωνικό του στέκι

Κάνεις εκπομπή παρουσιάζοντας νέες κυκλοφορίες. Ποιο νέο group άκουσες τελευταία που πιστεύεις ότι θα κάνει επιτυχία;
Για επιτυχία δεν ξέρω, αλλά φέτος - όπως και τα τελευταία χρόνια άλλωστε - υπάρχουν πολλά και καλά σχήματα και καλλιτέχνες. Από τη φετινή χρονιά ξεχωρίζω τους The Big Pink και τους The Pains Of Being Pure At Heart που, πατώντας βέβαια πάνω στο shoegaze, παρουσιάζουν δυο εξαιρετικά ντεμπούτο για την περσινή χρονιά. Πάντως, το «κόλλημα» μου για το 2009, μιας και μιλάμε για νέα ονόματα, ήταν οι Wooden Shjips από το San Francisco με τo garage-psychedelia ήχο τους. Το rhythm section τους στήνει μια στιβαρή, αφαιρετική πλατφόρμα για να κινηθούν ελεύθερα και σε πρώτο πλάνο η κιθάρα και τα πλήκτρα. Από αυτήν την μπάντα  μπορεί να περιμένει κανείς σπουδαία πράγματα!

Θεωρείς ότι το ροκ στην Ελλάδα περνάει κρίση;
Όχι, δεν νομίζω ότι περνά κρίση. Είναι εκεί που του επιτρέπουν να είναι οι συνθήκες στη χώρα μας. Πάντα υπήρχαν και υπάρχουν αξιόλογες rock μπάντες αγγλόφωνες και ελληνόφωνες. Δεν είμαι και ο πιο κατάλληλος για να μιλήσει για τη συγκριμένη σκηνή, καθώς δεν την παρακολουθώ τόσο στενά, όσο τη διεθνή. Νομίζω, πάντως, ότι είναι σε καλύτερη μοίρα σήμερα, τουλάχιστον ποσοτικά. Ιδέες και ταλέντο υπάρχει, περισσότερη δουλειά στην παραγωγή χρειάζεται, καθώς οι παραγωγές του εξωτερικού είναι σκάλες ανώτερες από τις ελληνικές.

Αντίστοιχα, το ροκ ραδιόφωνο;
Ποιο ροκ ραδιόφωνο; Μόνο μεμονωμένες εκπομπές υπάρχουν πια και αυτές είναι λίγες… Οι αξιόλογες, δηλαδή. Είναι κρίμα γιατί υπάρχει κοινό από πίσω που διψά για ένα εναλλακτικό ροκ ραδιόφωνο, απελευθερωμένο από κακόγουστα και μονότονα playlist.

Η εκπομπή σου είναι από τις μακροβιότερες στο ελληνικό ραδιόφωνο. Δεν ένιωσες ποτέ την ανάγκη να αλλάξεις ραδιοφωνικό στέκι;
Είμαι περίπου 13 χρόνια στο Κανάλι 1 και είναι πια το σπίτι μου! Πέρα από συναισθηματισμούς βέβαια, το σημαντικότερο είναι ότι ο σταθμός μου επιτρέπει να κάνω τη δουλειά μου όπως εγώ νομίζω, με τη δική μου αισθητική και άποψη. Κάθε τραγούδι είναι δική μου επιλογή, είτε αποφασίσω να βάλω Μπετόβεν, είτε System Of A Down. Θέλω να πω ότι δεν υπάρχουν αντιραδιοφωνικά τραγούδια, μόνο καλά και κακά, με υποκειμενικά κριτήρια πάντα. Δεν θα μπορούσα να λειτουργήσω διαφορετικά. Είναι μια ισορροπία μεταξύ βιοπορισμού και επαγγελματικής αξιοπρέπειας, που είναι σημαντική για εμένα.

Και μια ακόμα πιο κλισέ ερώτηση, σε σχέση με τις προηγούμενες: Μπορεί να συνάδει το playlist με τη ροκ;
Όχι δεν μπορεί. Όχι μόνο η rock, αλλά και άλλα είδη που δεν είναι mainstream, όπως η jazz, blues, soul κτλ. Είναι λάθος - η πιο αντιδραστική, διαχρονικά, μουσική - να μπει σε τέτοιου είδους περιορισμούς. Πιστεύω ότι το playlist βοηθά μόνο τις μεγάλες δισκογραφικές, σε βάρος των ανεξάρτητων ετικετών. Το τι θα ακουστεί σε ένα rock ραδιόφωνο, μια rock εκπομπή, πρέπει να είναι επιλογή του παραγωγού, ύστερα από πολύ δουλειά. Ούτε πλύση εγκεφάλου χρειάζεται ο ακροατής, ούτε καλησπεριτζήδες που λένε την ώρα, τον καιρό και τι ουίσκι πίνουν. Αυτοί είναι εκφωνητές, όχι ραδιοφωνικοί παραγωγοί. Χρειάζεται και ενημέρωση και πολυσυλλεκτικότητα και άποψη, σε ένα μουσικό rock ραδιόφωνο. Δεν είναι ανάγκη να ακούει ο ακροατής συνέχεια το rock ‘n’roll από τη δισκογραφία των Led Zeppelin, έχουν κάνει και το nobody’s fault but mine!

Τον ακούτε καθημερινά, στο Κανάλι 1 90,4 του Πειραιά, από τις 17.00-18.00