Ιστορική απόφαση για τη «μαύρη αγορά» εισιτηρίων

Ιστορική απόφαση για τη «μαύρη αγορά» εισιτηρίων
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τεράστιο πρόστιμο σε τρεις εταιρείες για αθέμιτες πρακτικές

24 Ιανουαρίου 2021

Το φαινόμενο στο εξωτερικό, ειδικά για συναυλίες που έχουν τεράστια ζήτηση, είναι σύνηθες: μέσα σε ελάχιστα λεπτά από την έναρξη της προπώλησης των εισιτηρίων τα «μαγικά χαρτάκια» εξαφανίζονται και χιλιάδες φανς μένουν απογοητευμένοι.

Η «επίθεση» των bots

Πώς συμβαίνει αυτό; Όπως αποδείχθηκε σε πρόσφατη απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC) των ΗΠΑ, η οποία επέβαλε και βαριά πρόστιμα, ορισμένοι επιτήδειοι χρησιμοποιούν bots, δηλαδή, ειδικά προγράμματα που μπαίνουν στις διαδικτυακές πλατφόρμες πώλησης εισιτηρίων και «σαρώνουν» όσο περισσότερα μπορούν.

Στη συνέχεια, όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, μεταπωλούν τα εισιτήρια σε «δευτερογενή» αγορά, προφανώς σε τιμή πιο «τσιμπημένη» και έτσι βγάζουν πολλά χρήματα. Ωστόσο, από το Δεκέμβριο του 2016 η πρακτική αυτή, εκτός από ανήθικη, είναι και παράνομη, σύμφωνα με σχετικό νόμο που υπέγραψε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Βαρύ πρόστιμο

Βάσει του νόμου αυτού, η FTC κινήθηκε ενάντια σε τρεις εταιρείες και τους κατά νόμο υπευθύνους τους, κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποίησαν bots για να αγοράσουν χιλιάδες εισιτηρία και να τα πουλήσουν σε υψηλότερη τιμή, παραβιάζοντας, όχι μόνο το νόμο, αλλά και τον κανονισμό της εταιρείας που πουλά τα εισιτήρια.

Το αρχικό πρόστιμο που επέβαλε η FTC ήταν 31 εκατ. δολάρια, αλλά αναγνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να πληρωθεί, το έριξε στα 3,7 εκατ. δολάρια. Το ενδιαφέρον είναι ότι η απόφαση αυτή έρχεται σε μια φάση που οι συναυλίες είναι «νεκρές» λόγω κορωνοϊού, ωστόσο, σύμφωνα με το Engadget εκτιμάται ότι αποτελεί προειδοποιητική βολή για το μέλλον.



Στην ίδια κατηγορία