Spotlight: όλα στο σκοτάδι στην Ελλάδα

Spotlight: όλα στο σκοτάδι στην Ελλάδα
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τη θυμάστε την ταινία «Spotlight: Ολα στο Φως» που αναφερόταν σε πραγματικά γεγονότα με την εφημερίδα «Boston Globe»;

18 Φεβρουαρίου 2021

 

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Σας υπενθυμίζω το story από το Αθηνόραμα: «Αναλαμβάνοντας διευθυντής της Boston Globe το 2001, ο Μάρτι Μπάρον αναθέτει στην Spotlight, μια ειδική ομάδα ρεπόρτερ της εφημερίδας, να διερευνήσει την υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς της τοπικής αρχιεπισκοπής. Αρχίζοντας την έρευνα, οι τέσσερις δημοσιογράφοι ανακαλύπτουν πως έχουν μπροστά τους ένα τεράστιο, ανεξέλεγκτων συνεπειών σκάνδαλο».

Το σκέφτεστε να ήταν η ομάδα του Spotlight στην Ελλάδα και να έψαχνε καμία εγχώρια υπόθεση κακοποίησης ανηλίκων; Και μάλιστα όχι στην εκκλησία (αν είναι δυνατόν), αλλά στο θέατρο.

--) Θα έβγαιναν κανάλια και θα έλεγαν πως η υπόθεση «παραγράφεται λόγω παρέλευσης των απαιτούμενων ετών που ορίζει ο νόμος» και ότι «ακόμα και αν την εξέταζαν οι αρχές, οι ιερείς θα διωκόταν μόνο για αποπλάνηση ανηλίκου.» και «νομικά οι καταγγελίες θα έπεφταν στο κενό».
--) Θα έβγαιναν κάποιες δημοσιογράφοι και θα έλεγαν για «συναινετικό σεξ μεταξύ ενηλίκων».
--) Θα έβγαιναν άλλες δημοσιογράφοι και θα έλεγαν «για πολιτικό δάχτυλο».
--) Θα έβγαιναν δικηγόροι και θα έγραφαν πως «ένας τύπος στην τηλεόραση μιλούσε με διάφορους κουτσομπόληδες για τις ερωτικές περιπέτειές του προ εικοσιπενταετίας χωρίς να πει ΤΙΠΟΤΑ αξιόποινο, μα εντελώς τίποτα, εις βάρος κανενός».
--) Θα έβγαιναν υπουργοί και θα δήλωναν πως «δεν υπάρχει κάποια επίσημη, επώνυμη καταγγελία».

Ευτυχώς η ομάδα του Spotlight βρισκόταν στη Βοστώνη και όχι στην Ελλάδα

Ωστόσο, υπάρχουν κι εδώ δημοσιογράφοι όπως στο αμερικάνικο Spotlight. Και δεν είναι λίγοι. Εύχομαι κάποια στιγμή να υπερισχύσει η καλή δημοσιογραφία