ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ DEE JAY 95,2

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΟΝ DEE JAY 95,2
Ακολουθήστε μας στο Google news

Την προηγούμενη εβδομάδα έγραφα, όπως σας έχω πει πάλι, ορισμένα πράγματα στην Ελευθεροτυπία για τον Μιχάλη Τσαουσόπουλο και τον Dee Jay 95,2. Ο διάλογος άναψε. Και συμμετέχει σε αυτόν, πλήθος κόσμου. Παραμβαίνει και ο Άκης Έβενης. Διαβάστε σχετικά, έχει πολύ ενδιαφέρον.  

25 Απριλίου 2010update 23:00 Βράδυ Κυριακής
Ο διαδικτυακός "διάλογος" με τον Μιχάλη Τσαουσόπουλο ακολουθεί παρακάτω. Πριν όμως, ο συνεργάτης του e-tetRadio, Άκης Έβενης, απαντάει σε ένα σχόλιο που γράφτηκε από κάτω, στα ελεύθερα σχόλια, από τον αναγνώστη Μαύρη γάτα.

Από Άκη Έβενη προς Μαύρη γάτα: «Ξέχασες να αναφέρεις το όνομα του Άκη Έβενη!...»
Επειδή υπάρχει έλλειψη γνώσης για ένα καθαρά συκοφαντικό συμβάν της δεκαετίας του ’80, το οποίο αφορούσε τέσσερις παραγωγούς ραδιοφωνικών εκπομπών, σας ενημερώνουμε ότι η υπόθεση δεν εκδικάσθηκε επειδή δεν υπήρξαν στοιχεία για στοιχειοθέτηση κατηγορητηρίου σε βάρος των παραγωγών. Έτσι, από το στάδιο της προανάκρισης, εκδόθηκε απαλλακτικό βούλευμα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να επιστρέψουν στις θέσεις τους! Όσοι από τους παραγωγούς δεν δέχθηκαν να επιστρέψουν, αποζημιώθηκαν τόσο από το φορέα, όσο κι από τις εκδοτικές επιχειρήσεις των δημοσιευμάτων. Όσο δε για αυτόν που προκάλεσε τη συκοφαντική δυσφήμηση, μετά από ένα χρονικό διάστημα, έχασε την διευθυντική θέση του.
Η επανάληψη στην αναφορά ενός τέτοιου ζητήματος, σε χαλεπούς καιρούς, προσδίδει περαιτέρω ένδεια.

____________________

Την προηγούμενη εβδομάδα έγραφα, όπως σας έχω πει πάλι, τα εξής στην Ελευθεροτυπία:
Πρωτοπόρος θεωρείται στο είδος του ο «DeeJay 95,2», στην ποπ (με την ευρεία έννοια) μουσική. Tι εννοώ; Οχι πως ηχεί πρωτοποριακός στις μουσικές του προτάσεις (το αντίθετο, mainstream είναι). Εννοώ ότι τον ακολουθούν κατά πόδας οι υπόλοιποι ραδιοσταθμοί του είδους. Παίζει κάτι και παρασύρει και τα άλλα ραδιόφωνα να το παίξουν. Μπράβο του, συγχαρητήρια.
Μοιάζει λοιπόν σαν να δημιουργεί τις ποπ επιτυχίες στα εγχώρια μουσικά πράγματα. Παρεμπιπτόντως, Νο 1 κομμάτι για τον «DeeJay» την εβδομάδα 30 Μαρτίου-5 Απριλίου ήταν το Sexy Thing. Και, παρατηρώ, από τα 50 πρώτα τραγούδια του airplay του, τα 29 προέρχονται από τη δισκογραφική εταιρεία Universal, τα 9 από τη Sony, τα 8 από την ΕΜΙ και τα 4 από τη Warner. Διακρίνετε κι εσείς μια ανισομέρεια; Σαφώς, αλλά το γούστο δεν υπολογίζει ισορροπίες - αυτά γουστάρω, αυτά παίζω. Ωραίες είναι επίσης και οι συλλογές που κυκλοφορεί ο «DeeJay». Στη Universal.

Τα σχόλια αυτά προκάλεσαν την (ευγενική) αντίδραση του Μιχάλη Τσαουσόπουλου. Ιδού ολόκληρο το mail που μου έστειλε τη Δευτέρα το πρωί:

Αγαπητέ κύριε Κανελλόπουλε,
Διάβασα το σχόλιο σας για το airplay του Dee Jay και θα ήθελα να σας δώσω κάποιες πληροφορίες τις οποίες δεν είστε υποχρεωμένος να γνωρίζετε.
Τα τελευταία 3-4 χρόνια η Universal σε διεθνές επίπεδο, τυχαίνει να έχει περισσότερους καλλιτέχνες με επιτυχίες που ταιριάζουν στο format του Dee Jay .Λιγότερες έχει η Sony και η Warner καθώς επίσης και η Emi,της οποίας η δύναμη είναι στο back catalogue. Αυτό είναι το διεθνές business trend των τελευταίων δύο ετών στη δισκογραφία. Εάν κάποιος ρίξει μια ματιά στην Nielsen Ευρωπαϊκών χωρών (Αγγλία, Γερμανία κτλ)θα παρατηρήσει αυτό που σας λέω .Εάν μου ζητήσετε στοιχεία ευχαρίστως θα σας τα στείλω.
Επίσης θα ήθελα να σας ενημερώσω και για κάτι το οποίο είναι πολύ ουσιαστικό αλλά δεν καταγράφεται .Εδώ και λίγο καιρό η δισκογραφική Planetworks έχει συμβληθεί ή εν πάση περιπτώσει συνεργάζεται με την Universal μέσα από την οποία κυκλοφορεί τα τραγούδια της. Τα τραγούδια αυτά καταγράφονται  ως Universal με αποτέλεσμα το ποσοστό της συγκεκριμένης εταιρείας στο airplay να φαντάζει μεγαλύτερο. Η Planetworks είναι μια εταιρεία που κατεξοχήν κυκλοφορεί τραγούδια pop Dance πολλά από τα οποία ταίριαζαν και ταιριάζουν στο format του Athens Dee Jay (mainstream ,pop, dance).Κλείνοντας θα ήθελα να σας δηλώσω το αυτονόητο: ο Athens Dee Jay, αλλά και άλλοι σταθμοί παρεμφερούς format ,έχει ένα και μοναδικό στόχο, να παίζει επιτυχίες με  σκοπό την επίτευξη υψηλής ακροαματικότητας και νόμιμων εσόδων ,αδιαφορώντας για το μοίρασμα της πίτας στην δισκογραφική αγορά. Προσωπικά αντιλαμβάνομαι και σέβομαι τις αγωνίες των ανθρώπων της δισκογραφίας για καλυτεύρεση των πωλήσεων τους σε μια  άσχημη οικονομική συγκυρία και με την πειρατεία να αλωνίζει. Αλλά όχι μόνο αυτό.
Οι δισκογραφικές πρωτίστως,αλλά και πιθανόν το Ραδιόφωνο σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την γενιά των σημερινών 13χρονων που δεν εννοούν να αγοράσουν ούτε ένα cd και που το  ipod που χρησιμοποιούν μπορεί να στραφεί εναντίον του Ραδιοφώνου.
Έχουμε όλοι να αντιμετωπίσουμε δυσκολίες ...Ας κοιτάξει ο καθένας τα δικά του και ας σταματήσει ο πετροπόλεμος ο οποίος δεν βγάζει πουθενά.
Φιλικά
Μιχάλης Τσαουσόπουλος
Γενικός Διευθυντής
95,2 Athens Dee Jay και 969 Rock Fm και 89.4 Dee Jay Θεσσαλονίκης

Σωστά τα λέει από τη μεριά του ο κ. Τσαουσόπουλος, έγραψα στη Σαββατιάτικη Ελευθεροτυπία.
Και είναι ανεφαίρετο δικαίωμα του κάθε ραδιοσταθμού να επιλέγει να παίζει ό,τι θέλει, αδιαφορώντας για τις δισκογραφικές εταιρείες. Ωστόσο αυτές δεν φαίνεται να το αφήνουν έτσι το πράγμα. Αφού διαμαρτυρήθηκαν λοιπόν για τη συγκεκριμένη προτίμηση του "Dee Jay" προς τη Universal, ζήτησαν από την IFPI (την ένωση των δισκογραφικών εταιριών) να εξαιρεθεί ο συγκεκριμένος σταθμός από το Music Control, το εργαλείο εκείνο δηλαδή που μετράει τα airplay. Και τελικά τα κατάφεραν. «Δεν είναι αντικειμενικό το συγκεκριμένο ραδιόφωνο», λένε οι εκπρόσωποι των εταιριών και εξοβέλισαν τον Dee Jay από τις μετρήσεις του airplay βάζοντας στη θέση του τον Hot 104,6.

Ομως, εδώ περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο. Αφήνοντας έξω από το παιχνίδι του airplay και των μετρήσεων τον μεγαλύτερο νεανικό ραδιοσταθμό διαστρεβλώνεις την εγχώρια μουσική πραγματικότητα. Επειδή δεν θα φαίνονται κάποια τραγούδια στο Top του Music Control, δεν σημαίνει και πως δεν θα μεταδίδονται από τα ερτζιανά. Σκεφτείτε να βαλθεί ο Dee Jay να παίζει καθημερινά ένα συγκεκριμένο τραγούδι, έτσι επίτηδες.  Με τη δύναμη που διαθέτει λόγων των υψηλών ακροαματικοτήτων του σύντομα θα καταφέρει να το κάνει μεγάλη επιτυχία. Τι ειρωνεία όμως: Αυτό το κομμάτι μπορεί να μην βρίσκεται μέσα στο Top του airplay αν δεν το παίζουν και οι υπόλοιποι ραδιοσταθμοί. Σαν να στρουθοκαμηλίζουν μου φαίνεται λίγο και οι δισκογραφικές...

(Συνεχίζεται)