Το Party (104) του Μένιου Φουρθιώτη

Το Party (104) του Μένιου Φουρθιώτη
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αναδρομή στο ιστορικό του ραδιοσταθμού, που απασχολεί (όπως και ο ιδιοκτήτης του) την επικαιρότητα και τις Αρχές.

29 Απριλίου 2021

Μια από τις πολλές δραστηριότητες του τηλεπαρουσιαστή-τηλεπωλητή-μιντιάρχη, ο οποίος κρατείται από την αστυνομία για την υπόθεση των πυροβολισμών έξω από το σπίτι του και ερευνάται για απάτη κατά του δημοσίου και ιδιωτών, ήταν και είναι ακόμη ο Party 104. Ένα ραδιόφωνο κάθε άλλο παρά φυσιολογικό ως προς την λειτουργία του. «Έχτισε» και «γκρέμισε» το πρόγραμμά του αρκετές φορές, με αποτέλεσμα να μην έχει καταφέρει να «κερδίσει» ακροατές, είχε ανέκαθεν ασυνήθιστη διοικητική σύνθεση και παραλίγο να γίνει ενημερωτικό. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Η ιστορία του Party 104 ξεκινά 5 χρόνια πριν. Ο Φίλιππος Βρυώνης εξαγοράζει το σύνολο του τότε Παρέα FM, που άνηκε στην οικογένεια του αείμνηστου Δημήτρη Ρίζου και τον λειτουργούσε ο όμιλος Mad. Η συχνότητα μεταβιβάστηκε στην εταιρεία «Ε Production Μονοπρόσωπη ΕΠΕ», η οποία εισήγαγε τα περίφημα... υαλουρονικά που διαφημίζονταν από τα ΜΜΕ του Φίλιππου Βρυώνη. Στο ΔΣ του Party 104 πρόεδρος ήταν ένας υπήκοος Ιταλίας, ονόματι Tarcisio Ventura, αντιπρόεδρος ήταν ο Μένιος Φουρθιώτης και μέλος η Παναγιώτα Μιχαλοπούλου, από την οικογένεια Ρίζου. Εκείνη την περίοδο διαφήμιζε και το νέο πρόγραμμά του που θα έβγαινε τον Σεπτέμβριο του 2016, με όνομα-«κράχτη» τον Πέτρο Κωστόπουλο που θα είχε δίωρη εκπομπή. Το πρόγραμμα αυτό, ωστόσο, δεν βγήκε ποτέ στον αέρα.

Οι μήνες περνούσαν και ο Party 104 παρέμενε στην ίδια κατάσταση που ήταν από το ξεκίνημά του, μόνο με playlist που απαρτιζόταν κυρίως από ελληνικά mainstream τραγούδια. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, οπότε και ανακοινώθηκε ότι καθήκοντα νέου γενικού διευθυντή και διευθυντή μάρκετινγκ και επικοινωνίας αναλαμβάνει ο Μάνος Μαγιάτης, ένα έμπειρο όνομα στον χώρο του ραδιοφώνου. Παράλληλα ο ραδιοσταθμός άλλαξε το ρεπερτόριό του, παίζοντας και κάποιες ξένες επιτυχίες, και το image του με νέο λογότυπο.

Τον Ιανουάριο του 2018 ξεκινά το νέο πρόγραμμα, υπό τη νέα διεύθυνση, με πρόσωπα όπως η Ελεονώρα Μελέτη, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, η Νάνσυ Νικολαΐδη, ο Κώστας Χαρδαβέλας και άλλοι. Στην πρώτη του συμμετοχή στις μηνιαίες μετρήσεις, όμως, ο Party 104 σημειώνει ένα «φτωχό» 0,7% σύμφωνα με την Focus-Bari. Το εγχείρημα λαμβάνει τέλος, το καλοκαίρι του 2018, με το σύνολο των παραγωγών αλλά και τον Μάνο Μαγιάτη να αποχωρούν από τη συχνότητα.

Τότε ήταν που ανέλαβε τα ηνία του ραδιοσταθμού ο Μένιος Φουρθιώτης. Στο ΔΣ του Party 104 μπαίνει ο ίδιος ως πρόεδρος μαζί με... δύο ξαδέρφες (η μια αντιπρόεδρος) και μια θεία του, ενώ η «Party FM Α.Ε.» μεταβιβάζεται κατά 100% στην εταιρεία «MGF Productions Limited». Στα social media o Party 104 απέκτησε ξαφνικά... δεκάδες χιλιάδες followers, με τη νέα ιδιοκτησία να μετονομάζει τους λογαριασμούς του «Star Academy», του ριάλιτι που παρουσίαζε ο Μένιος Φουρθιώτης στο Epsilon.

Τον Νοέμβριο του 2018 βγαίνει στον αέρα ένα αρκετά φιλόδοξο πρόγραμμα, με τον Θέμη Γεωργαντά γενικό διευθυντή και παραγωγό, και ονόματα από τον χώρο (κυρίως) της τηλεόρασης και της showbiz όπως οι Ελεονώρα Μελέτη (ξανά), Κώστας Τσουρός, Γιώργος Λιάγκας, Φωτεινή Πετρογιάννη, Δημήτρης Παπανώτας, Νίκος Γεωργιάδης, Σταματίνα Τσιμτσιλή (ξανά), Κατερίνα Γκαγκάκη, Λάμπρος Κωνσταντάρας και άλλοι. Ούτε αυτό το εγχείρημα «τράβηξε», με τις αλλαγές στις εκπομπές και τις διευθυντικές θέσεις να είναι συνεχείς. Όλοι οι παραγωγοί-παρουσιαστές είχαν αποχωρήσει από τη συχνότητα μέχρι τον Μάιο του 2019. Και τότε τα νούμερά του στις ακροαματικότητες ήταν πολύ χαμηλά, ενδεικτικά βρέθηκε στο 0,6% από τις 11/02/2019 έως τις 07/04/2019.

Στο μεσοδιάστημα, και ειδικότερα τον Μάρτιο, ο Μένιος Φουρθιώτης ήταν πολύ κοντά στο να πουλήσει τον Party 104 στον όμιλο ΑΝΤ1, με τις συζητήσεις να διαρκούν για μήνες. Ωστόσο το «deal» δεν έγινε ποτέ. Επίσης, η ΕΤΕΡ σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε τον Μένιο Φουρθιώτη, αναφέροντάς τον ως «εργοδότη-τηλεπερσόνα», για απειλές με μπράβους, ψευδείς αναφορές στις αρχές και εργασιακό bullying. «Το χειρότερο όμως νέο είδος (σ.σ. εργοδοτών) είναι ο εργοδότης-τηλεπερσόνα που βάζει(;) μπράβους να απειλούν εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Απειλεί υστερικά με μηνύσεις τα κλιμάκια ελέγχου του ΣΕΠΕ και τα μέλη του Σωματείου ενώ συγχρόνως προσπαθεί να τους απαγορέψει την είσοδο. Απολύει για ασήμαντες αφορμές και λέει ψέματα στις εργατικές διαφορές. Στην ουσία οι χώροι εργασίας των εταιρειών του, καθώς δεν αρκείται σε μία, είναι πεδίο ψυχολογικών βασανιστηρίων εργαζομένων και βαριάς καταπάτησης εργασιακών δικαιωμάτων».

Μια ακόμη αμφιλεγόμενη κίνηση ήταν η αναζήτηση... διευθυντών, διαφημίσεων και τραγουδιών, τον Ιούνιο του 2019. Ειδικά για την τελευταία κατηγορία, η αγγελία του Party 104 έλεγε τα εξής: «Είσαι νέος τραγουδιστής ή τραγουδίστρια; Τα τραγούδια σου δεν παίζουν στους ραδιοφωνικούς σταθμούς; Ο PartyFM 104 είναι εδώ. Επικοινώνησε μαζί μας στο mail... και θα ακούσεις τα τραγούδια σου να παίζουν». Ωστόσο η διαδικασία ήταν κάθε άλλο παρά απλή ή δωρεάν, καθώς μετά από έρευνα του Μπάμπη Πολυχρονιάδη που δημοσιεύτηκε εδώ, στο e-tetRadio, προέκυψαν «ταρίφες» που έφταναν μέχρι τις 4,5 χιλιάδες ευρώ τον μήνα και τις 8 χιλιάδες ευρώ το τρίμηνο, με υπογραφή συμφωνίας και προπληρωμή ποσού.

Έκτοτε ο Party 104 προσπάθησε μερικές, ακόμη, φορές να βγάλει πρόγραμμα. Ορισμένοι από αυτούς που έκαναν εκπομπές ήταν ο ίδιος ο Μένιος Φουρθιώτης, η Βιβή Παπουτσάκη (μια από τις ξαδέρφες του παρουσιαστή και πανελίστρια στην τηλεοπτική εκπομπή του), ο Πέτρος Κουσουλός, ο νικητής του δεύτερου «Power of Love» Παύλος Παπαδόπουλος, φοιτητές από την σχολή του ΑΝΤ1 και άλλοι. Χωρίς όμως να καταφέρουν να «στεριώσουν». Η πιο πρόσφατη αλλαγή που πήγε να γίνει στη συχνότητα ήταν η μετατροπή της σε ενημερωτική. Μέσω των social media ο Μένιος Φουρθιώτης διαφήμιζε το νέο του εγχείρημα, τον News 104 FM, ο οποίος θα ξεκινούσε τη λειτουργία του στις 12 Απριλίου, φέτος. Κάτι που δεν έγινε ποτέ.

Σήμερα, ο ραδιοσταθμός συνεχίζει να παίζει με «αυτόματο πιλότο», δηλαδή μόνο με μουσική και ελάχιστες διαφημίσεις. Παράλληλα, όμως, σύμφωνα με την Καθημερινή, η εταιρεία «Party FM Ραδιοφωνική Α.Ε.» που λειτουργεί τον Party 104, είναι η μια από τις δύο που είναι συμφερόντων του Μένιου Φουρθιώτη, που ερευνώνται από τους εισαγγελείς για «ποινικές ευθύνες από υποβολή ανακριβών δηλώσεων στο πλαίσιο του Μηχανισμού «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»». Σε επίπεδο οικονομικών στοιχείων ο Party 104 εμφάνισε κύκλο εργασιών 206.260,67 ευρώ το 2019 (ο τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός), έναντι 1.003.177,91 ευρώ το 2018. Οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του ανήλθαν σε 472.149,09 ευρώ το 2019, έναντι 1.396.356,25 ευρώ το 2018. Στα ταμεία της «Party FM Α.Ε.» έχουν μπει μόνο 110.040 ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια, ως αποτέλεσμα κεφαλαιοποίησης ληξιπρόθεσμης οφειλής και αύξησης της ονομαστικής αξίας των μετοχών, πριν ο σταθμός μεταβιβαστεί στον Μένιο Φουρθιώτη.