Κ. Σταματάκη: «Άμεση αύξηση του ποσοστού της πληρότητας τουλάχιστον στο 75%»

Κ. Σταματάκη: «Άμεση αύξηση του ποσοστού της πληρότητας τουλάχιστον στο 75%»
Ακολουθήστε μας στο Google news

Η Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το 50% χωρητικότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

11 Μαΐου 2021

Τη δυσαρέσκειά της με αφορμή το γεγονός ότι στις καλοκαιρινές συναυλίες και στις θεατρικές παραστάσεις θα επιτραπεί στους διοργανωτές η κάλυψη του 50% της χωρητικότητας, εξέφρασε η  Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Κατερίνα Σταματάκη μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια απόφαση η οποία καθιστά απαγορευτική την ιδιωτική παραγωγή.

«Ήδη έχουμε ξεκινήσει να ακυρώνουμε παραγωγές σε όλη την Ελλάδα γιατί δεν αντέχουμε το κόστος με την πληρότητα στο 50%», είπε χαρακτηριστικά.

«Άμεση αύξηση του ποσοστού της πληρότητας τουλάχιστον στο 75%»

Μάλιστα, απηύθυνε έκκληση για άμεση αύξηση του ποσοστού της πληρότητας τουλάχιστον στο 75%, σε συνδυασμό με την άμεση λήψη μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων του πολιτισμού καθώς και να υπάρξει οικονομική ενίσχυση και των καλλιτεχνών δεδομένου ότι πολλοί εξ αυτών  δεν θα μπορέσουν να εργαστούν το καλοκαίρι.

«Φέτος περιμέναμε καλύτερη πληρότητα για τις συναυλίες και τις θεατρικές παραστάσεις, καθώς έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός και υπάρχει και διαδεδομένη χρήση των self tests. Πιστεύαμε ότι αυτά τα δύο δεδομένα θα έδιναν το έναυσμα στην κυβέρνηση να αποφασίσει να έχουμε τουλάχιστον 75% στην πληρότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Η κυβέρνηση ακολουθεί διχαστική πολιτική»

Σχολιάζοντας το γεγονός ότι την ίδια στιγμή, οι κινηματογράφοι προβλέπεται να λειτουργούν με το 75% της χωρητικότητας, έκανε λόγο για «μια διχαστική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση».

«Καλώς έχουν αυτό το ποσοστό οι κινηματογράφοι, αλλά είναι αστείο το επιχείρημα ότι αυξάνουμε την πληρότητα λόγω της μικρής χωρητικότητας των θερινών κινηματογράφων και μειώνουμε την πληρότητα σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις γιατί οι χώροι που διοργανώνονται είναι μεγαλύτεροι σε χωρητικότητα. Δε γίνεται να λειτουργούν τα ποσοστά αντιστρόφως ανάλογα».

Σημείωσε δε πως «πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη και υπεύθυνη πολιτική πίσω από οποιαδήποτε απόφαση» εξηγώντας ότι ειδικά σε ότι αφορά στη μείωση του ποσοστού πληρότητας στο 50%, για να γίνουν συναυλίες σοβαρές και αξιόλογες, θα πρέπει να βγαίνουν οικονομικά οι παραγωγές.

Ανάγκη για οικονομική ενίσχυση του πολιτισμού

 «Δε θέλουμε να επωμιστούν το κόστος οι θεατές, αυξάνοντας τα εισιτήρια, αλλά ούτε και να κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα των εκδηλώσεων που διοργανώνουμε. Θα έπρεπε να υπάρχει μια πολιτιστική πολιτική, να αντισταθμίσει τις απώλειες από τη μείωση της χωρητικότητας με οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων πολιτισμού, αλλά και των καλλιτεχνών, με επιδοτήσεις εισιτηρίων ή κενών θέσεων, με κεφάλαια επανεκκίνησης της λειτουργίας των επιχειρήσεων».

Επίσης, η κ. Σταματάκη ανέφερε ότι  «η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με μοναδική εξαίρεση πανελληνίως τον Δήμο Αθηναίων, δε συμβάλει στην προσπάθεια για ενίσχυση του πολιτισμού», καθώς - όπως είπε- δεν είναι λίγοι οι Δήμοι που αυξάνουν τα ποσοστά τους στη διοργάνωση εκδηλώσεων ενόψει του καλοκαιριού.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι στις συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν το περσινό καλοκαίρι στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, καθώς και στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ήταν υποδειγματική και δεν υπήρξε ούτε ένα κρούσμα Covid-19.